Santeri Kinnunen: Dubbaus on voi näyttelijän leivällä

Piirrettyjen elokuvien dubbaus tarjoaa näyttelijälle oivan lisätienestin, kertoo alan veteraani Santeri Kinnunen.

Toni Tervo

Kohti ääretöntä, ja sen yli!

Leluanimaatio Toy Storyn sankarillisen avaruusrangeri Buzz Lightyearin tunnushokema lienee suurimmalle osalle suomalaisista tuttu.

Mutta tiedätkö, kenen äänellä lause pääsi Suomen kielellä ensimmäisen kerran ilmoille?

Vastaus kysymykseen on näyttelijä Santeri Kinnusen, joka on vuosien varrella antanut Lightyearin lisäksi äänensä muun muassa Pocahontasin John Smithille, Mulanin Li Shangille ja Ice Agen Diegolle.

Seuraavaksi miestä kuullaan äänenä Lasse Kreikassa -elokuvassa, joka saa ensi-iltansa 26. huhtikuuta.

– Kyllä se Buzz Lightyear on niistä kaikista edelleen minulle rakkain. Hän on sankari omalla hölmöllä tavallaan, Kinnunen hymyilee.

– Joskus pikkulapset ovat synttäreillä pyydelleet, että esittäisin Buzzia ja olen silloin tainnutkin vähän pelleillä. Nykyään Toy Story alkaa olla kyllä jo historiaa ja lapsilla on uudet sankarit.

 

Kilpikonnan kähinä kävi äänihuuliin.”

 

Kinnunen päätyi dubbaustyön pariin jo opiskeluaikoina. Äänen myyminen toi nuorelle näyttelijälle tarvittavaa lisätienestiä.

– Tein jo silloin erilaisia mainosspiikkejä ja sain jalan oven väliin. Pocahontas oli ensimmäinen iso työni alalla. Ovathan ne näyttelijälle kivoja lisätienestejä. Teatterin kuukausipalkat eivät usein ihan riitä näillä asuntojen ja ruuan hinnalla.

Välillä dubbaus voi käydä äänen päälle.

– Jos on pitkä ja raskas studiosessio, äänihuulet menevät helposti kireäksi. Olen huomannut, että hymistely ja varsinkin haukottelu rentouttavat. Pitää olla varovainen, ettei telo ääntään.

– Muistan joskus, kun tein yhtä projektia Tanskassa ja olin vanhan kilpikonnan ääni. Koko päivän kähistely kävi äänihuulille. On myöhemmissäkin hahmoissa vähän pitänyt narista, mutta kähinä on pahinta.

 

Nykypäivän lapselle vanhat elokuvat saattavat näyttää rumalta.”

 

Kinnunen on seurannut lastenelokuvien kehitystä aitiopaikalta.

– Tietokone näyttää tulleen jäädäkseen niiden tekoon. Kyllähän sillä aika huikeaa jälkeä saadaan aikaan, mutta kun katsoo vanhoja Disney-filmejä, tulee väkisin mieleen, että tietty ihmisen kädenjälki on kadonnut. Toki nykypäivän lapselle vanhat elokuvat saattavat näyttää rumalta.

Elokuva- ja tv-roolit ovat jääneet vähemmälle sen jälkeen kun Kinnunen kiinnitettiin Helsingin Kaupunginteatteriin.

– Teatteri vie suurimman osan ajasta. Joskus on tullut kivan kuuloisia elokuvaroolitarjouksia, mutta ne vaatisivat usein pari viikkoa kuvauspaikalla oloa, joten olen joutunut jättämään niitä väliin, Kinnunen kertoo.

Written by:

Toni Tervo

Ota yhteyttä