Näin Esko Eerikäinen pärjää keittiössä

Ruoka
Kommentoi

– Eilen vielä jännitti, mutta ruokaahan tässä vain laitetaan, kommentoi Scandinavian Hunksista ja Radio SuomiPopista tunnettu Esko Eerikäinen kotikeittiössään.

Ruokaohjelman Neljän tähden illallisen -kuvaustiimin pyöriessä ympärillä isäntä heittelee leikkisästi vitsejä, mutta vakavoituu pohtiessaan itseään ruuanlaittajana.

– Latinalaisessa Amerikassa, jossa vietin lapsuuteni, miehillä ei käytännössä ollut asia keittiöön. Äitini teki ruokaa kotiapulaisen kanssa ja minä puuhastelin isäni kanssa, mies kuvailee.

– Aamiaisten tekoon osallistuin, ja sen valmistan nytkin mielelläni. Espanjalainen munakas on yksi bravuureistani.

 

Mun keittiössä on hyvä feng shui.”

Vaikka sinkkumieheksi tunnustautuvan Eerikäisen ympärillä käy kuhina, pitää kuningattaren paikkaa hänen aamiaispöydässään oma silmäterä, pian 3 vuotta täyttävä Victoria-tytär.

 

– Vietämme Victorian kanssa paljon aikaa keittiössä. Hän kokkaa tuossa vieressä omassa lasten minikeittiössään ja minä tässä saarekkeessa. Mun keittiössä on hyvä feng shui.

Esko Eerikäinen

2,5-vuotiaan Victorian isä

Radio SuomiPopin aamujuontaja

suomalaisen miestanssijaryhmän Scandinavian Hunksin jäsen

Nähdään Nelosen Neljän tähden illallis -ohjelmassa vuoden lopussa.

Aiemmin miestä ei juuri kauhan varressa nähty. Nyt Eerikäinen myöntää, että tytär on yksi tärkeimmistä syistä hänen kokkausinnostukselleen.

Intoa ovat lisänneet myös kokkiohjelmat. Anthony Bourdainin edesottamuksia hän kertoo seuraavansa erityisen tarkkaan, samoin kuin tuntemansa Tomi Björckin kokkailua.

– Tomi saa kokkaamisen näyttämään niin helpolta, että on itsekin kokeiltava.

Sinkkumies kertoo käyttäneensä ravintolassa aiemmin huimia summia rahaa syömiseen.

– Itse tein lähinnä pirtelöjuomia, salaatteja ja keittoja. Tonnikalaa ja raejuustoa tuli myös syötyä paljon. Nyt en halua syyllistyä helpon valmisruuan tarjoamiseen tyttärelleni.

Eerikäinen on huomannut Victoria-tyttärensä olevan hyvin ruokatietoinen. Riisistä ja perunasta tytär ei juuri välitä. Ruuassa on oltava makua.

– Hänen lempiruokiaan ovat lohi- ja siskonmakkarakeitto, suikaleliha ja -kana. Niin ja tietenkin makaronilaatikko. Ketsuppia hän laittaisi vaikka aamiaiseenkin, isä naurahtaa.

Omaksi suosikkimausteekseen Eerikäinen nimittää tabascon.

– Välillä tabascoa lorahtaa enemmänkin joukkoon, mutta se ei haittaa. Improvisointi on vahvuuteni, mies virnistää.

Toisinaan isä ja tytär syövät ulkona.

Viikonloppuisin he piipahtavat nuuskimassa kotinsa lähellä sijaitsevan torin tunnelmaa. Hallista Eerikäinen kertoo löytäneensä maukkaita keittoja tarjoavan ruokapaikan.

 

Voinko kokatessa kilauttaa kaverille?”

Kuvausryhmä pyytää Eerikäistä haastatteluun.

 

– Voinko kokatessa kilauttaa kaverille, jos tulee ongelmia, hän tarkistaa.

Kameralle hän paljastaa illan menun, jossa pääosaa näyttelee eteläamerikkalaissävytteinen liha. Kokonaisuuden kruunaa Eskon erikoinen, mitä se sitten lieneekin. Illallisannoksen proteiinimäärää hän ei ole miettinyt.

– Asetin tavoitteet korkealle, enkä halunnut valmistaa aiemmin valmistamaani ruokaa. Uskon, että tästä tulee hyvä.

– Jos epäonnistun, niin ainakin meillä on hauskaa, Eerikäinen arvioi ja suuntaa kuvausryhmän kanssa kohti ruokakauppaa.

Eskon keitossa porisevat siskonmakkarapallot

Esko Eerikäisen tyttären Victorian yksi suosikeista siskonmakkarakeitto kuuluu suomalaiseen arkiruokapöytään.

Keittoliemessä porisevat siskonmakkarapallukat tuovat keittoon maukasta makua. Parasta on, että keitto on nopea ja helppo valmistaa, varsinkin jos käytät pakastevihanneksia.

Silloin, kun sinulla on aikaa, viipaloi vihannekset itse.
Pakastetusta tai tuoreesta A-luokan raakamakkarasta voit tehdä myös makkarastroganoffia. Vaihtelua arkiruokaan saat, kun korvaat jauhelihan siskonmakkaralla esimerkiksi makaronilaatikossa, pihveissä ja hampurilaisissa.

Siskonmakkaran nimi juontaa juurensa ranskalaisesta saucisse-sanasta. Saksalainen versio on sausischen. Ruotsissa pallukat tunnetaan nimellä siskonkorv.

Siskonmakkarakeitto
400 g siskonmakkaraa
1 palsternakka
2 porkkanaa
1 pala lanttua
1 fenkoli
1 sipuli
lihalientä
1 laakerinlehti
suolaa
valkopippuria
viimeistelyyn:
tuoretta persiljaa

Huuhtele persilja ja anna sen kuivahtaa. Kuori porkkanat, palsternakka, lanttu sekä selleri. Leikkaa vihannekset ohuiksi viipaleiksi ja tämän jälkeen tikuiksi. Kuori sipuli halkaise se ja suikaloi ohuelti.

Paahda vihannekset pienissä osissa kuumassa paistinpannussa pikaisesti niin, etteivät ne saa väriä.
Sekoita tai heittele vihanneksia pannulla koko ajan.
Siirrä paahdetut vihannekset kattilaan odottamaan.
Kaada lihaliemi kattilaan ja lisää laakerinlehti. Anna keiton kiehua keskilämmöllä kymmenisen minuuttia.
Purista makkaransuolesta pieniä tasapyöreitä pallukoita.
Nämä jäävät keiton pinnalle kellumaan.

Keitä keittoa lisää viidestä kymmeneen minuuttiin ja tarkista keiton maku. Mausta keitto oman makusi mukaan sekä valkopippurilla että suolalla.

Viimeistele keitto hienonnetulla tuoreella persiljalla ja tarjoile se rapean leivän kanssa.

Resepti: lautasella.blogspot.com

Siskonmakkara-pyttipannu
1 pkt siskonmakkaroita
6 keitettyä perunaa
1 kevätsipuli
puolikas vihreä paprika
2 keitettyä porkkanaa
½ tl basilikaa
½ tl rakuunaa
½ tl suolaa tai aromisuolaa

Keitä siskonmakkarat kasvisliemellä maustetussa vedessä kypsiksi.

Pilko keitetyt perunat ja porkkanat. Pilko myös kevätsipuli ja vihreä paprika sopiviksi paloiksi. Paista pannulla hetki kevätsipulia ja paprikapaloja ja lisää siskonmakkarat ja perunakuutiot.
Mausta ja anna ruoan kuumentua.

Resepti: Aquasun:in keittiö

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.