Paluu Irakiin on kuolemantuomio – Ali Al-Sar odottaa Suomen viranomaisilta positiivista päätöstä

- Minä kuuntelen internetistä länsimaista musiikkia. Suosikkiartistini on brittiläinen laulaja Adele, sanoo Irakiin palauttamista pelkäävä Ali Al-Sar, joka haluaa olla vielä positiivinen.

Seppo Ylönen

"Minua pelottaa enkä halua palata takaisin."

Kolmenkymmentäneljävuotias irakilainen Ali Al-Sar on pelokkaan näköinen. Englantia puhuvalla miehellä ei ole maassaololupaa, mutta hän toivoo vielä sen saamista täältä pohjoisesta Suomesta.

– Olin kersantti ja toimin kouluttajana Yhdysvaltojen sotilasleirissä, joka oli Tajin kaupungissa. Asuin sen lähellä olevassa pienemmässä kaupungissa. En voinut jatkaa työssäni, sillä ihmiset alkoivat painostaa minua, koska olin amerikkalaisten palveluksessa. Pelkäsin henkeni puolesta, Ali Al-Sar kertoo Hyvinkäällä Kauppakeskus Willan käytävällä.

Syntyi ajatus, että hengen säilyttämiseksi on parempi lähteä pois Irakista.

Ali päätti lähteä kohti Suomea. Häntä rohkaisi matkaan jo aikaisemmin Suomeen muuttanut irakilainen ystävä. Matka alkoi 21. elokuuta 2015, ensimmäiseksi oli mentävä Turkkiin.

– Izmiristä pääsin salakuljettajien kumiveneellä muiden mukana Kreikan Lesboksen saarelle. Sieltä laivalla Ateenaan, josta matka jatkui pikkuautolla Makedoniaan, edelleen bussilla Serbian Belgradiin, kävellen rajan yli Unkariin, Unkarista pimeässä rekka-auton kontissa Wieniin, josta lensin Tukholmaan ja sitten laivalla Helsinkiin. Minut sijoitettiin Espoon Otaniemen vastaanottokeskukseen. Matkaan meni rahaa noin 8 000 dollaria.

Vastaanottokeskuksessa Ali Al-Sar sai suomen kielen opetusta yhden kuukauden aikana ainoastaan kahdeksan tuntia, siinä kaikki.

Vajaan puolentoista vuoden jälkeen hän muutti Koivukylään ja sitten viime maaliskuun lopulla Hyvinkäälle.

Ali asuu ystäväperheen kotona. Nämä auttavat häntä.

– Minulla ei ole vielä maassaololupaa. Minua pelottaa enkä halua palata takaisin Irakiin. Haluan mieluummin kuolla täällä Suomessa. Isäni Kadhim Salman ja äitini Fatima sekä neljä veljeäni ja viisi siskoani ovat sitä mieltä, että minä en saa palata takaisin Irakiin. Se olisi hyvin vaarallista.

Ali Al-Sar on uskonnoltaan šiialainen muslimi. Hän sanoo, että Irakissa ei ole ongelmana niinkään šiialaisten ja sunnalaisten välinen jännite.

änen ja muiden Yhdysvaltojen leireillä palvelleiden irakilaisten miesten vainoojat ovat aseistautuneita miliisejä tai Isisin taitelijoita.

– Sukulaiseni tiedottavat vähän väliä siitä, miten joku tuttu on tapettu. Kolme kuukautta sitten Yaskhadr-niminen upseerin arvoinen sukulaisemme, joka käveli aamulla kohti työpaikkaansa poliisiasemaa, ammuttiin käsiaseella kuoliaaksi. Ampuja oli kadun reunaan ajaneessa autossa.

Ali näyttää puhelimesta Facebookissa olevan arabiankielisen televisiokanavan videota, jossa miliisit ampuvat kahvilassa kuoliaaksi kolme ihmistä. Ampujat pakenevat autolla.

Ahdistunut Ali Al-Sar odottaa viranomaisilta positiivista päätöstä, että voisi jatkaa pelotonta elämää Suomessa.

Irak

Irakin tasavalta sijaitsee Lähi-idässä. Sen rajanaapureita ovat Saudi-Arabia, Kuwait, Syyria, Turkki, Jordania ja Iran. Maan pinta-ala on 438 317 neliökilometriä ja väkiluku 38,1 miljoonaa (2016).

Pääkaupungissa Bagdadissa on 8,7 miljoonaa asukasta (2016). Maassa käytiin Irakin sota vuosina 2003 – 2010, minkä seuraukset näkyvät vieläkin väkivaltaisena ja aseellisena epävakautena.

Irakin suurimmat etniset ryhmät ovat arabit ja kurdit. Noin 95 prosenttia väestöstä on muslimeja, jotka jakautuvat šiialaisiin (65 prosenttia) ja sunnalaisiin (35 prosenttia) muslimeihin.

Suomen ulkoasiainministeriön matkustustiedotteessa sanotaan, että turvallisuustilanne on hyvin huono lääneissä, joissa käydään taisteluja ääriryhmien ja turvallisuusjoukkojen välillä. Kansainvälinen liittouma tekee ilmaiskuja ISIL (ISIS) -äärijärjestöä vastaan.

Terrori-iskujen riski on merkittävä suuressa osassa Irakia. Maassa oleskeleville länsimaalaisille on merkittävä riski joutua sekä terrori-iskujen että sieppauksen kohteiksi. Matkavakuutus on ehdottoman tärkeä. On syytä tarkistaa, kattaako vakuutus Irakin, joka luokitellaan sotariskialueeksi.

Irakilaisia pakolaisia on saapunut viime vuosina Suomeen yli 20 000. Huomattava osa heistä on saamassa kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Siirtolaisuusministeri Jassim Mohammed Al-Jaff tyrmää pakolaisten palauttamisen pakolla Irakiin. Se on hänen mukaansa ihmisoikeuksien ja kansainvälisen lain rikkomista. Sen sijaan hän hyväksyy vapaaehtoisuuteen perustuvan Irakiin palautuksen.

Lähteet: Wikipedia, Ulkoasiainministeriö, YLE/Uutiset
Written by:

Ota yhteyttä