Liikkuuko se – ja mihin suuntaan? VEX IQ -robottien ensimmäiset SM-kisat alkavat torstaina Riihimäellä

Harjunrinteen koulun Robokerho kuunteli tarkasti kisatuomaria Robotex 2016 -kilpailuissa Tallinnassa joulukuussa. Torstaista perjantaihin riihimäkeläisillä on mahdollisuus viedä Suomen mestaruus.

Riihimäen kaupunki

Riihimäen Urheilutalo muuttuu torstaiaamusta robottien ja pelaajien täyttämäksi jännitysnäyttämöksi.

Riihimäen kaupunki

RIIHIMÄKI | Torstaiaamuna Riihimäen Urheilutalo on kuin tieteiselokuvasta: ihmeellisten koneiden kohtauspaikka.

Robotiikan SM-kilpailut 12.-13.1. tuovat kaupunkiin 31 joukkuetta. Se tarkoittaa noin sataa peruskouluikäistä robottiharrastajaa.

Tunnelma keskiviikkona oli kihelmöivä.

– Älä kerro paljonko aikaa on jäljellä! Niin vähän aikaa, niin paljon tekemistä! hihkaisi opettaja Reetta Viitanen Urheilutalon uumenista.

Harjunrinteen koululla työskentelevä Viitanen on kyynärpäitään myöten sisällä Vex IQ -oppimisympäristön ensimmäissä suurkisoissa.

– Tarvitaan piuhaa, näyttöjä, koneita, kaikkea olemme tänne jo roudanneet. Hyrian puolen kuvauskalusto tulee erikseen, hän luettelee.

Kilpailu aukeaa torstaina kello 12. Sitten esitellään joukkueet. Kello 12.30 alkavat taito- ja ohjelmointihaasteet.

Yleisö pääsee seuraamaan jännittäviä vaiheita torstaina klo 12-16 ja perjantaina klo 9-14 – ja verkossa livestriimauksena.

Riihimäeltä on mukana 19 joukkuetta. Muun muassa Harjunrinteen Robokerho, joka kisasi joulukuussa Tallinnan Robotexissä.

Tallinnan kisarobotit olivat hyviä, ja niitä ei pitänyt enää viilata. Toisin kävi:

– Oppilaita ei vain pystynyt pitämään erossa niistä: "Meillä on tällainen valmis idea, ihan vain tälleen muutetaan"...ja robotit ovat olleet osissa. He ovat jo purkaneet, ohjelmoineet ja rakentaneet ne uudestaan, Viitanen paljastaa.

Kisoissa siirrellään esineitä kisaradalla ja jahdataan joukkueelle pisteitä siirtymätaipaleilta.

Muuttujia on miljoona – ja hermojen täytyy pitää.

Miltä tuntuu ajaa robotilla?

VEX IQ Challenge SM 2017 eli Robotiikan SM-kisat Riihimäen Urheilutalolla 12.-13. tammikuuta.

Katsojille vapaa pääsy. Tuloaulassa voi kokeilla VX IQ -robotilla ajamista.

Avajaiset (puhe kaup.joht. Sami Sulkko) to klo 12-12.30, haastekilpailuja ja harjoitusotteluita klo 12.30-16.

Perjantaina klo 9 alkaen karsinta- ja harjoitusotteluita, finaali klo 13-13.30. Palkintojen jako klo 13.30-14 (Anne Pevkur).

Järjestäjinä Riihimäen kaupunki ja Roboedu ry kumppaneineen.

Livelähetys ja kisaohjelma: www.roboedu.fi.

Written by:

Pia Lyy

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Kaksi alueen oppilasta pääsi Datatähden finaaliin –peruskoulun ja lukion oppilaille tarkoitettu ohjelmointikilpailuRobotti on jo mukana johtoryhmässä – tekee parempia päätöksiäRobotteja rakentamalla opitaan ohjelmointia – Opettajatkin innostuvat paketeistaKoodaus osaksi kouluarkea Kanta-Hämeessä – opettajille koodaustyöpajojaRobottibussien koekäyttö liikenteessä jatkuu – "Uusi reitti huomattavasti vaativampi"Joka viides sairaanhoitaja voidaan korvata robotilla – tuleeko massatyöttömyys?Tiesitkö? Vain kolmas- tai neljäsosa pelialan yritysten työntekijöistä on koodareitaTämä robotti vetää vanhuksille jumppaa – katso video