Lastensairaalan surkea kunto yllätti - äidin ikuistamista sairaalakuvista tuli Facebook-hitti

Leikkaus sujui hyvin ja Vesa kuntoutuu kovaa vauhtia. Äidin syliin hän olisi letkuista huolimatta halunnut. Onneksi äiti oli lähellä.

.

Tämä asia on kerta kaikkiaan saatava kuntoon, sanoo Elina Lindholm.

Sauvo Jylhä

18 potilaan yhteinen vessa ja työntekijöiden työskentelytila näyttää osastolla K5 tältä.

Sauvo Jylhä

Tilojen huonokuntoisuus ja kuluneisuus näkyy lastensairaalassa kaikkialla.

Sauvo Jylhä

Pikku Vesalla oli päällään 17 vuotta vanhat sairaalavaatteet, mutta vielä paljon vanhempiakin vuosikertoja on vauvapotilailla.

Sauvo Jylhä

Elina Lindholm kuvasi Husin lastensairaalaassa eli Helsingin lastenklinikalla sairaalan tiloja, kun hänen 2,5 vuotias Vesansa oli siellä leikkauksessa.

Osastolta K 5 ottamansa kuvat hän laittoi omille facebook-sivuilleen viime viikonloppuna. Pian kuvat olivat levinneet ympäri Suomen satojen ja satojen vanhempien silmien eteen. Klikkauksia oli tullut muutamassa päivässä miltei 2 800 – Lappia myöten.

– Pojallani Vesalla on synnynnäinen vesimunuainen, joka tarkoittaa, että hänen munuaisaltaansa ei tyhjene normaalisti. Tämän vuoksi pojalle on syötetty syntymästä asti estolääkkeenä antibiootteja, kertoo Elina Lindholm.

Poika leikattiin lastensairaalassa. Sairaalanhoidon ajan Elina Lindholm oli mahdollisimman lähellä lastaan. Hän nukkui lapsensa sairasvuoteen vieressä lattialla seitsemän yötä.

– Sinä aikana minulla oli mahdollisuus tutustua osaston tiloihin. Sydämistyin näkemästäni niin, että otin osastolta valokuvia ja laitoin niitä nettiin omille sivuilleni. Hämmästykseni oli suuri, kun kuvat alkoivat levitä ympäriinsä vauhdilla ystävieni jakaessa niitä, kertoo Elina Lindholm.

Kauhistuin kuin näin, miten alkeelliset sairaalatilat oikeasti olivat.”

Ystävillä oli lupa jakaa kuvia, sillä Elina Lindholmin mukaan tietoa lastensairaalan huonoista olosuhteista pitää saada leviämään mahdollisimman laajalti.

– Aina puhutaan siitä, että pitää olla heikompien puolella, mutta niin lasten kuin vanhustenkin kohdalla tämä ei koskaan toteudu, hän huomauttaa.

Elina Lindholmin mukaan hänen lastensairaalassa näkemänsä olosuhteet olivat jotakin aivan muuta kuin hän oli osannut kuvitella.

– Minulla on kolme lasta, mutta he ovat olleet niin terveitä, että vasta nyt vierailin lastensairaalassa ensi kertaa. Sitä ennen oli ajatellut, että sairaala on ulkoapäin vanha, mutta sisältä varmaan paremmassa kunnossa. Kauhistuin kuin näin, miten alkeelliset tilat oikeasti olivat.

Pojalla oli päällään sairaalavaatteet, jotka olivat 17 vuotta vanhoja.”

Elina Lindholm sanoo hämmästelevänsä, miten henkilökuntaa jaksaa hoitaa lapsia niin ihanasti nykyisissä olosuhteissa. Hoito osastolla oli todella korkeatasoista.

– Sitä ihmettelen, miten henkilökunta ylipäätään työskennellä noissa oloissa. Jotakin kuvaa jo se, että 18 potilaspaikan osastolla oli käytettävissä vain yksi vessa.

– Lisäksi osastolla joudutaan tyhjentämään koko huoneen kalustus käytävälle, jos takimmainen sänky pitää siirtää huoneesta pois. Huoneet ovat muutenkin hyvin ahtaita. Esimerkiksi me vanhemmat jouduimme nukkumaan ahtaudessa pikkupotilaiden sänkyjen vieressä.

Elinan mukaan niukkuus näkyi kaikessa, jopa potilasvaatteissa. Vesalla oli päällään sairaalavaatteet, jotka olivat leiman mukaan 17 vuotta vanhoja.

– Hoitajat kertoivat, että vauvoilla on vaatteita, joiden leimat ovat 80-luvulta eli useita kymmeniä vuosia vanhoja – ja puhutaan kuitenkin yliopistollisesti keskussairaalasta, jonka hoidon pitäisi olla maan huippua.

Aion laittaa sosiaali- ja terveysministeriölle kuviani.”

Lopullisesti Elina Lindholm kertoo hermostuneensa, kun huomasi Helsingin Sanomissa uutisen, jonka mukaan toistaiseksi kaikki Husin sairaalahankkeet ovat jäissä.

– Ei ole mitään tolkkua siinä, että jo pelkkään Guggenheim-selvitykseen on pantu kaksi miljoonaa euroa. Minä pidän todennäköisempänä sitä, että suomalainen joutuu sairaalahoitoon Husiin kuin, että hän menee Guggenheimiin taidetta katsomaan, Elina Lindholm huomauttaa.

Elina kuitenkin korostaa, ettei ole kulttuurin vastainen. Taide on suuri asia ja sillä voi olla ihmisten terveydelle välillisiä vaikutuksia.

– Silti haluaisin lastensairaalan tiloissa oleville puutteille mahdollisimman paljon näkyvyyttä. Aion laittaa sosiaali- ja terveysministeriölle kuviani. Otan yhteyttä myös eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, sillä minusta sen edustajien pitäisi käydä katsomassa paikan päällä millaisessa kunnossa lastensairaala on.

toimitus