Olavi Virran arkistoaarteet päätyivät vasta nyt levylle

Olavi Virran vanhoista äänityksistä julkaistiin levy viime vuonna.

.

Laulajalegenda, mestari Olavi Virta levytti elämänsä aikana noin 600 levypuolta.

Näihin päiviin asti kadoksissa olleita, ei tiedossa olleita tai muuten vaan tuhottuja taltiointeja on mittava määrä. Kaikki kadonneet levytykset eivät kuitenkaan ole kadonneet ikuisiksi ajoiksi – viimeksi kuusi vuotta sitten eräästä pahvilaatikosta löytyi 78-kierroksisia koelevyjä vuodesta 1944 aina 1950-luvun puolelle saakka. Ennenjulkaisemattomia helmiä pulpahti yllättäin vastaan.

Todellinen aarre on kuitenkin juontaja Heikki Katajan toimittamat ”Jälkilöylyt”-radio-ohjelmat.

Nämä kesällä ja syksyllä 1963 tallennetut sataprosenttiset Ylen studiolivekonsertit löytyivät niin ikään sattumalta.

Olan livelaulu on fantastista kuultavaa, kun hän esittää todellisen ammattilaisen ottein ja sikermien ohessa kaksi aiemmin esittämätöntä tangoa ”Virran tuomaa” (säv.san. Olavi Virta) ja Rauno Lehtisen ”Marketta”-tangon.

 

Tallenteilta selvisi, että Olavi Virta ei tupakoinut. Se oli siihen aikaan harvinaista, mutta selittää maestron äänen.”

Artie Music ja Suomen Äänitearkiston puheenjohtaja Timo Wuori ovatkin tehneet hatunnoston arvoisen kulttuuriteon kootessaan aarteet vihdoin levylle.

 

”Olavi Virta –Arkistojen aarteita – Äänitteitä vuosilta 1944–1963”-albumi on upea julkaisu. Sillä voimme kuulla ensimmäistä kertaa Virran laulua konserttiolosuhteissa suorassa lähetyksessä.

Tälle uniikkiaarteistolle on luvassa jatkoa jo lähitulevaisuudessa. Kysymykseen saattavat tulla myös kyseisen livekonsertin haastatteluosuudet, joissa maestro Ola tarinoi sangen leppoisasti.

– Ammattimiehellä on ammattimiehen standardit. Virtaa haastatellaan ja hän kertoo useita mielenkiintoisia seikkoja. Esimerkiksi mistään muualta ei ole tullut ilmi, että Virta ei tupakoinut. Tämä on aika poikkeuksellista hänen ikäpolvessaan. Se selittää osaltaan sen, että hänen äänensä säilyi loppuun saakka, vaikka voimat ehtyivätkin, Wuori sanoo.

toimitus