Tervetuloa Aamupostin blogeihin!

Aamuposti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia paikallisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

 

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.

28.4.2012 - 22.38

Kymmenmetriset kakkosaivot

Eteenpäin! sanoi mummo lumessa. Sydän ja verenkiertosysteemiä käsittelevän postauksen jälkeen siirrymme sujuvasti ruoansulatusjärjestelmän syvyyksiin. Tähän alkuun lainaan Paula Heinosta, suolistoon perehtynyttä ravitsemusasiantuntijaa, joka sanoi Studio55-ohjelman haastattelussa: "Suolisto on ihmisen toiset aivot." Lause on ikivanha intialainen viisaus ja sen voi ymmärtää todeksi, kun perehtyy suoliston toimintaan, sen eri osiin ja niissä ilmenevien vikatilojen vaikutukseen koko elimistössä. Aivot ja suolisto toimivat yhdessä ja mikä tahansa ruoansulatuskanavan ongelma heijastuu suoraan pääkoppaan.

***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***

Ruoansulatusjärjestelmä koostuu kahdesta pääryhmästä: 

1) Pääkanava: suu, nielu, kurkkutorvi, vatsalaukku, ohutsuoli, paksusuoli ja peräaukko.
2) Lisäelimet: hampaat, kieli, sylkirauhaset, maksa, lisämunuainen ja haima.*
* Kakkosryhmän elinten tehtävä on auttaa ruokaa hajoamaan, sulamaan ja imeytymään, mistä johtuen monet niistä erittävät ruoansulatusentsyymejä. (niistä lisää myöhemmin)

Ruoansulatustsydeemi ja sen osien tehtävät:

1) Ravinnonotto (Ingestion)

-Suussa ruoka pilkkoutuu mekaanisesti ja jatkaa matkaa nieluun
-Syljen amylaasi ja kielen lipaasientsyymit aloittavat tärkkelyksen kemiallisen pilkkomisen polysakkarideista pienemmiksi yksiköiksi
-Muutamia lääkkeitä lukuunottamatta suussa ei mikään imeydy
-Sylki suojelee nielun ja ruokatorven limakalvoa

2) Ravinnon kuljetus ruonsulatuskanavassa (Propulsion)

-Nielu koostuu kolmesta osasta: poskiontelot, suu ja kurkunpää.
-Nielu on ruoansulatuskanavan tulehdusherkin osa: ruoka menee helposti henkitorveen ja sieltä keuhkoihin ->tulehdus.
-Tiesitkö muuten tämän: syödessä ihminen lakkaa hengittämästä! ;)

-Kurkkutorvi on lihaksikas, n. 25 cm pitkä ja 2cm leveä pötkylä
-Kuljettaa nestemäiset ja kiinteät ruoat vatsalaukkuun
-Ei tykkää kylmästä, kuumasta, kemikaaleista, eikä hiertymistä ja hankauksesta
-Ylä- ja alapäässä on sulkijalihakset; kontrolloivat ruoan kulkusuuntaa. ->Jos alaläppä ei toimi, närästää.
-Lisähuomio: ruokatorven alaosan ja vatsalaukun yläosan kudokset eivät operoi sujuvasti keskenään, mistä johtuen ko. alue on herkkä tulehduksille (kurkkutorven ja vatsalaukun syövät yleisiä tällä alueella)
-Ruoan kulkujärjestelmä on erittäin hyvin kontrolloitu mekanismi ja oikea nopeus on tärkeää. Liian nopea aaltoliike-> Ripuli, Liian hidas aaltoliike-> Ummetus

3) Mekaaninen ruoansulatus 
(Mechanical digestion)

-Vatsalaukku on reilu 1 litran vetoinen pussukka, joka vastaanottaa kurkkutorvesta tulevan ruokamössön. 
-Erittää mahanestettä, joka pilkkoo ruoan ravintoaineiksi ja tekee siitä sulavaa
-Hapan mahaneste sisältää: vettä, entsyymejä (pepsiini-pilkkoo ruoan valkuaisaineita), suolahappoa (josta masun herkät limakalvot eivät tykkää), suoloja ja limaa

-Mahalaukun limakalvo neutralisoi suolahappoa, mutta liiallisissa määrin happo voi aiheuttaa mahahaavan
-Mahanesteen happamuus tuhoaa mahalaukkuun tulevia bakteereita ja mikro-organismeja -> mahalaukun ja ohutsuolen yläosan sisältö on suhteellisen steriiliä.
-Mahanesteen eritystä säätelevät mm. aivojen autonominen hermosto ja hormonit.
-Hormonit vaikuttavat sekä mahanesteen muodostumiseen, että mahalaukun liikkeisiin ja supistuksiin.
-Pientä imeytymistä tapahtuu jo masussa, muttei merkittävissä määrin
-Alkoholi, B12-vitamiini ja eräät rasvayhdisteet ovat poikkeus: imeytyvät suoraan masusta
-Mahalaukun sairauksissa yleensä syynä mahanesteen tai limakalvon muutokset
-Muita vatsalaukun aineita:
-Parietaaliset solut: HCI ja luontainen tekijä. Gastriini (tärkeä suolahapon muodostuksessa), sekä muun mussa somatostatiini ja histamiini.
-Nippelitietoa: Vesi pysyy masupussissa maksimissaan 4-6 tuntia.


4) Kemiallinen ruoansulatus ja imeytyminen (Chemical digestion and absorption)

-Ohutsuoli on ruoansulatuskanavan pisin osanen. N. 6-7 metriä, 2.5 cm leveä.
-Jaetaan kolmeen osaan: duodenum, jejunum ja ileum. = pohjukaissuoli, ohutsuolen keski- ja loppuosa
-Tärkein imeytymispaikka elimistössä; suurin osa tavarasta imeytyy jo ohutsuolen alkuosassa
-Ohutsuolen pinta-ala on n.200 neliömetriä ja sen pinta koostuu suolinukasta
-Ravintoaineet hajoavat entsyymien vaikutuksesta pienemmiksi molekyyleiksi:
hiilihydraatit->monosakkaridit, proteiinit->vapaat amino hapot, rasvat->vapaat rasvahapot ja monoglyseridit.
-Jos ravintoaineille ei ole käyttöä, ne palaavat maksaan ja muuttuvat alkuperäiseen muotoon varastoimista varten
-Kaikki mikä imeytyy, menee suoraan maksaan, josta tavara sortteerataan elimistön käyttöön
-Imeytymiseen vaaditaan: imeytymiseen tarvittavia soluja ja hiussuonia

-Syödessä ja juodessa ohutsuolen limakalvon solut kuolevat normaalin kuoleman, terveellä ihmisellä limakalvon solut jakaantuvat nopeasti paikatakseen kuolleet solut.
-Esim. syöpähoidoissa (kemoterapia) syöpäsolut tapetaan mekaanisesti, mutta samalla kuolevat myös solujen uudistumisen kannalta välttämättömät solut.-> Oireita ilmenee: anemia, oksentaminen, pahoinvointi
-Ohutsuolessa 4 eritettä:
-Lima (suojaa limakalvoa), ohutsuolineste (1-2 litraa/pv, pH 6.5-7.8), haimaneste, sappi(tulee maksasta)
-Ohutsuolen eri osissa on eri pH, mikä vaikuttaa ruoan sulamiseen


-Paksusuoli on 1.35m -1.5m pitkä suoli, joka kulkee ylöspäin kehon oikealta puolelta ja alas vasemmalta
-Oikealla puolella ruoka on nestemäistä ja vasemmalle puolelle mentäessä se muuttuu kiinteäksi
-Ummetus ja esim. paksusuolen syöpä esiintyvät siksi oikealla puolella
-Paksusuolen tehtävät: Veden imeyttäminen ja jätteenpoisto peräsuolen kautta
-Lisätehtävät: K ja B(mm B12)- vitamiinien tuotanto ja imeyttäminen, sekä normaalin flooran säilyttäminen
-Paksusuolen bakteerikanta on laaja; hyvät ja huonot bakteerit
-Antibioottikuuri tuhoaa sekä hyvät että huonot bakteerit->voi aiheuttaa ripulia.
-Aina (toistan: aina) otettava probiootteja tai esim. luonnonjogurttia kuurin jälkeen.

5) Ulostus (Defecation)

***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***

Lisäelimet:

1) Maksa
-Kehon suurin rauhanen, painaa n.1.4 kg
-Sijaitsee pallean alla, vatsalihasten yläpuolella täysin kylkiluiden suojassa
-Koostuu kahdesta lohkosta: vasen- ja oikea lohko, joista oikea on suurempi ja jakautuu kahteen osaan
-Noin 25% sydämen pumppaamasta verestä menee maksan käyttöön!

Tehtävät:
1) säätelee verensokeria ja aminohappopitoisuutta
2) muuttaa rasvojen hajoamistuotteita elimistölle sopiviksi
3) valmistaa sappihappoja
4) hajottaa hormoneja
5) varastoi glykogeenia (hiillihydraateista), verta, vitamiineja (D, B12,A,E,K), kuparia ja rautaa
6) tuhoaa verenkierron mukana tulevia bakteereja ja myrkkyjä. (detoksifikaatio)
+ 7) Sikiöllä maksa muodostaa verisoluja, aikuisella se toimii verivarastona

-Detoksifikaatio tapahtuu maksan solujen solulimakalvossa. Maksa erittää kyseisen aineen sappeen, josta se kulkeutuu ulosteen mukana ulos.
-Osa detoksifikaatiotuotteista myrkyllisiä: esim. alkoholin aineenvaihdunta tuottaa acetaldehydia (vaurioittaa mitokondrioita) ja hydrogeenia (edistää rasvan kerääntymistä elimistöön).
-D ja B12-vitamiinit maksan varastossa useita kuukausia, A jopa useita vuosia !

-Sokeriaineenvaihdunta:
-Kun sisään tulee liikaa energiaa, maksa varastoi glukoosit glykogeeniksi. -> glukoosista (kuten myös proteiineista) muodostuu tyydyttyneitä rasvahappoja ja triglyseridejä, joiden varasto on elimistössä suurensuuri.
-Matalan verenpaineen tilassa maksa vapauttaa varastoimaansa glykogeenia energiaksi ja korkean verenpaineen tilassa maksan hepatosyytit ottavat glukoosia verestä ja käyttävät sen em. tavoin:
->varastoivat sen glykogeeninä tai syntesoivat rasvoja varastointia varten, tuottavat kolesterolia.
-Rasva-aineenvaihdunta:
-Maksa kontrolloi rasvahappojen ja kolesterolin määrää verenkierrossa
-Hepatosiitit muuttavat liiat rasvahapot triglyserideiksi, jotka päätyvät varastoon: pieni määrä maksaan, loput LDL-lipoproteiinina rasvakudokseen
-Aliravitsemustilassa maksa tuottaa ketoaineita energiaksi ->ketogeneesi
-Liiallinen määrä ketoaineita verenkierrossa laskee veren pH-arvoa ja voi johtaa jopa kuolemaan
-Proteiiniaineenvaihdunta: olemassa, lisätietoa hankkimassa.

Maksasairaudet:
-Mahdollisia komplikaatioita/oireita:
"Porttiverenpaineen nousu" (portal hypertention), vesivatsa, enkefalopatia, keltatauti

-Porttiverenpaineen nousu:
-Epätavallisen korkea paine ruoansulatuskanavan ja maksan välisissä verisuonissa. Johtuu esim. veritulpan tai tulehduksen aiheuttamasta verenkierron tukkeumasta.
->Pitkään jatkuessaan voi aiheuttaa kuoleman, yleisin oire verioksennus.
-30-60% kuolee vuoden sisällä.

-Vesivatsa:
-Vatsa turpoaa nestekertymän seurauksena. Vedensaanti muualle kehoon häiriintyy.
-Yleisin syy: maksakirroosi. 25% kuolee vuoden sisällä.

-Enefalopatia:
-Maksaperäinen aivosairaus, keskushermoston häiriö.
-Maksan toimintahäiriö estää myrkkyjen poistumisen elimistöstä ja ne sekoittuvat aivojen välittäjäaineisiin tavoittaen myös aivot.
-Seuraukset (alussa): muistin heikentyminen, persoonallisuuden muutokset, univaikeudet
-Voi johtaa pitkittyneenä sekavuuteen, kohtauksiin ja koomaan.

-Keltatauti:
-Kellertävä iho, silmänvalkuaiset ja limakalvot
-Johtuu bilirubiinin ylimäärästä elimistössä (veren punasolujen hemoglobiinissa oleva hajoamistuote)
-Syynä hepatiitti=maksatulehdus. Voi olla viruksen, alkoholin, lääkeaineiden tai jonkun autoimmuunisairauden aiheuttama.
-Akuutissa maksatulehduksesta keltaisuus ilmaantuu nopeasti. Potilaalla muita oireita: väsymystä, pahoinvointia, ruokahaluttomuutta.
-Keltaisuutta voi esiintyä myös monissa muissa sairauksissa, kuten eri syistä johtuvassa kirroosissa, maksasolusyövässä ja kolangiokarsinoomassa.

Yleisiä maksasairauksia: 
-Hepatiitit
-Maksakirroosi

Virushepatiitti = maksan tulehdustila.
-A hepatiitti: saatu epähygienisistä oloista veden tai ruoan välityksellä
-B ja C hepatiitit: saatu verikontaktin tai ruumiin eritteiden välityksellä

-Kaikki hepatiitit aiheuttavat samantyyppisiä oireita
-Alkaa oireettomana, muuttuu rajuksi: hepsotiitteja kohtaa vakava vamma tai kuolio, johtaa mahdollisesti maksan tuhoutumiseen ja koomaan.
-Hepasotiitit voivat joko toipua täysin, tai kehittyä fibroosiksi tai kirroosiksi. Tämä riippuu hepatiittityypistä.

Maksakirroosi:
-Tulehdussairaus, joka muuttaa maksan rakennetta ja toimintaa
-Merkittävin kuolinsyy USA:ssa
-Kehittyy hitaasti vuosien aikana, vakavuus riippuu aiheuttajasta
-Kirroosissa maksasoluja tuhoutuu ja tilalle kasvaa sidekudosta. Lopulta maksa kovettuu ja kutistuu.
-Riskitekijöitä: alkoholi, ylipaino, rasvainen ruokavalio, hepatiitit B ja C
-Huom hei! Laajan tutkimuksen mukaan kuppi kahvia päivässä alentaa sairastumisvaaraa 20 % ja neljä kupillista 80 %. Teenjuojilla vastaavaa vaikutusta ei ole havaittu ;)

Kaksi pääryhmää:

1) Alkoholikirroosi
* Johtuu alkoholin aiheuttamasta toksisesta reaktiosta maksassa.
Voi olla myös seurausta rasvamaksasta. Noin 90 % Suomessa esiintyvistä kirrooseista on alkoholiperäisiä.

2) "Sappikirroosi" (biliary cirrhosis)
Tulehdus alkaa sappitiehyistä, ei hepatosyyteista.
1. luokan kirroosi: johtuu autoimmuunisairaudesta, joka vaikuttaa sappitiehyihin.
2. luokan kirroosi: johtuu pitkittyneestä sappikivien tukkeumasta sappitiehyissä, tai kasvaimista.
-Aiheuttaa aikaista keltatautia
-Seurauksena: enkefalopatia, porrasverenpainetauti, maksan tuhoutuminen
-Elinajanodote. 5-10 vuotta oireiden ilmaantumisesta

2) Sappirakko

-10 cm pitkä rauhanen, kiinnittynyt maksaan
-Sappi erittyy maksasta sappirakkoon sapenjohtimia pitkin ja siirtyy sieltä ohutsuoleen sappitiehyitä pitkin
-Päätehtävät: Varastoi ja konsentroi maksan valmistaman sappinesteen ruokailujen välillä
-Sappi koostuu kolesterolista, sappisuoloista ja sappiväriaineista.
-Sappirakko tekee sappinesteestä konsentraation lisäämällä siihen vettä ja ioneja
-Sappeen kulkeutuvat myös maksan detoksifioimat myrkyt, joista bilirubiinidiglukuronihappo antaa ulosteelle sen ominaisvärin
-Yleisimmät ongelmat: tukkiutuminen tai tulehdus (seuraa tukkiutumisesta)
-Tukkiutuminen (obstruction) aiheutuu sappikivistä (gallstones)
->Cholelithiasis=sappikivet
-Kolesterolisappikivet yleisimpiä. Syinä mm: ylipaino, huono ruokavalio, lisämunuaisen tai haiman sairaudet
-Sappikivet muodostuvat sappinesteistä, jotka ovat merkittävä tekijä rasva-aineenvaihdunnassa
-Voivat esiintyä sappirakon sisällä tai juuttua johtimiin, jolloin sappineste ei pääse rakkoon ja sieltä ulos.
->Tulehdus
-Jumiutuneet sappikivet voivat johtaa sappikivitautiin: Cholecystitis
->Sappirakko täynnä sappikiviä, laajenee ja pullistuu, verenkierto heikkenee ->voi johtaa hapenpuutteeseen (iskemias) tai sappirakon kuolioon


3) Haima

-Vatsaontelossa sijaitseva ruoansulatusrauhane; avo- ja umpirauhanen
-Tuottaa insuliinia ja glukagonia
-Erittää ruoansulatusnesteitä. Haiman tiehyet kuljettavat haiman eritteet pohjukaissuoleen.
-Emäksisen haimanesteen natriumkarbonaatti neutralisoi happaman ruokamassan
-Haimasta erittyy vuorokaudessa noin 1.5 litraa haimanestettä
-Haimanesteen entsyymejä ovat amylaasi (pilkkoo tärkkelystä), trypsiini ja kymotrypsiini (pilkkovat valkuaisaineita), lipaasi (pilkkoo rasvoja) sekä fosfolipaasi (pilkkoo fosfolipidejä)
-Haiman alfasolut erittävät glukgonia ja beetasolut insuliinia. Deltasolut tuottavat somatostatiinia, joka on kasvuhormonia hillitsevä hormoni.
-Insuliini on varastohormoni, joka varastoi veressä kiertävän glukoosin ja päästää sen läpi solukalvoista. Lihas- ja maksasoluissa glukoosista syntyy glykogeenia.
-Insuliinin erityksen heikkeneminen tai loppuminen johtaa ykköstyypin diabetekseen (diabetes mellitus). -> glukoosia erittyy virtsaan, koska insuliinia ei ole tarpeeksi glukoosin varastoimiseksi.
-Insuliinin hyödyntämisen heikkeneminen johtaa insuliiniresistenssiin ja 2 tyypin diabetekseen

Haiman sairauksia:

-Kaikkein vaarallisimpia ruoansulatusjärjestelmän sairauksista
-Haimatulehdus, haimasyöpä, haiman pseydokysta

-Linkkejä muihin sairauksiin: alkoholismi, mahahaavat, trauma, hyperlipidemia
-Haimatulehdus voi olla akuutti tai krooninen

***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***

Aloitan ja lopetan ltämän postauksen lainaamalla suolistoasiantuntija Paula Heinosta. Studio55:den haastattelussa hän luetteli suolistoystävällisiä ruokia ja toisaalta niitä ruoka-aineita, joita vatsaongelmaisen tulisi välttää. Närästyksestä kärsivän tulisi vältellä vatsan happamuutta nostavia ruokia ja juomia, kuten kahvia, limonadeja, liian rasvapitoisia tuotteita sekä maitoa. Heinonen suositteli erityisesti hapanmaitotuotteita, mutta sanoi maidon olevan itsessään oikea suoliston kiusaaja. Kaalit sopivat myös hänen mukaansa suolistolle erinomaisesti, sikäli mikäli tyypillä ei ole munuaisongelmia. Heinonen ylisti kaikkia kasviksia ja vihanneksia, eritoten parsakaalia ja tomaattia. Hedelmien kuninkaaksi hän nosti kotimaisen omenan.

Lisäksi hän suositteli syömään pähkinöitä ja siemeniä, joista poikkeuksena maapähkinät, joiden rasvahappokoostumus ei ole lainkaan niin edullinen kuin esimerkiksi cashew-, para-, saksan- ja pistaasipähkinöiden. Heinonen tiesi myös vihjata, että kurpitsansiemenet tekevät hyvää miesten eturauhaselle, samoin tomaatin lykopeeni. (josta olenkin kirjoittanut aiemmin). Viljatuotteet tulisi nauttia tietenkin täysjyvänä ja jokaisen antibioottikuurin jälkeen olisi ehdottoman tärkeää nauttia probioottivalmisteita suoliston bakteerikannan palauttamiseksi normaalitilaan. Lihatuotteista Heinonen suositteli kalaa, mikä ei tule tätä nykyä yllätyksenä yhdenkään asiantuntijan suust.

Täten jätän teidät hoivaamaan kymmenmetrisiä ruoansulatuskanavianne ja sulattelemaan kuulemaanne. Mukavaa vappua, kevättä ja soronoo seuraavaan kertaan!

Kommentit (0)

Osallistu keskusteluun

Kello viiden kahvi

Kirjoittaja on 22-vuotias riihimäkeläisnainen, joka opiskelee ravitsemustieteitä Bournemouthin Yliopistossa. Blogissaan hän analysoi pieniä ja yksinkertaisia asioita, kuten elämää, maailmankaikkeuden olemusta, luonnon kiertokulkua, ihmisen kasvua ja mikroravintoaineiden anatomiaa. Kirjoittaja juo liikaa kahvia.