Elämää ja kuolemaa tositelkkarissa

Nälkäpeli tuo valkokankaalle lähitulevaisuuteen sijoittuvan julman vision, joka tapahtuu kuvitteellisessa, raunioista syntyneessä Panemin valtakunnassa.

Nordisk Film

Kirjailija Suzanne Collinsin menestystrilogian ensimmäiseen osaan perustuva toimintaelokuva Nälkäpeli tuo valkokankaalle lähitulevaisuuteen sijoittuvan julman vision, joka tapahtuu kuvitteellisessa, raunioista syntyneessä Panemin valtakunnassa, sekä sen liepeillä sijaitsevassa metropoli Capitolissa.

Seikkailun keskushenkilö on 16-vuotias Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence), joka pikkusiskonsa puolesta osallistuu 23 muun nuoren kanssa Nälkäpeli-nimiseen tosi-tv-ohjelmaan, josta poikkeuksellisen tekee se, että vain kilpailun voittaja selviää hengissä.

Parikseen elämän ja kuoleman kilpailuun Katniss saa samasta Panemin 12 piiristä kotoisin olevan komean Peeta-nuorukaisen (Josh Hutcherson), jonka kanssa yhteispeli toimii ja nuorta romantiikkaakin on ilmassa, joskin kolmannen pyörän sekoittamana. Ja koska kilpailun sääntöihin kuuluu, että voittajia voi olla vain yksi, joutuvat tasavahvat Katniss ja Peeta lopulta päättämään, kumpi uhraa henkensä toisen puolesta. Ellei sääntöjä sitten voida vielä muuttaa.

Lähes kaksi ja puolituntisen Nälkäpelin juoni on jaettu kahteen osaan Ensimmäisessä osassa kohtalon julmasti valitsemat nuorukaiset valmistautuvat tosi-tv-kilpailuun, ja toisessa osassa seurataan kilpailun etenemistä.

Molempien osioiden itseoikeutetuksi tähdeksi nousee Jennifer Lawrencen hienosti näyttelemä Katniss, itsenäinen, reipas ja osaava nuori neito, jossa on kaikki ainekset teinityttöjen ja miksei myös -poikien, uudeksi idoliksi. Nälkäpeliä (joka tulee saamaan jatko-osia) on myös jo ehditty povata Harry Potter ja Twiligt -elokuvien jälkeiseksi seuraavaksi nuorisoelokuvahitiksi, ja ensisijaiseen kohderyhmään kuulumattomankin on helppo ymmärtää miksi. Suosittuun nuorisoromaaniin pohjautuva käsikirjoitus joka on filmatisoitu taidolla, tyylillä ja tunteella, toimii aina.

NÄLKÄPELI The Hunger Games (2012) Lajityyppi: Toiminta, seikkailu, draama, sci-fi Ohjaaja: Gary Ross Pääosissa: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Stanley Tucci, Willow Shields, Donald Sutherland, Toby Jones, Lenny Kravitz Kesto: 2h 22 min Ikäraja: 12
Written by:

Teija Varis

Ota yhteyttä