Vegehampurilainen maistuu myös lihansyöjälle

Ruoka
Kommentoi 31

Lounas keskellä Helsingin puukkobulevardia ja syntiä huokuvia hierontapaikkoja on piristävä seikkailu. Houkutteleva valotaulu kutsuu ohikulkijan kadulta peremmälle.

Piraatti, piraatti, piraatti tilaa yksi asiakas toisensa perään. Pakko maistaa itsekin. Mikä tuo mysteerinen piraatti on?

– Purilainen, jossa on soijapihvi, savujuustoa, rapeata salaattia, tomaattia, kuivattua sipulia, chilikastiketta, valkosipulia, tomaattia, ketsuppia, maustekurkkua ja yrttilevitettä. Otatko ruis- vai kauraleivän?

Hetkinen. Voiko vegehampurilainen olla niin herkullinen, että siihen haksahtavat lihansyöjätkin?

– Kyllä yhdestä asiakkaastamme tuli kasvissyöjä hänen maistaessaan purilaistamme.

Kotona en sähköliedellä ja teflonpannulla viitsi enää edes kokata.”

Netin juomasuositus, luomuinkivääriolut, täydentää makuelämyksen. Aito inkivääri kohtaa suussa sopivan tulisen chilin ja murean soijapihvin.

En ymmärrä, miksi kotikokit epäonnistuvat kokeillessaan vastaavia kyhäelmiä kotonaan?

Soijarouheesta väsättyä pihviä on hankala saada pysymään kasassa. Tofupihvi jää mauttomaksi, jollei sitä marinoi tai savustusta. Seitan niin ikään vaatii tujumpia mausteita.

Taitava vegekokki kuulee jo rasvan tirinästä, kun soija- tai hamppupihvi on kypsä, mutta kotikokeilla pihvi helposti palaa pinnalta ja sisältä raa’aksi.

Soitto suositun vegepurilaispaikan perustajalle Robert Ramstedtille paljastaa, että ilman kaasuliettä ja valurautapannua on turha edes kokeilla moista.

– Kotona en sähköliedellä ja teflonpannulla viitsi enää edes kokata, mies kertoo.

Hänen kokkausintonsa juontaa juurensa lapsuuteen.

– Jos halusit syödä jotain ennen kuin vanhemmat tulivat, oli kokattava itse.

Kasvisyöjänä Ramstedt ajautui oikeastaan tahtomattaan ravintolabisneksen pariin.

Vuohenjuusto-purilaisen kehitimme asiakkaan tinkimättömästä toiveesta.”

– Odottelin useamman vuoden, että joku tekisi kasvispurilaisia. Kaikki alkoi hodareista, sämpylästä ja kasvisnakeista. En minä nytkään mitään vallankumouksellista ole keksinyt, mitään ei lisäkkeisiin voi enää lisätä, mutta mitä ottaisit poiskaan, hän pohtii.

Ramstedt ei kritiikistä pahastu – päinvastoin. Rakentava kritiikki vie mestan tuotekehittelyä oikeaan suuntaan.

– Vuohenjuustopurilaisen kehitimme asiakkaan tinkimättömästä toiveesta. Ja siitä tuli hitti. Seuraavaksi olisi tarkoitus kehittää omat luomusämpylät.

Miehellä on kova tahto laajentaa Vegemesta-ketjua. Hän etsii Suomesta sopivia toimitiloja ja yrittäjiä kolmen jo olemassa olevan paikan vahvistukseksi.

– Suomessa on helppoa olla ykkönen. On toinen juttu, jos käyt New Yorkissa tai Berliinissä. Mutta en ole sielläkään törmännyt vegepurilaisketjuihin.

31 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

20.9.2012 12:01

Täyttä moskaa. Viettäkää te hesalaiset hipsterit niitä kasvisruokapäiviä ihan vaan keskenänne.

20.9.2012 23:07

Kyllä sitä kasvisruokaa muutkin kuin hipsterit syö, jopa täällä kehä kolmosen ulkopuolella. Esim. keravalainen isoisoisäni valitsi aikoinaan lautaselleen mielummin kasvis- kuin lihavaihtoehdon.

Hyrylän Chicosinkin burgerit soijapihvillä ok (Vegemestaa odotellessa).

21.9.2012 07:25

Hyvä Juurekas, kunnon lanttulaatikko, lanttukukko, naurishauta, uuniperuna yms. onkin ihan eri asia kuin pelleily soijanakeilla ja kasvishampurilaisilla. Suurin osa oikeasta suomalaisesta ruoasta on kasvisruokaa, mitä nyt vähän silavalla maustettua.

21.9.2012 16:31

Vegemestan hampparit on kyllä makoisia, voittavat mäkkärin ja vastaavien hampurilaiset helposti.

23.9.2012 14:24

Miten voidaan puhua vegepurilaisesta, jos siinä on juusto mukana? Mistä lähtien juusto on kuulunut kasvisruokavalioon? On tietenkin eriasteisia kasvissyöjiä, mutta maitotuotteita käyttävät kasvisruokailijat eivä tole kasvissyöjiä eli vegaaneja, vaan laktovegetaristeja.

23.9.2012 14:53

"maitotuotteita käyttävät kasvisruokailijat eivä tole kasvissyöjiä eli vegaaneja, vaan laktovegetaristeja."

Niin, kyllä vegaani on suomeksikin "vegaani".

Kasvissyöjä on taas kasvissyöjä, joita on joka lähtöön. Osa on "laktovegetaristeja" ja osa syö myös kananmunia. Olen kuullut myös "kasvissyöjistä", jotka syövät "silloin tällöin" kalaakin :)

Sinänsä jännää minkälaisia aggressioita toisten ruokavalio aiheuttaa. Miettikääpä suomalaisia laatikoita. Nehän ovat niitä kamalia, ällöttäviä kasvisruokia. Tai välimerellistä tai intialaista ruokaa - kasvisruokaa kasvisruoan perään.

Itse asiassa on äärettömän rajoittavaa jos syömisen pitää pyöriä koko ajan lihan ympärillä. Moni tuttavani onkin "kasvissyöjä, joka syö myös lihaa".

23.9.2012 15:12

Näillä leveysasteilla todellinen fennovegaani syö riistaa ja kalaa sekä pukeutuu turkiksiin. Endiivit, munakoisot, hunajameloniut yms. on syytä vaihtaa kaskinauriisiin. Katsokaa lämpömittaria!

23.9.2012 21:52

vähänpä sinä fennoveganismista tiedät. En edes vaivaudu vastaamaan mitä kaikkea suomessa voidaan kasvattaa ruuaksi kasvissyöjäksi, tutki asiaa enemmän luule vähemmän.

23.9.2012 15:54

Todellinen tasa-arvo toteutuu sitten, kun kasviravintolasta saa vapaavalintaisena vaihtoehtona myös verisen pihvin, ja loppuu vihreiden perussuomalaisiin kohdistama vihakirjoittelu.

23.9.2012 23:03

Jos ihminen olisi luotu kasvissyöjäksi, sillä olisi "pötsi. Eli märehtis kaiken aikaa.
Syökää te typerät vain kaninruokaa ja älkää korvakko raudanpuutettanne pillereillä.
Olette riisitautisen näkösiä muutenkin jo.

16.10.2013 07:48

Märehtimisestä ja ruikuttamisesta päätellen persuilla on pötsi.

23.9.2012 23:22

Maito-muuta ei tarvi. Lehmä on jo syönyt ruohoa laitumella.

24.9.2012 12:39

Menisiköhän Rambon viesti paremmin perille, jos hän malttaisi olla haukkumatta ja nimittelemättä niitä, jotka ovat hänen kanssaan eri mieltä. Väitelläkin voi fiksusti, jos haluttaa, mitä tässä tapauksessa kyllä epäilen.

Mitä vielä "kaninruokaan" tulee, niin paljon mieluummin samaistun kaniin kuin hyeenaan tai raatokärpäseen. Kani on kaunis, vahva ja viriili eläin.

24.9.2012 13:05

Jape: Etkö tiedä, että rambolla on vielä niin vähän tota väittely kokemusta, mutta kunhan se nyt tässä ehtii väitellä enemmänkin, niin kyllä se sitten osaa jättää ne kiroilemiset ja toisten solvaamiset ja alkaa oppia oikean väittelytekniikan.

24.9.2012 19:32

Minä olen itse ollut nuoruudessani lakto-ovovegetaristi ja sitä ennen pitkään laktovegetaristi. En siis suhtaudu kasvisruokailuun mitenkään nuivasti. Minua vain ärsyttää, että myydään tuotetta kasvistuotteena ja siinä onkin mukana juustoa. Pitäisi olla ihan rehellisesti kasvisjuustopurilainen, toki tuossa ravintolassa saa hampparinsa varmaan ilman juustoakin.

24.9.2012 19:47

Säälittäviä valintoja, syöpön vastakohta. Teidät eroittaa hemoglobitasostanne, vegaristilla 95-115. Ihminen ei ole terve silloin kun luut kolisee ja aivot eivät saa energiaa. Vegaristilla kun aivotoiminta ei toimi, heidän on pakko siirtyä, "yhdenasian ajamiseen". On pakko siirtyä halaamaan puita, kun ei muuhun kykene.
Koitahan muuttaa tottumuksiasi, jotta minäkin voisin sinut noteerata.

25.9.2012 19:38

Tähän täytyy vastata, että aloitin kasvisruokailun silloin nuoruudessani juurikin siitä syystä, kun veriarvoni olivat alhaiset. Kasvisruokailun myötä hemoglobiinini ja muutoinkin kuntoni kaikin puoin koheni. Jostain syystä nuorena liha ei sulanut minulla, enää ei ole sitä ongelmaa.

24.9.2012 19:55

Rambo: Koeta nyt päättää kummasta sä tykkäät, kun viime viikolla sä et voinut sietää lihavia ja nyt, kun luut kolisee ei sekään ole hyvä!
Ja miks sun kaikkia pitäis noteerata, miettisit mieluimmin noteeraaks noi naiset sua.
Vai luuleks sä et koko maailma on sua varten?

24.9.2012 21:26

Kyllähän anoreetikosta vielä nainen tulee, saattaa kuitenkin olla kovan työn takana.
Jos mittasuhteet ovat kunnossa, naisella on 174cm se raja, silloin kannattaa yrittää.
Tiedän vegaristien syövän salaa maksamakkaraa, pinaattia, verilettuja, sekä rautapillereitä.
Aivot tarvivat broteenia paljon, muuten ne eivät kunnolla toimi, tulee mieleen pelkkiä tyhmiä ajatuksia.
Saleilla naiset pilaa viimeistään vartalonsa, eivät ymmärrä sitä, naisen on näytettävä naiselta, ei kirveellä veistetyltä lihaskimpulta.

16.10.2013 07:56

Kyllä bersu tietää.

24.9.2012 20:54

Eikös se ole ihan sama mitä kukakin syö?
Jokainen kai tietää mistä itse pitää ja mikä kenelle sopii.
Tunnen ihmisiä jotka eivät voi syödä lihaa ja maitokin on toisille "myrkkyä" josta saavat vatsanväänteitä.
Itse olen kala-allerginen ja jodi allerginen joten en voi syödä mitään meren tuotteita, siitä saanutkin kuulla aina vähättelyä ja se ei ole kivaa, kun tietää itse paremmin miten näiden ruoka-aineiden syömisestä seuraa.
Kasvisruokailijan on tietenkin oltava tarkkana proteiinin saamisen suhteen ja ainakin lääkäri ystäväni on kehoittanut vanhempia vegetaristeja aloittaa vähän lihan syöntiä, jos se on mahdollista, mutta jokainen tekee niinkuin parhaakseen näkee. Näin sen näen ja itse syön juuri sitä mikä parhaiten maistuu.

24.9.2012 22:22

Olen eheyttänyt useita vegejä. Kaikille on maistunut niin bambi petteri skippy kuin veli ponteva,

25.9.2012 10:20

Vihreiden kehittämä kasvisruokapäivä hesan kouluissa on osoittautunut fiaskoksi.
Oppilaat heittivät kaninruuat roskiin. Seitsemän brossaa oppilaista ei tullut ollenkaan syömään. Ruuasta jäi yli 60% syömättä, jos nyt voidaan puhua "ruuasta".
Onneksi on vielä olemassa älykästä nuorisoa.

25.9.2012 11:06

Ideologinen kasvisruoka tuputus saa riittää. Tulee ihan mieleen 30-luvun Saksa, jossa nousi valtaan tupakan vastustajien puolue. Mutta sieltä Saksastahan tämä vihreä aatekin tuli.

25.9.2012 11:45

Eräs tutkija sanoi taannoin: ihminen luotu sekaruokailijaksi jonka näkee ihmisen hampaista, jotka ovat tarkoitettu niin lihan, kuin kasvistenkin järsimiseen.
Elimistökin ihmisellä tarvitsee sekä kasviksia, hedelmiä, viljaa ja lihaa, toimiakseen ja pysyäkseen terveenä ja toimivana.
Joillakin allergioita jotka rajoittavat joidenkin aineiden syömistä ja silloin ne onkin korvattava jollain toisella, mutta pääsäntöisesti lihan pois jättäminen aiheuttaa puutosta lihasmassan kehityksessä ja kunnossa pysymisessä.
Soijat eivät korvaa kokonaan lihaa ja usein ovat jopa epäterveellisiä, koska ne kasvatetaan maanvähyyden vuoksi lähellä vilkasliikenteisia tienvarsia, jolloin niihin imeytyy liikaa raskasmetalleja.
Kun syö kaikkea kohtuudella, niin elimistö pysyy kunnossa ja jaksaa.
Tämä on vanha viisaus, jota jo kunnioitettu Arvo Ylppö noudatti.

25.9.2012 11:49

Ainoastaan "pötsi" puuttuu.

26.9.2012 14:25

Olen lähes viiskymppinen nainen, ollut kasvissyöjä kakskymppisestä, urheillut aina, hoikka silti lihaksikas ja ihan naisenki näkönen vielä :), veriarvoni/vitamiinitasoni on olleet aina huiput, luustoni kunnossa, lihakseni/elimistöni paremmassa kunnossa kuin monella parikymppisellä mimmillä. En vaahtoa ruokavaliostani muille, enkä kammoksu lihansyöjiä - vieressäni saa vetää lihaa vaikka raakana.
Mielestäni tästä luutuneesta luulosta, että kaikki kasvissyöjät ovat verettömiä anorektikkoja voisi jo luopua, kasvisruoka on aivan sitä samaa ruokaa kuin kaikki muukin - siitä puuttuu vain eläimen liha - oli se sitten jalallinen tai pyrstöllinen. Jos vaikka menen illalliselle buffetpöytään, niin eipä se kokoamani ruokalautanen yhtään vajaampi tai kovin erinäköinen ole kuin heidän, jotka siihen lisäksi sen lihan/kalan ottavat...aika harva nk. lihansyöjäkään taitaa sitä pelkkää pihviä jyystää ;D No kait se on sitten sama näitten hampurilaistenkin kanssa...ei niissä ole pelkkää lihaa eikä pelkkää salaattia niin eikö se nyt ole ihan sama mitä sinne sämpylän väliin kukin haluaa - kunhan maistuu hyvälle! Ruokavalion valintaan vaikuttaa moni asia - itsekullakin. On myös hyvin yksilöllistä miten ravinto vaikuttaa ihmiseen. Kunnioitan jokaisen omia valintoja. Niin voisitte tehdä tekin kaikki Rambot .

9.2.2013 14:13

Vihdoin myös Turussa, suosittelen!

9.2.2013 17:23

Hyvä pihvi maistuu myös vegelle - on nääs nähty.

18.2.2013 20:53

Täytyypä mennä kokeuilemaan. Hyvältä kuulostaa. Ehkäpä Ethan Hunt on siellä lounaalla...aah

10.11.2013 06:40

Vegaanit vetää aitoa ja oikeeta lihaa aina auringon laskettua, ihan niinkun xxxxxxt viinaa paastokauden aikana

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.