Koiran tuhoama sohva saa uuden elämän verhoilijan käsittelyssä

Vaivalla etsityn sohvan entisöinti kannattaa. Kunnostaako uuden vai entisöikö vanhan? Verhoilija Emma Komulainen on joskus jopa kehottanut viemään normaalissa käytössä vuodessa käyttökelvottomaksi kuluneen sohvan kalusteliikkeeseen, joka on lopulta korvannut entisöintikulut.

Heli Koivuniemi

Joskus nahkasohvan tyynyn korjaamisessa riittää saumojen ompelu. Reippaammin tuhottujen tyynyjen riekalaiset nahkapalat vaihdetaan ja ehjät säilytetään.

Heli Koivuniemi

Verhoiijat uskaltavat suositella Lauritzonin Jaguar-kangasta lemmikkiperheeseen. Siitä karvat lähtevät kädellä pyyhkäisemällä ja nestemäiset liat voi pyyhkäistä märällä rätillä.

Heli Koivuniemi

– Erään asiakkaan koira oli leikkinyt pallolla ja kaivanut palloa sohvan alta, jolloin sohvan helma repesi. Hurjimmin tuhotuissa sohvissa on vain runko jäljellä ja sitäkin on saatettu nakertaa, verhoilija Emma Komulainen kuvailee hänelle tuotujen sohvien kohtaloa.

Verhoilun ammattilaista näky ei hätkäytä. Hän taituroi lähes sohvasta kuin sohvasta uuden veroisen.

– Jos istuintyynyt ovat huonot, laitamme kokonaan tai osittain uudet pehmusteet ja uuden kankaan tai nahan. Pienempiin vaurioihin riittää pelkän helman tai vaurioituneen kohdan uusiminen.

 

Hurjimmin tuhotuissa sohvissa on vain runko jäljellä.”

Verhoilijan luona paljastuu toisinaan, ettei nahkasohva ollutkaan kokonaan nahkainen.

 

– Kokemattoman on jopa koskettelemalla välillä vaikea erottaa, onko kyse aidosta nahasta vai tekonahasta. Välillä se selviää meillekin vasta, kun irrotamme nahan ja näemme sen kääntöpuolen.

Istuintyynyjen sivut ja sohvan taustat ovatkin usein tekonahkaisia.

Ammattilainen sanoo, että tekonahka ei kestä koiran kynsiä ja hampaita yhtä sitkeästi kuin aito nahka.

– Osa asiakkaista on ollut siinä uskossa, että heillä on yltä päältä nahkasohva, koska he eivät ole voineet hinnastakaan muuta päätellä.

Myös pikkulasten sotkut ja kekseliäisyys aiheuttavat perheissä päänvaivaa, mikä on Emma Komulaiselle tuttua.

– Kerran vaihdoin kankaan sohvaan, joka kiikutettiin jo viikon päästä takaisin. Pikkupoika oli onnistunut leikkaamaan saksilla reiän keskelle sohvatyynyä. En ymmärrä, kuinka hän oli saanut tiukasta kankaasta edes sakset läpi.

Parhaillaan verhoilijalla on työn alla nojatuoli, johon hän ompelee irrotettavan ja pestävän päällisen.

– Alla oleva kangas on käyttökelpoinen. Kun lapset kasvavat, voi hupun ottaa pois ja alle jätetty kangas on kuin uudenveroinen.

Yleensä kiinteän verhoilun alle ei saisi jättää vanhaa kangasta.

– Vanhan, alle jätetyn kankaan reiät ja muut epätasaisuudet syövät uuden kankaan puhki. Minulle on tuotu useampia tuoleja, joihin on tullut reikä. Kun irrotan kankaan, syy selviää. Alle on jätetty rikkinäinen kangas. Joskus kankaita on ollut jopa kolme päällekkäin.

Verhoilija huomauttaa, että asiakkaalle pitäisi aina kertoa, jos vanha kangas jätetään alle.

– Nopeampaa on tietysti laittaa uusi kangas vanhan päälle, mutta silloin purkutyöstä ei saa laskuttaa.

 

Vanhan, alle jätetyn kankaan reiät syövät uuden kankaan puhki.”

Viime vuosina verhoilijan luokse on tuotu yhä uudempia kalusteita. Sohvien istuinosat painuvat kuopalle, nahkasohvien saumat repeilevät tai sohvan rungosta istuinosan pohjakangas on revennyt.

 

– Ostohinnallakaan ei välttämättä ole merkitystä. Korjattavaksi kiikutetaan niin edullisia kuin arvokkaampia kalusteita.

Niille, joita nahka ei miellytä, verhoilijalla on iloista kerrottavaa.

– Viime vuosien aikana kankaiden puhdistusominaisuudet ovat kehittyneet huomattavasti. Nyt löytyy jo kankaita, joita voi surutta pyyhkiä märällä rätillä. Samoin eläinten karvat lähtevät pois pyyhkäisemällä. Tällaisia kankaita löytyy myös edullisemmista hintaluokista.

Emman verhoiluvinkit

Muista, että huonekalut ovat käyttötavaroita.

Hanki siis kalusteita tai kalustemateriaaleja, jotka toimivat arjessasi mutkattomasti.

Koti, jossa joudut jatkuvasti varomaan tai pelkäämään, että huonekaluille sattuu jotakin, ei ole viihtyisä.

Ennen kuin heität vanhan kalusteesi pois, mieti voisitko entisöidä sen.

Aito nahka kestää lemmikkien kynnen raapaisut ja kevyet hampaan jäljet paremmin kuin tekonahka.

Markkinoilta löytyy monia miellyttäviä kankaita, jotka on helppo puhdistaa.

Vanhaa verhoilukangasta ei pidä jättää uuden kankaan alle. Alla oleva epätasainen tai reiällinen kangas kuluttaa uuden kankaan pinnan rikki.

Jos ostamasi huonekalu kuluu vuodessa tai parissa normaalissa käytössä käyttökelvottomaksi, keskustele huonekalukaupan kanssa, mitä voit tehdä asialle. Korvaako kauppa esimerkiksi entisöinnin.

Written by:

Heli Koivuniemi

Ota yhteyttä