Kamalan huono liikennekulttuuri

Suomessa on kamalan huono liikennekulttuuri, ja koko ajan vain huononee, tiedämme. Vähän samaan tapaan kuin suomalaiset ovat maailman rasistisin ja väkivaltaisin kansa. Ei sitä tarvitse edes todistaa, kunnon ihmiset uskovat todistamattakin.

Kymmenen vuotta sitten pistäydyin moottoripyörällä Iranissa. Tutut kauhistelivat. Miten sä sinne uskallat, eikös siellä ole sota tai jotakin. Ainakin sut ryöstetään.

No, Teheranissa valepoliisi onnistui kähveltämään minulta 20 dollaria, mutta muuten olo tuntui jokseenkin turvalliselta, kun ymmärsin olla etsimättä salakapakkaa ja ahdistelematta naisia. Yksi merkittävä poikkeus oli: liikenne.

Moottoritiellä saattoi joku yhtäkkiä huristella vastaan piennarta pitkin. Isfahanissa liikennevalojen vaihduttua vihreiksi takanani soi heti malttamaton torvi, joka melkein säikäytti minut punaisia valoja päin kiihdyttäneen auton alle. Vuoren sisällä tunnelissa tuli vastaan kaksi rekkaa rinnakkain. En vieläkään ymmärrä, miten onnistuin taikomaan pyöräni litteäksi tunnelin seinää vasten.

Viime kesänä päätin käydä Siperiassa, jälleen moottoripyörällä. Taas tutut ihmettelivät, miksi lähden vaaroja uhmaamaan. Poliisi kuulemma sakottaa mistä huvittaa, ja mafia vie jäljelle jääneet rahat sekä pyörän, ehkä hengenkin.

Poliisi pysäytti kerran eikä sakottanut, mafiasta kuuli vain puheita. Mutta se liikenne.

”Liikennekulttuuri poikkeaa suomalaisesta huomattavasti”, muotoilee Ulkoministeriö kohteliaasti tiedotteessaan. Opin nopeasti soveltamaan nyrkkisääntöä, jonka mukaan vahvat ja nopeat ovat oikeassa. Matkaendurolla soveltaminen oli helppoa. Autoissa ei puitu nyrkkejä, torvet eivät soineet. Se menee joka pääsee.

Iranissa kuolee vuosittain liikenteessä yli 20 000 ihmistä, Venäjällä lähes 30 000. Suomessa noin 270, ja määrä pienenee jatkuvasti. Suomi lähestyy jo kaikkein turvallisinta maata eli (arvasitte oikein) Ruotsia.

On täällä silti yhä vikaa. Punaisten valojen kunnioittaminen on vähentynyt, ja suomalainen erityispiirre tuntuu olevan joustamattomuus. Minulla on oikeuksia, muilla velvollisuuksia.

Ryhmityin moottoripyörällä oikealle kääntyvälle kaistalle, kun eteeni ryhtyi yllättäen puskemaan auto. Oli alle sekunti aikaa päättää, teenkö äkkijarrutuksen vai vältänkö törmäyksen ohittamalla oikealta, missä oli onneksi tilaa. Päädyin jälkimmäiseen. Torvi soi pitkään. Puskijan mielestä olin kiilannut. Kohensin suomalaista liikennekulttuuria takomalla etusormellani kypärää.

Kirjoittaja on on helsinkiläinen sosiologi, retkeilijä ja kolumnisti. Hän kirjoittaa Lauantaivieras-palstalle syys-lokakuussa Anna Kontulan ja Matti Putkosen vaalitauon ajan.

Written by:

Erkki Lampén

Ota yhteyttä

Kommentit (71)

Kommentit

Mäntsälässä on Suomen kaamein "kulttuuri". Autot ajaa päälle ilman aikomustakaan pysäähtyä vaikka olisi suojatiellä, jalankulkijat kävelee vasenta reuntaa, pyöräilijät sekä että. Kukaan ei välitä kuin itsestään joten suuremmassa mittakaavassa soppa olisi valmis. Muutenkin nk. liikennekuluttuuri on retuperällä Suomessa. Sensijaan Englannissa, Ruotsissa ja Saksassa on huomioiva liikennekulttuuri jossa päästetään jalankulkijat yli ja muutenkin katsellaan kokonaisuuden kannalta. Kiinassa, Thaimaassa ja Afrikassa jne saa pelätä henkensä kaupalla, eli kumpaan sakkiin kuuluu suomalaiset?

Jonne89 (ei varmistettu)

Suomessa on kalliit autot ja ahtaat liikennesäänöt. Siinä ei ehkä sitten viitsi kaikkia turvallisuushysteerisen kukkahattulandian typeriä ja tarpeettomia sääntöjä niin pilkulleen noudattaa. Kukkahatut kitisee, kaaharit kaahaa. Hermot menee ja kaikki kuolee.

Suomessa tosiaan on huono liikennekulttuuri. Tällä liikennesäännöt on mitoitettu heikoimman lenkin ehdoilla. Muualla maailmassa hyvät ja kyvykkäät saavat enemmän siimaa ja vapauksia, esim. nopeusrajoitukset ovat järkeviä, eikä alimitoitettuja niin kuin täällä nyswääjien suomaassa. Liikennevaloja ja korotettuja suojateitä tai väkkäräympyröitä ei ole jokaisen käpykylän keskustassa autoilua haittaamassa tai taajamissa sadan metrin välein. Poliisi on liikenteessä auttajana, ei rankaisijana kyttäämässä ohikuskaistan päässä "kauheita kaahareita" ja jakamassa sakkoja ei minkään tai kenenkään kuvitteellisesta vaarantamisesta tyhjällä moottoritiellä.

Kansalainen Kane (ei varmistettu)

Monelle ajokortti on kuin aseenkantolupa. Lääkärin pitäisi napata kortti pois, kun näitä raivopäitä vastaanotolle eksyy. Naisia yhtälailla kuin miehiä. Autokouluun passitettava uudestaan ja psykologiset testit, ennenkuin annetaan edes koemielessä ajokorttia kelvottomille kuskeille.

Henkinen köyhyy... (ei varmistettu)

Ei tämänpäivän liikenteeseen ole asiaa heikkopäisille... Eli pois akat ja männynkävyt, täältä tullaan! -Nk."autokoulu" kun on selvitetty niin "poijaat, baanalle vaan". -Näyttöä,näyttöä muille: tässä tulee uusi Formula kuski! Mitä enempi oma "kaara" antaa "sutia" ja ennenkaikkea ääntä niin hyvin pyyhkii..... -Liikennekulltuuria?

Sutki

Erkki Lampen: "Ei sitä tarvitse edes todistaa, kunnon ihmiset uskovat todistamattakin."

Eivät kylläkään järkevät ihmiset. Mitähän ne "kunnon ihmiset" mahtavat olla kirjoittajan mielestä?

Suomessa se ns. liikennekulttuuri on kohtalaisen hyvää, jos esim. vertaa Viroon ja entisen Neuvostoliiton alueen maihin. Parannettavaa tietysti on sen suhteen, mutta esim. suojatien eteen pysähtyminen jalankulkijoille tietä antamiseksi on parantunut huomattavasti viime vuosien aikana. ainakin Tampereen Hervannassa, joka on määritelty yhdeksi Suomen parhaista lähiöistä.

Järkimies (ei varmistettu)

Nummelassa autoilijat käyttävät viidakonlakia ja ajavat sen kun kerkiävät, sekä kunnioittamatta suojatietä käyttäviä jalankulkijoita!
Tämä paikkakunta on liikenneympyröiden luvattu maa ja se näköjään tarkoittaa autoilijoille etuoikeuksia.

Ojakkalantiellä Martelan jälkeen Ojakkalaan päin on STOP-merkki, jonka pysäyttämissääntöjä rikkovat säännöllisesti niin ammattiautoilijat kuin sunnuntaiautoilijatkin.

Kännykkäänpuhujat eivät reagoi mitenkään tien ylitystä odottavaan lajitoveriin, vaan paahtavat tuhatta ja sataa huolimatta liikennemerkeistä.

Entäs mopoilla päristelijät???

Liikenteessä ku... (ei varmistettu)

Suomessa on vikaa kaikissa tienkäyttäjissä; autoilijoissa, jalankulkijoissa, pyöräilijöissä ja mopoilijoissa. Eri liikenneryhmien liikennekäyttäytymisestä on todennäköisesti olemassa tutkimuksia, mutta ongelmat ovat lyhyesti seuraavat:

- Toisen puskurissa roikkuminen autoillessa.
- Päin keltaisia ja punaisia valoja ajaminen. Tämä koskee pääosin autoja, mutta myös pyöräilijät vähät välittävät säännöistä.
- Autoilijoiden ylinopeus.
- Polkupyöräilijöiden ylinopeus. Tähän liittyy useasti myös muuta törkeää piittaamattomuutta mm. ei välitetä jalankulkijoista vaan ajetaan päälle.
- Rattijuopot. Autot voitaisiin takavarikoida ja tuomita romutettaviksi, mutta lainvalvojat eivät ole kiinnostuneita siitä.
- Jalankulkijat myös pomppivat teillä miten sattuu mistään välittämättä, mutta jos jäävät auton alle ovat heti vaatimassa kaikkea vaikka syy olisi oma.

Eli liikenteessä on idiootteja vaikka kuinka, nopeasti arvioiden ainakin 60-70 prosenttia liikenteessä kulkijoista on semmoisia joiden pitäisi vain pysyä kotona kun ei osata sääntöjä noudattaa.

Pelleilyyn kyll... (ei varmistettu)

PELLEILYYN KYLLÄSTYNYT (NIMIMERKKI): Eli liikenteessä on idiootteja vaikka kuinka, nopeasti arvioiden ainakin 60-70 prosenttia liikenteessä kulkijoista on semmoisia joiden pitäisi vain pysyä kotona kun ei osata sääntöjä noudattaa.

Liikenteessä lienee tasan saman verran kuin yleensäkin yhteiskunnassa.
Siinäpä selitys siihen, miten maassa asiat ovat!!
Katsokaa mikä on johtava puolue ja kuka tai ketkä kansakunnan vipua veivaavat, se sama arvomaailma heijastuu käyttäytymiseen niin liikenteessä kuin koko elämän sektorilla.

Valtapolitiikka... (ei varmistettu)

No ainakin kuluvan vuorokauden luvuilla saadaan "kasvua" 100% sekä
menehtyneisiin että loukkaantuneisiin. Ja nyt se vasta alkaa, kun "lentävät"
lopettaa, niin saadaan saksalaisille autoille vapaat nopeudet. Ja niitä piisaa!

sitä saa mitä tilaa (ei varmistettu)

Valitetaan aina, että meillä on huono liikennekulttuuri ja ihmiset ajavat kuin hullut. Syitä tähän on kaksi: Ajo-opetus ja vähäinen liikenne.
Ajo-opetus: Autokoulun opettajien ala-arvoinen opetus. Kuvitelkaapas; ajat autokoulun esim. Seinäjoella, miten Seinäjolinen opettaja, joka on käynyt kerran junalla Helsingissä, voisi opettaa oppilaan ottamaan muut liikenteessä mukana olijat huomioon liikennettä kun Seinäjoella riittää kaistojen täydeltä.
Vähän samaa sanoisin tamperelaisista opettajista.
Vähäinen liikenne: Autoa osataan varmasti ajaa, mutta liikennemerkeistä ei ole tarvinnut kantaa huolta. Tarkoitan tällä esim. kärkikomion huomioon ottamista varsinkin moottoritien tai moottoriliikennetien liittymissä. Käytäntö näyttää olevan, etuajo-oikeutettua tietä ajava on väistämisvelvollinen.
Lahdentien ja moottoriteiden risteykset ovat hyviä esimerkkejä tästä.
Mikään muu kuin HUONO AJO-OPETUS JA EPÄPÄPÄTEVÄT OPETTAJAT ei voi olla syynä tällaiseen. Viidestä aamulehdessä kysytystä autoilijasta vain yksi tunsi kaikki viisi näytettyä likennemerkkiä. Ei asia parane ajotuntien lisäyksellä, vaan jostain täytyy löytää osaavia opettajia.

Markku Salminen (ei varmistettu)

Ei liene vaikea veikata, kuka palstan nimimerkeistä kirjoittajan nimimerkin takana on. Taas on niiiiiin syy muissa kuin itsessä.
Ei kannata alkaa tässä edes vatvoa tuolta pohjalta muuta kuin, eiköhän se ihan ole kussakin kuskissa se vika, minkälaisia päätöksiä tuolla liikenteessä tekee. Itse seinäjokisena alunperin tiedän tasan tarkkaan, että samat liikennesäännöt ovat niin Etelä-Pohjanmaalla, Hämeessä kuin Uusimaalla. Samalla tavoin rikotaan pysähtymistä suojatien edessä toisen pysähtyneen auton rinnalla, ei anneta autoilijoille aikaa pysähtyä, kun jalankulkijana lähdetään ylittämään katua, tullaan ajoneuvolla kolmion ja stop-merkin takaa, mennään ylinopeuksia, puhutaan ajon aikana kännykkään jne.
...ja pahimpina tunareita ovat keski-ikäiset miehet, joiden täytyy päteä jotain.

s.h (ei varmistettu)

Henkilöautot pitäisi poistaa ahtaimpien ja kasvavien kaupunkikeskustojen ytimestä – takseja lukuun ottamatta. Henkilöautot ovat siellä vain liikenteen tiellä.

Taxidriver (ei varmistettu)

Ainoa ongelmahan on se, että osa ihmisistä oikeasti kuvittelee olevansa liikenteessä yksin.
Moottoritielle mentäessä on rampissa yleensä jo hyvissä ajoin kyltti tavoitenopeudesta, oli se sitten 100 tai 120. Silti eteen osuu yleensä aina se, jonka takana ajellaan sinne moottoritieliikenteen sekaan kuuttakymppiä. Tässä vain yksi monista esimerkeistä.
Itsehän ajan moottoritien oikealla kaistalla suurinta sallittua nopeutta, ja jos tie on tyhjä, en todellakaan hidasta ellei rampista ole tulossa sellainen ajoneuvo, joka ei selkeästi kykene kiihdyttämään tavoitenopeuteen ennen moottoritielle liittymistä. Olen ehkä tämän asian kanssa hieman joustamaton, mutta on melko vaikea kuvitella, että näille lapasille annetaan joustoa samalla mitalla elämän muilla osa-alueilla...

niin (ei varmistettu)

Kuulehan nimimerkki NIIN!
"Moottoritielle mentäessä on rampissa yleensä jo hyvissä ajoin kyltti tavoitenopeudesta"
Kirjoituksessasi oli tuollainen kommentti. Oletko tosissasi??? Jos olet omassa pienessä mielessäsi muuttanut SUURIMMASTA SALLITUSTA NOPEUDESTA kertovan liikennemerkin tavoitenopeusmerkiksi niin älä hyvä ihminen enää mene sinne tielle sillä mitä suurimmalla todennäköisyydellä aiheutat jollekin täysin sivulliselle ja syyttömälle jotain hyvin vakavaa ja tuhoisaa. Mene tien sijaan johonkin autokouluun ja pyydä että he yrittävät tehdä sinusta liikenteeseen sopivan....

pasuz (ei varmistettu)

Hei, apina.
Jahka tuolta capslockin raiskaamiseltasi ehdit, kerro toki, miksi rampin nopeuskylttiä ei ole hyvä pitää tavoitenopeutena?
Tottakai jos nousen tielle, jonka tiedän ruuhka-aikaan olevan täysin tukossa ja rampissa on sadan kyltti, ajattelen vain, että "yeah, that'll happen" ja en todellakaan kiihdytä siihen sataan.
Mikäli taas menen tielle, jonka tiedän vetävän ihan normaalisti, ja rampissa on sadan kahdenkympin kyltti, ja ajan sinne liikenteen sekaan jonkun hermannin perässä kuuttakymppiä.. Noh, siinä tapauksessa minun tosiaan tekee mieli tehdä jollekin jotain hyvin vakavaa ja tuhoisaa. Miksi? Koska liikenteen sekaan liittyminen puolta pienemmällä nopeudella on aivan helvetin vaarallista!
Ja tosiaan, satasen vauhdista jarrutat takaisin sinne kuuteenkymppiin aika helvetin paljon nopeammin, kuin kiihdytät kuudestakympistä sataan.

niin (ei varmistettu)

Tässä liikennejutussa näkee että suomalaiset ovat vielä täysin metsäläsiä, verrattavissa juuri puusta laskeutuneisiin oppimattomiin. Mitä köyhempi maa , sen tyhmempi kansa ja olematon liikennekulttuuri. Vanhan kulttuurin maissa osataan ottaa muutkin huomioon.

Mile78 (ei varmistettu)

Miksi Suomalainen aina vähättelee, miten huonoja me ollaan? Miksi me sitten olaan, vai ollaanko?
On täysin väärin asioita yleistää. Sillä Suomessa liikennekuri on loppujenlopuksi kyllä suurimmaltaosin liikennesääntöjä, ja turvallista ajotapaa hyvinkin pitkälle noudattavaa.
Eikö ole mukavaa matkantekoa, kun se harvahko autojono, missä itsekkin ajan, kulkee lähellä sitä nopeutta, mitä kyseisellä tiellä suurimmillaan saa ajaa? Muuten, missään liikennesääntöjen pykälässä ei sanota, että aina on ajettava vähintäin sitä suurinta nopeutta, mitä tieliikennelaki kullekin tielle määrää.
Ns. kantateillä on välillä pitkätkin matkat suurin sallittu ajonopeus 80 km/t. Juuri ne on liikenteeltään mukavia ajaa, kun siellä kyseiseen tiekohtaiseen nopeuteen soveltuu hyvin myös raskas ajoneuvo liikenne.
Mutta sitten, kun samalla tiellä tiekohtainen nopeus onkin 100 km./t. Silloin sen rauhallinen matkanteko osaltaan muuttu, ja muuttuukin niiden ohitteluiden takia.
Tässä tullaankin sitten siihen muutamia meitä Suomalaisia vaivaavaan "helmasyntiin", nimittäin siihen, että aina pitää ajaa vähintäinkin yli sitä suurinta sallittua tiekohtaista ajonopeutta. Juuri se on se, joka rikkoo sen turvallisen matkanteon.
Minäki olen usein miettinyt sitä, että minne joillain on niin kiire, vai onko kyseessä vain opittu vaarallinen tapa. Ja ovatko he myös niitä, ketkä ajaa suojatien eteen pysähtynee ajoneuvon ohi pysähtymättä? Tai niitä, joilla on tapana lähes aina ajaa päin punaisia valoja, tai ketkä ajaa "luuri korvalla" ajaessaan? Juuri kyseiset kuljettajat on niitä nm. MILE78 mainitsemia puusta laskeutuneita metsäläisiä, ketkä ei välitä pätkääkään mistään meitä kaikkia koskevasta, myös heitä, liikenneturvallisuudesta. Mutta kuitenkin juuri he on niitä, ketkä on aina marmattamassa siitä, kun jotkut on aina tien tukkona.
Nyt käsi sydämelle, kuulutko juuri Sinä näihin edellä mainittuihin?

Pertti Haavisto... (ei varmistettu)

MILE78 (NIMIMERKKI) Missäpä vanhan kultturin maissa olet ollut liikkeellä?
Minä olen asunut mm. Vietnamin Hanoissa, jossa ajetaan ilman mitään liikennesääntöjä s jarruttomilla ja valottomilla autoilla, mopoilla ja polkupyörillä. Siellä mennään miten sattuu ja siellä todellakin SATTUU.

Vanhassa kulttuurissa eli Ateenassa on ihan kamalaa vanhemman ja hitaamman ihmisen selviytyä liikenteessä, eikä Pariisissa ole juuri sen helpompaa.

Mutta ojennusta kaipaisi meidän suomalaistenkin liikennekuri ja ennenkaikkea ASENNE. Minulle kaikki heti nyt-asenteella täällä mennään ja se näkyy tilastoissa.
Miten moni nuori kuolee ja vammautuu aivan turhaan, oman tai toisen liikenteessä olevan ASENNEVAMMAN vuoksi?

Asennevamma tap... (ei varmistettu)

Kun tuota jokakesäistä showta katselee, ovat juuri moottoripyöräilijät se maanteiden suorkeiten käyttäytyvä sakki.
Pienillä teoilla tämäkin saataisiin kuriin, eli moottoripyöriin 80km/h:n rajoitin ja vuosittainen kesä-aikaan kohdistettu katsastuspakko äänenvaimentimien puutteiden vuoksi.

Tärkeintähän pyöräilyssä on se maisemien ihastelu, joten miksei sitä voisi tehdä rauhassa niin että muutkin voi siitä nauttia.

KalleR (ei varmistettu)

Minä ainakaan en voi väittää, että kaikki kesäaikaan moottoripyörällä ajavat on jotenkin häiriköitä, sillä onneksi on vain muutamia pöhköjä, jotka kokeilevat pyöriensä vauhtivaroja. No niiden suurista ylinopeuksistahan saamme lueskella päivälehtien sivuilta, kun liikkuva poliisi on niitä ottanut kiinni, ja omilla sivuillaan kertonut mitä nopeutta kiinniotettu on ajanut.
Toisaaltaan kesäaikaan on suorastaan mukava näin autoilijan näkökulmasta se, kun saa seurata moottoripyörillä liikkuvien rauhallista ajamista muun liikenteen seassa.
Mutta ne muutamat kaupunkitaajamissa iltaisin, ja viikonloppuisin "näyttämisen halusta" ajalevat kevarit, ja siitä isommilla motskareilla kaahaavat, on minun käsittääkseni niitä, ketkä todella saa tavallisen kansalaisen hiiltymään älyttömällä revittelyllään.
Menisivät, ja liittyisivät vaikka asuinpaikkakunnallaan vaikkuttavaan moottorikerhoon. Siellä kun ensin heille selvitetään turvallisen ajamisen perussäännöt, ja jos intoa ja haluja on vaikka rata-ajon harrastamiseen, niin siihenkin löytyy ohjausta, ja oppeja aina vaikka Ahveniston suljetulla asfalttiradalla ajamiseen.

Pertti Haavisto (ei varmistettu)

Kyllä minä näen liikenteessä kaksi suurta ongelmaa:
- ne jotka odottavat liikenteen sopeuttavan vauhdin heidän vauhtiinsa liittymistä valtaväylille liityttäessä. Kyllä liittyvän pitää sopeuttaa oma vauhti vallitsevaan liikenteeseen
- ne jotka ovat törkeitä omaneduntavoittelijoita ja kiilaavat, vaihtelevat kaistaa jne jolloin soljuvasti sujuva liikenne joutuu jarruttelemaan, mahdollisesti jopa pysähtymään yhden ihmisen näköalattomuuden vuoksi. Tyypillisesti sukelletaan eliittymässä suoraan vajaavauhdilla vasemmalle kaistalle tullessa isommalle väylälle

Turhaa liikente... (ei varmistettu)

Huonosta liikennekulttuurista puhuttaessa mollataan poikkeuksetta autoilijoita, vaikka suurin syntipukki on liikennesuunnittelussa. Suunnitellaan tieten tahtoen liikennevaloja niin että vain ylinopeutta ajamalla pääsee seuraavasta valosta eteenpäin ja rakennetaan töyssyjä ja hidasteita joissa autojen spoilerit ja ohjauskulmat vääntyvät, vaan sen takia että saadaan julkinen liikenne näyttämään kilpailukykyiseltä. Suhteessa enemmän törttöilijöitä on helsingissä liikkuvat pyöräilijät. Jopoilla sotkevat tulevat vastaan yksisuuntaisilla kaduilla ohjaustanko heiluen ja luulevat lisäksi olevansa oikeassa.

Lennart (ei varmistettu)

Eilen YLE-leaks tiivisti: korkki auki ja liikenteeseen, nyt kun liikkuva poliisi on
lopetettu, niin kansa ottaa ilon irti. Tämän viikonlopun saldo tähän mennessä:
5 kuollutta ja 21 loukkaantunutta!

SITÄ SAA MITÄ TILAA (ei varmistettu)

Hyvinkäällä takaa tulevat eteen kääntyvät autot todella suuri uhka myös liikennevaloissa.
Rekat maanteillä ajavat monesti todella ylinopeutta, vaikka oman mittarin tarkistaisi kuinka monta kertaa tahansa. Kuka tarkistaa rekkojen mittarit ja nopeusrajoittimet? 90-95 km/h ei ole harvinaisuus. Miten peltipoliisit suhtautuvat niihin? Lisäksi ulkomaiset rekat.

Humppelit (ei varmistettu)

Jos täällä valitetaan jalankulkijoiden käyttäytymisestä, niin muistettakoon myös, että hän on yleensä aina se häviäjä, jos ja kun jotain tapahtuu.
Olen itse autoton jalkaisin liikkuja, noudatan sääntöjä ja yritän olla kohtelias niin liikenteessä kuin muutenkin.

Usein vaan saa huomata, miten röyhkeitä autoilijat ovat - eivätkä kunnioita jalankulkijoita suojateillä, risteyksissä ja muissa tien ylityspaikoissa.

STOP-merkki tar... (ei varmistettu)

Suurin ongelma on, yhdistelmä "nainen ja känny". Katukuvasta sen näkee, känny aina korvallisella ja tietenkin "päättömästi" kuin kanat suojatielle ja sivulle ei vilkuilla vahingossakaan.

Rambo

"Nainen ja känny" on minunkin mielestä hyvin vaarallinen yhdistelmä, ja niitä kun näkee paljon.
Samoin todellakin vaarallinen on valtavaa ylinopeutta ajava kuorma-autoyhdistelmä. Talvella muutama vuosi sitten mittasin oman autoni nopeusmittarin avulla sen, kun erään eteläsuomalaisen liikennöitsijän yhdistelmän ajonopeus Hanko-tiellä oli n 120kmt. vaikka tiellä oli ns. talvinopeus 80kmt. Siinä kun sattuu kolari, silloin jälki on todellakin rumaa.

Pertti Haavisto (ei varmistettu)

Tämä taas on aihe josta on ihan turha kinata, koska liikennesäännnöistä/-käyttäytymisestä jokainen luulee tietävänsä kaiken ja olevansa oikeassa.. :)

Sipi (ei varmistettu)

itse ulkomailla useita vuosia asuneeena: Espanja-Portugali - Egypti ja en voi muuta sanoa kuin " kyllä Suomessa pelaa ja toimii kaikki, jopa liikenne" pieniä poikkeuksia lukuunottamatta.
Kun siellä vähän kauempana on asunut niin ihmeen kummasti siitä Suomesta onkin tullut ihan luksusmaa - onhan sitä verrattavaakin koska etelässä ja Afrikassa ei sitten toimi mikään muu kuin siesta ja uimarannat!

pesoska (ei varmistettu)

Kyllä tuolla parissa komentissa osuttiin jo ytimeen ja se on "minä sekä minun oikeudet". Säännöt kyllä toedetään ja tunnetaan, mutta huomioidaan vain ne joista on itselle etua. Toisten moittiminen taas on maan tapa.
Vähän toisten ymmärtämistä ja nähdä kaikki kulkijat yksilöinä, joilla erilaiset tarpeet ja kyvyt. Parempi antaa vanhuksen ajaa rauhallista omaa nopeuttaan, kuin pakottaa hänet ottamaan riskejä. Kaikilla liikkujilla on jokin tarve liikkua paikasta toiseen ja se heille suotakoon.

suvaitsevaisuus... (ei varmistettu)

Minä olen huomattavasti parempi autokuski kuin tavalliset autoilijat, aivan kuten me kaikki autoilevat henkilöt ikään, ajokokemukseen tai sukupuoleen katsomatta.
Silti havaitsin pieniä eroja ajotyylissä ammattikuskin ja itseni välillä vajaan 1800 km:n tripillä pääkaupunkiseudulta Kainuuseen ja takaisin. Näyttivät olevan ambulanssikuskinakin olleelle palomiehelle tuttuja eteläisen Suomen kameratolppien paikat ilman navigaattoriakin. Ei niihin nytkään, niinkuin ei kuulema hälytysajossakaan hiljennelty. Nyt ei ollut tarvetta kun nopeus oli korkeintaan pari kilometriä yli rajoituksen. Huyndain vakionopeudensäädin piti vauhdin selvästi tasaisempana kuin teini-ikää lähentelevä karvaooppelini, jolla saattaa tulla kuvatuksi vaikka kuinka vakioisi nopeuttaan ilman että nopeus laskisi isomman jonon kertymiseen saakka.
Moottoritien liittymissä huomasi, että ei kiihdy ammattikuskin auto (henkisesti) teini-ikäisten kuljettajien bemarien tahtiin, ei jäänyt mustaa rantua asfalttiin. Liikenteen sekaan kuitenkin mahduttiin vaivatta, eikä matkustajan puolen kauhukahvalle ollut käyttöä missään vaiheessa.
Matkan aikana ei ollut varsinaista ruuhkaa, vaikka asutussa osassa maata liikuttiinkin juuri työhön lähtö- ja paluuaikoina. Jonossa ajamista silti saa kokea aina päätiestöllä liikkuessaan. Älyttömiä ohituksia näkee useampia joka kerta pitempiä matkoja päätiestöllä liikkuessaan. Ohituskaistalla viimeistään on muutamia 150:n ylittäjiä, jotka sitten seuraavalla 80:n rajoituksella ajavat 75:ttä, mutta pääsivätpä jonon keulille. Me ohittelimme tilanteen ja tarpeen mukaan. Tarvetta rekkojen ohittamiseen Varkauden ja Kuopion välillä ei ollut muualla kuin ohituskaistojen kohdalla ja moottoritiellä. Missä muuten olisi turvallisempaa ajaa kuin tasaista vauhtia menevän bussin tai rekan perässä, kysynpä vaan muiltakin kuin ohittelijoilta.
Ohittelijoissa huomiota herätti reipas jarrujen käyttö, punavalot loistivat auton perästä vähän väliä. Turvaetäisyyksistä ei voi puhuakaan, saatika ohituksen jälkeisestä eteen kurvaamisesta. Jos puskureiden väliin mahtuu kaksi rekisterikilpeä, niin kyllä ajoneuvojen etäisyys on katsottava riittäväksi ja eteen voi kiilata...
En ole kuullut milloinkaan puututtavan tähän eteen kiilaamiseen, mutta olen kokenut sen todella ärsyttävänä, etenkin rapakelillä ja jos/kun tilaa on edessä vaikka kuinka.
Leveäkaistatietäkin nähtiin ja sitä aion välttää jatkossa. Missään en ennen ole nähnyt niin järjestelmällistä sokkona ohittelua kuin Kouvolan kahta puolen. Ajoitus ratkaisi monella rekan takaa ohittamaan lähtijällä elonpäivien jatkumisen. Aivan perälaudassa kiinni ajavat syöksähtelivät ohitukseen viimeistään sitten kun takaa ei tullut ketään muuta ohittajaa. Leveäkaistatiellä luottivat siihen, että vastaantulijoiden kaistalla on tilaa vielä yhdelle vääräänkin suuntaan ajavalle. Itämaiset rekisterit taisi olla enemmistönä väärällä kaistalla vastaantulijoissa. Ei se kyllä omaisia yhtään lohduttaisi, vaikka rekan takaa esiin syöksyjää vastaan tulisi taivasten valtakunnan rekisteriin merkitty maasturi. Liikenneturvallisuutta parantaisi heti, jos leveäkaistatiet muutetaan ohituskaistateiksi valtie 5:n malliin, kolme kaistaa rinnan, kaksi toiseen ja yksi toiseen suuntaan sekä ehdottomasti kaide väliin.
Pykälien mukaan autoileva ammattikuski saavutti ajomatkallamme aivan saman keskinopeuden kuin minä, jolla nopeus tuppaa nousemaan 5 - 8 km yli rajoitusten. Jarrut olivat väline auton pysäyttämiseen, eikä niinkuin useimmilla ohittelijoilla nopeuden tasaamiseen hötkyilevässä ajossa.
Jotenkin retkestämme jäi mielikuva, että olisi muitakin, joille tekisi hyvää päästä oikeanlaisen ammattikuskin kyytiin pitemmälle matkalle. Nyt jos vielä saisi omat asenteensa muuttumaan.
Ja miten ihmeessä liikennevalvontaa ei ole yhtään enempää, käytännössä vain peltipoliiseja navigaattorin tietopaikoissa?!
Tekee se ammattikuskikin virheitä, yksi sellainen sattui kaupan parkkiin ajettaessa. Alennusmyynti tuppukylän urheiluvälineliikkeessä oli liikaa huomiokyvylle ja pyöräilijä jäi havaitsematta. Onneksi oli jarrullinen pyörä sekä rauhallinen ja varovainen rouvashenkilö polkimilla.

Mikkola itse (ei varmistettu)

Valtaosa kommentoijista ei ilmeisesti ole ajanut autoa muualla kuin Suomessa.

Suomi on kohtuullisen hyvä maa liikennekulttuurin puolesta; ei onnela, ei kaikkien mieleen, ei maailman paras, mutta hyvä.

Ruotsi, ehkä Englanti, Yhdysvallat ja onko vielä joku muu, joka olisi edellä? Etelä-Eurooppa, Itä-Eurooppa, Afrikka, Aasian maat.... Etelä-Amerikka.... Kaikissa noissa ollaan kaukana siitä joustavuudesta ja turvallisuudesta, mitä Suomessa koetaan.

Alkeellisen kansan ominaisuuksiin kuuluu kohtuuton alkoholin käyttö ja kaahaaminen teillä. Siitä ei mihinkään pääse. Suomalaisilla on näitä n.s. alkuperäiskansojen ominaisuuksia, metsäläiskausi on vielä niin lähellä. Ne muutamat kaaharit eivät kuitenkaan koko liikennekulttuuria leimaa, kyllä normaali työmatka- ja viikonloppuliikenne sujuu kauniisti. - Ainahan joku ohittaja saattaa luolamiestunteita nostattaa, mutta iän karttuessa ne oppinee kukin hallitsemaan.

Ville vaan (ei varmistettu)

Vantaan sisäinen bussi numero 30 matkalla Myyrmäestä Linnaisiin tiistai 25.9.2012.
Klo 11.03 muutamalla matkustajalla varustettu bussi päätyy kääntymään Rajatorpantieltä Lastutielle. Suojatietä on pyöräillen ylittämässä vihreillä valoilla kolme noin 7-9-vuotiasta poikaa.

Kuljettaja täräyttää bussin kääntyessään keskelle suojatietä ja karjuu poikia "saatanan apinoiksi". Muutamasta sentistä ja poikien reaktiokyvystä on kiinni se, tuleeko yliajoa tai ainakin pyörän hajottamista.

Miksi? Jos on ihmisvihaaja, kannattaa ehkä harkita vaikka ruumisautokuskin ammattia. Ei tarvitse kohdata ihmisiä. Ennenkuin joku rientää kuljettajaa puolustamaan, niin kerron että linja 30 on lyhyt, kiireetön, ei juuri matkustajia, kerran tunnissa on ajettava Linnaisista Kaivokselaan ja takaisin.

Tätä ei työpain... (ei varmistettu)

Voismme ottaa opiksemme vaikka Saksan liikennekäyttäytymisestä. Siellä ajetaan liikennesääntöjen mukaan todella hyvin. Autoilijat osaavat käyttää vilkkua risteyksissä ja kaistanvaihdoissa, seuraavat taustapeilejä, eivätkä torppaa takanatulijan eteen varsinkaan moottoriteillä. Liikennevaloja noudatetaan hyvin, eikä varsinkaan punaisia päin ajeta! Saksassa on ilo ajaa autolla, jos nyt kunnon stau satu eteen (ruuhka). Välillä saa päästellä minkä auto kulkee, jos rajoitus on vaapaa. Ja kun vapaa rajoitus päättyy, ja nopeusrajoitus alkaa, osaavat saksalaiset hiljentää vauhtinsa jarruttamalla, eivätkä valuttele vielä muutamaa kilometriä "vanhalla rajoituksella".
Saksassa otetaan muut huomioon, toisin kuin meillä täällä takapajulassa.

Maukka (ei varmistettu)

joo ja Saksassa on muuten maailman pahimmat ketjukolarit ja moottoritiellä - satoja autoja ja todella mittavat vahingot kun rysähtää - harvemmin kun täällä, mutta sitten kun rysähtää niin vastaa 100 kolaria täällä...

ppk (ei varmistettu)

Vielä tuohon voi lisätä sen, että siellä on laissa määrätty minimiturvaväliksi 1,8 sekuntia (esim. 80 nopeudessa se tekee 40 metriä, mikä on suurinpiirtein kahden rekan (raskaan yhdistelmän) pituus.
Siitä lyhyemmästä välistä paukahtaa sakot jos polizei näkee.
Meillä täällä pitää mahtua vähintään kolme autoa yhden rekan rinnalle moottoritiellä ja vauhtia on 120 pahimmillaan. Turvattomuusväli on kymmenen metrin luokkaa, kun hiostetaan edellä ajavaa ajamaan kovempaa. Saksassa siitä viedään kortti.
Vaikka osataan se kyllä Saksassakin, siitähän ne monumentaaliset ketjukolarit sielläkin syntyvät. Meille on tuotu ne kaikkein huonoimmat puolet Saksan liikennekäyttäytymisestä ja niitä sitten ihannoidaan.
Ja auta armias jos näkyvissä on liittymä, josta joku pyrkii kiihdytyskaistalta jonoon. Välit kiinni vaikka ylinopeutta, ettei vaan minun eteeni tule.
Itse kyllä ajan kaikkein mieluimmin USA:ssa. Siellä on liikennekulttuuri, jollaista täällä ei ole koskaan nähty, eikä tulla näkemään. Meillä ei ole mitään liikennekulttuuria, vaan aggressioiden purkamista ja piittaamattomuutta. Kusipäisyyttä pahimmillaan.

karjusen setä (ei varmistettu)

Olen ollut jalankulkijana aika monessa maassa. Venäjällä on syytä käyttää
kadun ali menevää tunnelia aina ja yksinomaa. Myös Suomi on tällainen maa.
Se ei tosin auta nyt kun pyöräilijät ajavat jalkakäytävillä "vapaata nopeutta".

SITÄ SAA MITÄ TILAA (ei varmistettu)

Mites käytät tunnelia kadun ali, jos ei sellaista ole? Yksi tapporisteys on Martinlaaksossa. Talvella jäistä mäkeä talla laudassa kurvataan Raappavuorentien mäkeä alas, hipaistaan Martinlaaksontietä ja jatketaan Raappavuorentietä Myyrmäen suuntaan. Metsätieltä Pellaksen suunnasta putkahtelee risteykseen pienen montun jälkeen yhtäkkiä pyöräilijöitä ja kävelijöitä tasaista tahtia.

On vain ajan kysymys, koska joku jää alle ja kuolee. "Lievempiä" törmäyksiä on tullut jo runsaasti. Milloin tälle kohdalle viimein tehdään jalankulkusilta tai -tunneli?

Myy (ei varmistettu)

Myylle: Tuohon kohtaan on ollut suunnitteilla liikenneympyrä, mutta viimeisimmät kaupungin säästötoimenpiteet ovat siirtäneet sen rakentamisen hamaan tulevaisuuteen. Ongelma on kuulemma ollut tiedossa jo 70-luvun alusta lähtien.

Arska XIV (ei varmistettu)

Voisi kai sanoa että kaksi sellaista ryhmää jotka koheltaa liikenteessä
vaarallisimmista vähemmän vaaralliseen.

#1 Öykkärit, kun jotain sattuu niin kolisee ja kovaa.

#2 Kuljettajat jotka ei keskity tarpeeksi ajamiseen.
Olikohan juuri tänään kun kuulin tälläisen epävirallisen
tutkimuksen radio rock haastattelemana että nuoret naiset
ratin takana ja useimmiten heillä näkee sen puhelimenkin käytössä
ajon aikana, kapasiteetti loppuu.

Samassa suuressa tutkimuksessa havaittiin myös että raskaankaluston
kuljettajia näkee usein puhelin korvalla ajamassa, samaa olen itsekkin huomannut.
Yksinäistä työtä niin jossain kohtaa alkaa puhelimeen pälpätys.

#3 Vanhukset joiden havainnointikyky pettää.

Tuli siihen nyt kolmekin ryhmää mutta toi vika nyt on sellainen joita
aika vähän tapaa liikenteessä kuitenkaan niin että haittaa olisi mitenkään usein.
Vanhukset ei aja ruuhkissa vaan päivällä tai ja jos niin kuitenkin sitten
sitä kovin ja kaupan väliä että tuolla vilkkaamman liikenteen seassa
heitä vähemmän tapaa ajamassa. Sitähän kattoo sitten vasta mikä ja kuka
siellä ajaa kun on koettu se jokin tilanne, että siis siltä pohjalta mun tilastoa.

Kedkd2223e (ei varmistettu)

Sivut

Osallistu keskusteluun