Keskustelut

Tutkija testasi, löytyykö lähikaupasta eettistä ruokaa

– Helsinkiläisiä hemmotellaan, mutta pikkukylien lähikaupoissa eettisyys vasta pilkistelee sieltä täältä, arvioi Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkija Päivi Timonen lähikauppojen tarjontaa.

Eettisen kuluttajan ruokalista

Älä heitä ruokaa pois. Osta sen verran elintarvikkeita kuin todella tarvitset. Suunnittele ostoksesi ja päivän ateriasi. Valmista suurempia ruokamääriä kerrallaan ja pakasta ylimääräinen ruoka. Käytä mikroa ruuan lämmittämiseen.

Erottele maatuvat jätteet biojätteisiin. Kaatopaikalla mädäntyvä ruoka tuottaa kasvihuoneilmiötä kiihdyttävää metaania ja rasittaa enemmän ympäristöä kuin pakkausjäte. Syö kasvatettua lihaa, broileria ja kalaa vähemmän. Eläinten kasvattaminen ruuaksi kuluttaa huomattavasti enemmän luonnonvaroja kuin kasvisravinnon tuotanto.

Kiinnitä huomiota omiin ostosmatkoihisi. Muutaman tuotteen hakeminen autolla isosta marketista on epäekologista. Pienet ostokset kannattaa tehdä lähikaupoista, joihin pääsee helposti kävellen tai pyörällä. Bussikin on yksityisautoa parempi vaihtoehto. Ostosreissulle on hyvä poiketa, jos muutenkin liikkuu autolla. Silloin on järkevää ostaa suurempia määriä kerralla.

Huomioi, että prosessoitu tuote ei aina ole epäekologisin valinta. Valmiin ruuan lämmitys mikrossa on usein hyvinkin energiatehokasta verrattuna siihen, että teet aterian alusta lähtien itse. Suosi tuotteita, joilla on ”eettinen sertifikaatti”. Tarkista järjestelmien taustat.

Kierrätä kertyneet pakkausmateriaalit. Osta elintarvikkeita irtomyynnistä pusseihin, joita olet jo aikaisemmin käyttänyt. Suosi isompia kierrätettäviä kartonkipakkauksia pienten kertakäyttöpakkausten sijaan. Kierrätä kaikki kierrätykseen kelpaava pakkausmateriaali.

Suosi luomulihaa – luonnonmukaisesti kasvatetut eläimet voivat usein elää lajityypillisemmin. Valitse suomalaista ja eurooppalaista - työntekijöiden työolot tunnetaan. EU-maissa työoloja ohjaa yhtenäinen lainsäädäntö.

Käytä kankaasta tai muusta kestävästä materiaalista valmistettuja kauppakasseja. Kanna kankaista kauppakassia aina mukanasi. Kätke kangaskasseja eri paikkoihin; yksi käsilaukkuun, toinen reppuun, kolmas autoon. Näin kassi on aina saatavilla. Jos ostat muovikassin, käytä sitä useasti uudelleen.

Vaikuta ruuan epätasaiseen jakautumiseen maailmassa. Osallistu tunnettujen järjestöjen ruoka-apukeräyksiin, joilla pyritään tasaamaan ruuan epätasaista jakautumista niin meillä kuin maailmalla.

Lähde: eettinenvalinta.fi

Lue koko juttu Heli Koivuniemi

4 kommenttia Kommentoi

Kommentit

22.3.2012 21:26

Helsingin uutisista toivoisi lukevan joskus vähän mitkä terveysvaikutukset vahahiilihydraattinen-dieetti sisältää, kun siitä nyt niin paljon puhutaan!

Jatkakaa muuten samaan malliin ja iloista kevättä!

19.7.2012 17:36

??????????????????????????????????????????????????
Haluatteko liittyä kalliiseen Helsinkiin .

??????????????????????????????????????????????????

19.7.2012 23:40

Kantokassina kannattaa käyttää muovikassia, kunnes se käytetään roskapussina.
- Tässäkään opastuksessa ei kerrottu, mikä olisi vaihtoehto muoviselle roskapussille.

21.7.2012 08:36

Ja "oikean" roskapussin valinta pelastaa maailman?

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.