Syksyn sienisato on kiinni kasvupaikasta

Jos haaveilet sienimetsään menosta, aloita kerääminen tateista, suppilovahveroista, kanttarelleista, kangashaperoista ja haaparouskuista. Ne ovat sieniä, jotka aloittelijankin on helppo oppia tunnistamaan.

Armi Suojanen

Tatti, kanttarelli ja suppilovahvero. Siinäpä yleisimmät sienet, jotka moni meistä tunnistaa. Sieniasiantuntija kertoo, minkälainen tämän syksyn sienisato on ja mitä muita sieniä metsästä kannattaisi poimia.

– Ainakaan Uudellamaalla sienisato ei ole tällä hetkellä kovin hyvä, mutta kohtuullinen. Tilanne voi muuttua hyvinkin toisenlaiseksi muutamassa viikossa, kertoo suojelusuunnittelija Tea von Bonsdorff Luonnontieteellisen keskusmuseon Kasvitieteen yksikön sienitiimistä.

Sato vaihtelee hänen mukaansa hyvinkin paljon eri puolella Suomea.

– Sadon määrä on aina hyvinkin paikallista, asiantuntija korostaa.

Hän veti äskettäin opastetun sieniretken Espoon Nuuksiossa, josta opasjoukko löysi monenlaisia sieniä.

– Uudenmaan metsistä löytyy tällä hetkellä muun muassa mustatorvisieniä, vaalea- ja rusko-orakkaita, erilaisia haperoita, kuten isohaperoa ja kangashaperoa.

Rouskuista von Bonsdorff mainitsee löytäneensä muun muassa sikuri- ja kangasrouskuja ja haaparouskuja. Myös herkku- ja punikkitatteja ja suppilovahveroita löytyy metsistä.

Tea von Bonsdorffin lempireseptit:

Ukonsienipihvit

Ukonsienen lakki voissa paistettuna, mausteeksi vain suolaa.

Sikurirouskujuusto

Voissa paistettua sikurirouskua, joka sekoitetaan maustamattomaan tuorejuustoon. Syödään ruohosipulin ja ruisleivän kera.

Sienifoorumi neuvoo netissä

Jos sinua kiinnostaa, millaisia sieniä Suomesta löydettiin vaikkapa vuonna 2008, kurkkaa sienifoorumin sivuille. Sienipolku-nimisessä keskustelufoorumissa voit osallistua keskusteluun ja liittää kuvan tunnistamattomasta sienestä. Foorumissa voit kertoa myös omat sienihavaintosi. Sienipolun löydät osoitteesta kotihiiri.com/polku.

Written by:

Heli Koivuniemi

Ota yhteyttä