Keskustelut

Rinnetalo on erityisen riskialtis radonille

Radonmittausten suositusaika päättyi huhtikuun lopussa. Mittaukseen osallistuneet kuulevat tuloksista kesäkuun lopussa. Uusia mittauksia kannattaa tehdä jälleen marraskuussa.

Radon aiheuttaa 300 keuhkosyöpää vuodessa

Radon on hajuton, mauton ja näkymätön radioaktiivinen kaasu, joka pääsee huoneilmaan talon alla olevasta maaperästä.

Ainoa tapa selvittää asunnon radonpitoisuus on tehdä mittaus.

Mittaaminen on tärkeää, sillä radon aiheuttaa Suomessa arviolta 300 keuhkosyöpää vuodessa.

Erityisen vaarallista radon on tupakoitsijoille.

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaan asunnon huoneilman radonpitoisuus ei saisi ylittää arvoa 400 becquereliä kuutiometrissä.

Uudet talot on rakennettava niin, että radonpitoisuus on alle 200 becquereliä kuutiometrissä.

STUK on ehdottanut lausunnossaan myös vanhoille asunnoille asetetun raja-arvon laskemista.

Radonmittauskausi alkoi marraskuun alussa ja päättyi huhtikuun lopussa.

Kuntien mittaustalkoot tehtiin tänä vuonna Itä-Suomessa ja Espoossa.

Tulokset julkaistaan kesän aikana.

Suomalaisen maaperän riesa

Suomessa sisäilman radonpitoisuudet ovat korkeampia kuin useimmissa muissa maissa. Syyt korkeisiin radonpitoisuuksiin löytyvät geologiasta, rakennustekniikasta ja ilmastosta.

Asuntojen keskimääräinen radonpitoisuus on Suomessa 96, Ruotsissa 108, Norjassa 106, Tanskassa 77, Saksassa 50, Ranskassa 66 ja Englannissa 20 Bq/m3.

Lähde: Säteilyturvakeskus

Tutkimusprofessori Hannu Arvela Säteilyturvakeskuksesta kiinnittäisi huomion nyt uudisrakennusten suuntaan. Arvelan ohjeistus on selkeä. Etukäteissuunnittelu on helppoa ja edullista.

Lue koko juttu Heli Koivuniemi

20 kommenttia Kommentoi

Kommentit

8.5.2012 10:01

Huvittava knoppi tähän väliin....

... perusmuurin patolevyjen nappuloilla ja esim. Isodränin solulevyllä pyritään saamaan perusmuuri ulospäin "hengittäväksi", sen sijaan vedenpaine-eristyksellä (eli tuolla bitumihuovalla) saadaan varmasti 100%.sen tiivis perusmuuri, joka ei varmasti luovuta kosteutta ulospäin

... noi kuvat on maanvaraisesta alapohjasta, joka tiedetään paitsi kaikkein riskaabeleimmaksi rakenteeksi maakosteuden osalla kuin myös radonkaasun osalla, mutta myös (ja ennenkaikkea) halvimmaksi ratkaisuksi

... no sitten lähdetään leikkimään tuohon halpaan rakenteeseen ylimääräisiä radonputkistoja ja kaasunsulkukerroksia (bitumikermi).

... logiikka siis pettää - tehkää tuulettuvia alapohjia, ei tule radon- eikä kosteusongelmia tuossa määrin tai pilariperusteisia, niin ei varmasti tule eikä edes mitään salaojitusta välttämättä tarvitsisi

8.5.2012 11:18

En oikeasti usko radonin olevan erityisen suuri ongelma josta kannattaisi huolestua. Paljon pahempia syöpää aiheuttavia aineita ovat pienhiukkaset ilmassa ja tutkimusten mukaan ne aiheuttavat myös sydän- ja verisuonisairauksia. Mielestäni on parempi että annetaan vain suosituksia rakentajille eikä laiteta ehdottomia vaatimuksia.

Ehdottomat vaatimukset kun yleensä tuppaavat tulemaan kalliksi tässä ennestään kalliissa elämisen maassa. Esimerkiksi omakotitaloihin on Yleisradion uutisten mukaan ensi vuonna hankittava pakollinen (lue: MAKSULLINEN) energiatodistus jolla ei sinänsä tee yhtään mitään.

Pakolliset energiatodistukset nostavat entisestään asumisen kustannuksia ja kun näitä pieniä pakkoja koko ajan keksitään lisää, on lopulta iso kakku nieltävänä. Esimerkiksi omakotiasujat näkevät jo vuoden asumisen jälkeen paljonko lämmitykseen ja sähköön menee rahaa oikeasti, mutta energiatodistus ei sitä tee.

Energiatodistuksen perusteella ei tehdä korjaus- tai lisäeristyspäätöksiä, vaan käytännön kokemuksen perusteella. Ministeriöiden virkamiehet ja rakennusneuvokset toki nyt vain ajattelevat kaikkea teoreettista kun ovat vieraantuneet oikeasta elämästä.

8.5.2012 12:30

Kyllä radon myrkyllinen kaasu on, mutta jos se tuulettuu alapohjan alla ulkoilmaan, niin ongelmia ei ole.

Tarkoitat pienhiukkasilla kosteus- ja homemikrobeja kenties? Niissä pätee radonin kaltainen sääntö - itse hiukkaset eivät ole haitallisia (niitä on ulkoilmassakin), sen sijaan rihmastoista pääsevät kaasumuotoiset aiheenvaihduntatuotteet ovat. Siis se maakellarin tuoksu jne.

Pakollinen energiatodistus on täyttä puuta heinää ja turhanpäiväisyyttä. Energialaskusta sen asunnon/talon kulutuksen näkee ja jollain laskennallisella luokittelu -todistuksella ei mitään säästöjä saada. Aivan älytön ministeriön norsunluutorni -päätös.

8.5.2012 21:55

Energiatodistus on siis todiste lobbauksen tehokkuudesta.
Miten lobbaus on käytännössä toteutettu? Vaalirahoitusko? Onko eduskunnasta tippuneista ja hyvät poliitikkoverkostot omaavista tehty lobbauskonsultteja?

9.5.2012 19:06

Onneksi asun kerrostalossa. Ei paljoa tarvitse päätään vaivata turhanpäiväisyyksillä.

10.5.2012 11:26

Radonmittaustodistus pakolliseksi pientaloa myytäessä! Heti!

10.5.2012 11:36

Radon-ongelmaan auttaa myös kunnollinen, toimiva ilmanvaihto. Teimme rivitalossamme radon mittaukset naapurin kanssa 5-7v sitten. Talo on rakennettu kallion päälle ja kellarikerros on puoliksi maan alla. Minulla ei ole kuin painovoimainen ilmanvaihto. Mittaukset tehtiin talvella, jolloin räppänät minulla oli kiinni. Naapurilla on toimiva koneellinen ilmanvaihto. Oman kellarini arvot olivat nippanappa yli suositusarvojen, naapurilla taas noin puolet sallitun maksimista. Eli tuuletus ja ilmanvaihto voi olla apu, jolla voi enimmät radon-ongelmat korjata. Hyvinkää on liki kokonaan "pahalla" alueella radonin suhteen, kun on rakennettu hiekkaharjujen päälle, kartta radon-alueista löytyy netistä googlettamalla. Tuota asiaa ei kannata siis väheksyä Hyvinkään suunnalla, kun luontaisesti täällä on radonia enemmän kuin muualla.

10.5.2012 12:54

Painovoimaisen ilmanvaihdon muuttaminen nykyaikaiseksi tulo-poistoilmanvaihdoksi LTO:lla on varsin kallis toimenpide. Eikä tämä onnistu myös talon muihin rakenteisiin koskematta. Jos huoli on pelkästä radonista, ei tähän ilmanvaihdon uusimisurakkaan kannata ryhtyä.

10.5.2012 16:58

Eiköhän noi kosteus rajotukset olisi kuitenkin kaikkein tärkeimmät? meinaan vaan kun on jo mittareita saatavilla jotka sen kosteuden mittaa ja se kun aiheuttaa ton teidän keksimän nimenki kosteudelle jos se on pysyvää laatua!?!?!
Toi p..en jauhaminen kun on ihan p..stä muutenkin!? Ja miksi ne muka ei sitä tietoo voi heti antaa kun mittaavat? Ja vastauksiakin muka täytyy odottaa? Hullunako ne mittaajat ihmisiä pitää?? Kysyn vaan!

10.5.2012 18:37

sisäilman vaihto - eli se ilmanvaihto - ei suoranaisesti liity radonsuojaukseen. Siitä alapohjasta tulee saada mahd. kaasuntiivis (vrt. artikkeli) + alapohjan tuuletus jolla radon johdetaan ulkoilmaan.

eli alapohja tiiviiksi (mahd. kaasutiiviiksi, eli bitumi, alumiini tms. kaasua läpäisemätön rakenneosa

11.5.2012 08:13

Aiempi vastaukseni HUOM! koski suoraan kallion päälle valettua "kellari"kerrosta, tällaisissa taloissa ongelma on vielä suurempi kuin välipohjallisissa taloissa. Myös tässä tapauksessa ilmanvaihto auttaa asiaan, koska kallion päälle rakennettua taloa on vaikea enää jälkikäteen muutella pohjastaan, kun valettu kallion päälle suoraan. Eli puhuin nyt asian vierestä...

11.5.2012 13:40

Riihimäellä uusi asuinalue, Kalmu, kaavoitetaan osittain kalliomoreenirinnemaastoon. Alueelta on mitattu maaperästä huomattavan korkeita radonpitoisuuksia. Miten nämä rinneratkaisut voidaan järkevästi suojata uraanin hajoamistuotteelta eli radonkaasulta? Kannattaisi varmasti ennalta selvittää maaperän soveltuvuus järkevään rakentamiseen ja kaavoittaa vain turvallisille alueille uusia lähiöitä. Tutkimusten mukaan radon aiheuttaa suomessa n. 300 keuhkosyöpätapausta vuosittain.

11.5.2012 16:36

mahd. vähän maakosketuksessa olevaa rakenneosaa (eli tuulettuva alapohja - tai jopa pilariperusteinen) - alapohjarakenteeseen kaasunsulku esim. bitumikermillä tai alumiinillä - läpivientien tiiviyteen erityinen huolellisuus
- ei kellarikerroksia

15.5.2012 12:35

Mistä ihmeestä sitä radonia nyt on alkanut ilmestyä ja ihmiset oireilemaan siitä? Taloja on ollut jo muutaman sta vuotta eikä kukaan aiemmin ole radinista välittänyt?

16.5.2012 06:49

Tutkijoitten radon -tietoisuus heräsi 1980 -luvun alkupuolella, jolloin talojen radon -pitoisuutta alettiin kunnolla tutkia.
Nykyään tunnetaan tilanne (http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateily_ymparistossa/radon/fi_FI/pitoisuudet/):
"Asuntojen keskimääräinen radonpitoisuus on Suomessa 96, Ruotsissa 108, Norjassa 106, Tanskassa 77, Saksassa 50, Ranskassa 66 ja Englannissa 20 Bq/m3."

Radon aiheuttaa yhä edelleen terveyshaittoja, vaikka radon -ongelmaan on kiinnitetty huomiota:
Radon aiheuttaa vuosittain Suomessa n. 300 keuhkosyöpätapausta (http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateilyn_terveysvaikutukset/fi_FI/radonin_terveyshaitta/).

Nimimerkki Kämppä ihmetteli, miksi radon -haitat eivät ole juurikaan saaneet julkisuutta. Siihen on kaksi syytä:
- Runsaasti radonia sisältävien alueitten maanomistajat eivät saisi paljon rakennusoikeuksia maillensa (omakotitalot ja kerrostalojen ensimmäinen kerros vaaravyöhykkeellä), jos julkisuudessa meluttaisiin radon -haitoista.
- Ydinvoiman vastustajien pelottelukeino eli käytetyn polttoaineen hidas leviäminen säilytysluolasta ympäröivään kallioon tuhansien vuosien kuluessa - siis menettäisi kokonaan pelotteluarvonsa, jos julkisuus alkaisi toitottaa, että Suomessa joka vuosi n. 300 ihmistä sairastuu keuhkosyöpään radonin takia. - Radon on uraanin ja toriumin hajoamistuote.

19.9.2013 22:48

Suomessa jopa on laki, joka velvoittaa radonselvityksistä lukuisia toiminnanharjoittajia. Yhteiskunnassa ja eduskunnassa puhutaan mielummin vaikka rakennekynsien ja ripsien pidennyksien haitoista. Faktaa on että radioaktiivinen radon tappaa ja sitä on meillä Suomessa ongelmaksi asti. www.suomenradonhallinta.fi ja www.stuk.fi

20.9.2013 16:14

Rinnetalo myös erittäin altis vesivuodoille ja kosteusvaurioille kun eristykset huonosti tehty niin kuin melkein aina on.En ostaisi ja on kokemustakin sellaisesta mutta onneksi on myyty aikoja sitten.

26.3.2014 17:50

Me riidellään asunto kaupassa nyt radonmittauksien pimittämisestä. Mikäli radon mitattu tulee se esittää myytäessä

26.3.2014 21:10

.En ostaisi ja on kokemustakin sellaisesta mutta onneksi on myyty aikoja sitten. eli et ostaisi mutta ostit kuitenkin?

10.4.2014 06:37

Itä-uudellamaalla ei ole yhtään enempää keuhkosyöpää kuin esim. Oulun seudulla, vaikka täällä on jopa kymmenen kertaa suuremmat radonpitoisuudet. Jokainen järkevä voi miettiä, että kuinka vaarallista huoneilman radon oikeasti on ja paljonko sen torjumiseen kannattaa laittaa rahaa. Laittakaa ne radonremonttirahat vaikka laadukkaampaan ruokaan ja turvallisempaan autoon, niin varmasti on enemmän hyötyä.

http://www.cancer.fi/syoparekisteri/tilastot/grafiikkaa-syopa-suomessa-2011-j/miesten-eraiden-syopam...

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.