Viaton valkoinen vai keskittymis- kykyä kehittävä keltainen?

hvu
Kommentoi

VIIKKOUUTISET| Sanotaan, että värillä on väliä. Ei ole sattumaa, että luokkahuoneissa ja sairaaloissa käytetään usein rauhoittavaa vihreää. Tai se, ettei lentokoneessa käytetä sisustuksessa levottomuutta herättävää kirkkaanpunaista.

Samaa sanoo myös hämeenlinnalainen väri-, tyyli- ja imagokonsultti Riitta Yräys-Jussila.

– Värit ovat tärkeä asia ihmisen fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin kannalta. Todellisuudessa kyse on valon erilaisista sähkömagneettisista aallonpituuksista, jotka nähdään erilaisina väreinä.

Sävy ratkaiseeRiitan mukaan ihminen hakee aina ympärilleen harmoniaa.

– Ihminen rauhoittuu luonnossa, koska siellä värit ovat aina sopusoinnussa keskenään. Saman pitäisi toteutua myös vaatetuksessa, meikissä ja hiuksissa. Jos värit ovat keskenään ristiriidassa, jokin särähtää, Riitta kertoo.

Olennaista on kuitenkin löytää jokaisesta väristä oikea sävy. Syksyisen lehtimetsän joukossa ei kasva kirkkaan pinkkejä marjoja, vaan muihin syksyn sävyihin sopivia lämpimiä pihlajanmarjoja. Kaikille ihmisillekään eivät siis sovi kaikki sävyt samasta väristä.

– Teen työkseni pukeutumisneuvonnan lisäksi värianalyysejä, joiden avulla löydetään jokaiselle ihmiselle sopivat sävyt. Autan myös värisävyihin pohjautuvien meikkien tekemisessä. Kun ihmisen ulkokuori on kunnossa, on helppoa keskittyä muihin, tärkeämpiin asioihin, Riitta sanoo.

Riitan mukaan väärän väriset hiukset tai meikki voivat saada ihmisen näyttämään jopa ”merisairaalta”. Siksi hän suositteleekin värianalyysissä käymistä kaikille.

Riitta kertoo ihmissilmän kokevan harmonisimmaksi yhdistelmäksi kolmen värin yhdistelmän. Tällä hän ei kuitenkaan tarkoita, että pitäisi pukeutua kolmeen eri väriin tasaveroisesti. Tasapainoisin kokonaisuus syntyy, kun yhtä väriä käytetään päävärinä ja tätä täydennetään kahdella yhteen sopivalla värisävyllä.

Huomio myös sisustukseenVärit ja värisävyt ovat tärkeitä tekijöitä myös sisustuksessa.

– Myös sisustuksessa kannattaa käyttää hyväkseen omiin väreihin sopivia värejä ja sävyjä. Tällöin voisi sanoa, että itselle on aina kaunis tausta. Oman olohuoneeni olen sisustanut silmieni sävyyn sopivan korostusvärin eli niin sanotun kukoistusvärin mukaan, Riitta kertoo.

Pienemmässä mittakaavassa voi sisustukseen tuoda iloa pienillä asioilla, kuten oman väripaletin mukaan valituilla tyynyillä.

Myös intohimoinen sisustaja Kaisu Halmetoja uskoo värien vaikuttavan ihmisen mielialaan. Hän kertoo itse aina pitäneensä harmaasta, mustasta, valkoisesta ja beigestä, koska ne rauhoittavat tunnelmaa. Lisäksi värit sopivat hyvin toisiinsa.

– Tyttärelläni oli aiemmin kirkkaanpunaiseksi sisustettu huone. Minulla tuli huoneessa usein ahdistunut ja hengästynyt olo. Vaihdoimme sisustuksen värejä ja tunnelma muuttui heti raikkaammaksi ja levollisemmaksi.

Kaisu toimii itse luokanopettajana. Hän näkeekin, että olisi tärkeää opettaa lapsille, että väreillä on merkityksiä ja vaikutuksia ihmisten käytökseen.

– Värien kohdalla ei kuitenkaan voida puhua absoluuttisista totuuksista, kuten vaikkapa yhtälöiden kanssa, Kaisu täsmentää. Eri kulttuureissa eri väreillä voikin olla eri merkityksiä.

toimitus

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.