Natalia tekee argentiinalaisia ruokia

- Suomi on puhdas, turvallinen ja rauhaisa maa, mutta kylmästä säästä en pidä. Kylmä ilmasto tekee suomalaisista vakavia. Mielestäni elämässä on oltava iloa. Se on tärkeää, Natalia Figueroa sanoo.

seppo ylönen

VIIKKOUUTISET| Pohjois-argentiinalaisesta noin 180 000 asukkaan Catamarcasta kotoisin oleva Natalia Figueroa tutustui internetin kautta suomalaiseen Timoon. Kesällä vuonna 2009 hän saapui miehen luo Järvenpäähän. Viime vuonna pariskunta asettui Hyvinkäälle.

– Kävimme jouluna Catamarcassa ja palasimme sieltä 20. tammikuuta. Lämpötila oli plus neljäkymmentä astetta. Etelä-Argentiinassa on talvella lunta. Siellä en ole käynyt koskaan. Argentiina on iso maa, ja matkustaminen on kallista. Bussimatka etelään kestää kolme päivää.

Argentiinalaiset syövät paljon grilliruokia ja pihvejä. Jos pöydässä ei ole lihaa, ruoka ei ole hyvää.

– Suomessa liha on kallista. Täällä ostan jauhelihaa. Teen siitä bolognese-kastiketta ja syömme sen kanssa pastaa.

Natalia tekee miehelleen ja vierailleen myös milanesa-pihvejä sekä perinteisiä täytettyjä empanadas piirakoita. Niissä käytetään naudanlihaa, perunaa, sipulia, kananmunaa, oliiveja, suolaa ja mausteita. Argentiinalaiset juovat usein mate-teetä.

– Se on vihreä tee, jota juodaan pienestä kupista metallipillillä. Siinä käytetään tulikuumaa vettä, ja teelehdet jäävät kupin pohjalle. Mieheni ostaa netin kautta Saksasta Yerba nimistä mate-teetä ja argentiinalaista Quilmes-olutta. Minä en juo alkoholia.

Argentiinassa ongelmia

Synnyinkaupungissaan Catamarcassa Natalia oli casinon coupierina eli ruletinpyörittäjänä ja kaupan kassassa. Hänen isänsä Oscar oli aikaisemmin sähkömekaanikon työssä, mutta on tällä hetkellä työttömänä. Äiti Juana on kampaaja.

– Argentiinan talous ei ole kunnossa. Työpaikkoja ei ole paljon, ja ihmisillä on vaikeaa. Minulla on yksi veli, joka asuu vanhempiemme kanssa. Hänellä on autonpesuyritys. Puhun joka päivä perheeni kanssa videopuheluita.

Natalia ja Timo ovat käyneet yhdessä Ruotsissa, Virossa ja Turkissa. Natalia sanoo, että ei halua elää koko elämäänsä Suomessa. Mieskin olisi valmis muuttamaan ulkomaille.

Viime vuonna Natalia alkoi opiskella Keravalla Taitoprofiileissa suomea ja jatkoi elokuussa Riihimäen aikuislukiossa. Hän on tutustunut pariin argentiinalaiseen ja muutamaan muuhun etelä-amerikkalaiseen naiseen, joiden kanssa hän voi puhua espanjaa. Joskus hän katselee internetistä Argentiinan uutisia ja televisiosta espanjankielisiä ohjelmia.

toimitus