Syksyn sienisato on kiinni kasvupaikasta

Jos haaveilet sienimetsään menosta, aloita kerääminen tateista, suppilovahveroista, kanttarelleista, kangashaperoista ja haaparouskuista. Ne ovat sieniä, jotka aloittelijankin on helppo oppia tunnistamaan.

Armi Suojanen

Tatti, kanttarelli ja suppilovahvero. Siinäpä yleisimmät sienet, jotka moni meistä tunnistaa. Sieniasiantuntija kertoo, minkälainen tämän syksyn sienisato on ja mitä muita sieniä metsästä kannattaisi poimia.

– Ainakaan Uudellamaalla sienisato ei ole tällä hetkellä kovin hyvä, mutta kohtuullinen. Tilanne voi muuttua hyvinkin toisenlaiseksi muutamassa viikossa, kertoo suojelusuunnittelija Tea von Bonsdorff Luonnontieteellisen keskusmuseon Kasvitieteen yksikön sienitiimistä.

Sato vaihtelee hänen mukaansa hyvinkin paljon eri puolella Suomea.

– Sadon määrä on aina hyvinkin paikallista, asiantuntija korostaa.

Hän veti äskettäin opastetun sieniretken Espoon Nuuksiossa, josta opasjoukko löysi monenlaisia sieniä.

– Uudenmaan metsistä löytyy tällä hetkellä muun muassa mustatorvisieniä, vaalea- ja rusko-orakkaita, erilaisia haperoita, kuten isohaperoa ja kangashaperoa.

Rouskuista von Bonsdorff mainitsee löytäneensä muun muassa sikuri- ja kangasrouskuja ja haaparouskuja. Myös herkku- ja punikkitatteja ja suppilovahveroita löytyy metsistä.

Tea von Bonsdorffin lempireseptit:

Ukonsienipihvit

Ukonsienen lakki voissa paistettuna, mausteeksi vain suolaa.

Sikurirouskujuusto

Voissa paistettua sikurirouskua, joka sekoitetaan maustamattomaan tuorejuustoon. Syödään ruohosipulin ja ruisleivän kera.

Sienifoorumi neuvoo netissä

Jos sinua kiinnostaa, millaisia sieniä Suomesta löydettiin vaikkapa vuonna 2008, kurkkaa sienifoorumin sivuille. Sienipolku-nimisessä keskustelufoorumissa voit osallistua keskusteluun ja liittää kuvan tunnistamattomasta sienestä. Foorumissa voit kertoa myös omat sienihavaintosi. Sienipolun löydät osoitteesta kotihiiri.com/polku.

Written by:

Heli Koivuniemi

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Eikös se kirjoiteta kantarelli yhdellä t-kirjaimella, vaikka äännetäänkin kahdella. Niiden aika alkaa olla ohi, mutta suppilovahveroita näyttäisi tulevan hyvin.

Jape (ei varmistettu)

"Keltavahvero eli kanttarelli
Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niinpä keltavahvero tunnetaan myös keltasienenä sekä kanttarellina."

Lainaus puutarhalehdestä...

gubben (ei varmistettu)

Menee vähä:-))) viisasteluks... mut kyl se bilsassa on kantarelli. Rakkaalla ruoalla on monta nimeä:-)))
+
"Keltavahvero eli kantarelli (Cantharellus cibarius) kuuluu kantarellien heimoon."
Luokka: Avokantaiset Agaricomycetes
Lahko: Cantharellales
Heimo: Kantarellit Cantharellaceae
Suku: Vahverot Cantharellus

Tarkkailija

Säilöttävistä sienistä kaikkein paras on Haaparousku.
Haaparousku on pehmeä maultaan ja vahvarakenteinen, säilöttynäkin pitää makunsa.
Kangasrousku on myöskin erittäin hyvänmakuinen, muistuttaa paljon Suppilovahveroa, mutta ei ole niin löllö, kuin suppilovahvero.

Nokinenä & Hanna (ei varmistettu)

Joo muistattehan,että rouskut on aina ryöpättävä.
Mulla yksi resepti mummolasta, kun löydätte pienen pieniä Haaparouskuja ja Kangasrouskuja, niin kerätkää nekin.
Näistä pienistä saa hyvää lisuketta moneen.
Ryöpätyt pikku rouskut kokonaisena liemeen, joka on valmistettu lasimestarin sillin liemen tapaan jo parin päivän päästä, voi laittaa, vaikka ruisleivän päälle voita ja näin säilöttyjä sieniä. Hyvää on!

Nokinenä & Hanna (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun