Syksyn sienisato on kiinni kasvupaikasta

Ruoka
Kommentoi 6

Tatti, kanttarelli ja suppilovahvero. Siinäpä yleisimmät sienet, jotka moni meistä tunnistaa. Sieniasiantuntija kertoo, minkälainen tämän syksyn sienisato on ja mitä muita sieniä metsästä kannattaisi poimia.

– Ainakaan Uudellamaalla sienisato ei ole tällä hetkellä kovin hyvä, mutta kohtuullinen. Tilanne voi muuttua hyvinkin toisenlaiseksi muutamassa viikossa, kertoo suojelusuunnittelija Tea von Bonsdorff Luonnontieteellisen keskusmuseon Kasvitieteen yksikön sienitiimistä.

Sienifoorumi neuvoo netissä

Jos sinua kiinnostaa, millaisia sieniä Suomesta löydettiin vaikkapa vuonna 2008, kurkkaa sienifoorumin sivuille. Sienipolku-nimisessä keskustelufoorumissa voit osallistua keskusteluun ja liittää kuvan tunnistamattomasta sienestä. Foorumissa voit kertoa myös omat sienihavaintosi. Sienipolun löydät osoitteesta kotihiiri.com/polku.

Sato vaihtelee hänen mukaansa hyvinkin paljon eri puolella Suomea.

– Sadon määrä on aina hyvinkin paikallista, asiantuntija korostaa.

Hän veti äskettäin opastetun sieniretken Espoon Nuuksiossa, josta opasjoukko löysi monenlaisia sieniä.

– Uudenmaan metsistä löytyy tällä hetkellä muun muassa mustatorvisieniä, vaalea- ja rusko-orakkaita, erilaisia haperoita, kuten isohaperoa ja kangashaperoa.

Rouskuista von Bonsdorff mainitsee löytäneensä muun muassa sikuri- ja kangasrouskuja ja haaparouskuja. Myös herkku- ja punikkitatteja ja suppilovahveroita löytyy metsistä.

Tea von Bonsdorffin lempireseptit:

Ukonsienipihvit

Ukonsienen lakki voissa paistettuna, mausteeksi vain suolaa.

Sikurirouskujuusto

Voissa paistettua sikurirouskua, joka sekoitetaan maustamattomaan tuorejuustoon. Syödään ruohosipulin ja ruisleivän kera.

6 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

12.9.2012 01:06

Hyvää oli

12.9.2012 10:53

Eikös se kirjoiteta kantarelli yhdellä t-kirjaimella, vaikka äännetäänkin kahdella. Niiden aika alkaa olla ohi, mutta suppilovahveroita näyttäisi tulevan hyvin.

12.9.2012 12:26

"Keltavahvero eli kanttarelli
Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niinpä keltavahvero tunnetaan myös keltasienenä sekä kanttarellina."

Lainaus puutarhalehdestä...

12.9.2012 14:34

Menee vähä:-))) viisasteluks... mut kyl se bilsassa on kantarelli. Rakkaalla ruoalla on monta nimeä:-)))
+
"Keltavahvero eli kantarelli (Cantharellus cibarius) kuuluu kantarellien heimoon."
Luokka: Avokantaiset Agaricomycetes
Lahko: Cantharellales
Heimo: Kantarellit Cantharellaceae
Suku: Vahverot Cantharellus

15.9.2012 17:51

Säilöttävistä sienistä kaikkein paras on Haaparousku.
Haaparousku on pehmeä maultaan ja vahvarakenteinen, säilöttynäkin pitää makunsa.
Kangasrousku on myöskin erittäin hyvänmakuinen, muistuttaa paljon Suppilovahveroa, mutta ei ole niin löllö, kuin suppilovahvero.

15.9.2012 18:00

Joo muistattehan,että rouskut on aina ryöpättävä.
Mulla yksi resepti mummolasta, kun löydätte pienen pieniä Haaparouskuja ja Kangasrouskuja, niin kerätkää nekin.
Näistä pienistä saa hyvää lisuketta moneen.
Ryöpätyt pikku rouskut kokonaisena liemeen, joka on valmistettu lasimestarin sillin liemen tapaan jo parin päivän päästä, voi laittaa, vaikka ruisleivän päälle voita ja näin säilöttyjä sieniä. Hyvää on!

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.