Tämän oudon lajin Suomen mestaruus melotaan viikonloppuna

Viihde
Kommentoi

Laiturin vieressä odottava tynnyri näyttää epäilyttävältä. Yhden istuttava pesupalju ei näytä kovinkaan tukevalta, etenkään kun paljun sisään laitetaan penkkiin asti vettä jo valmiiksi ennen laiturista lähtöä.

Tulevista Vantaan Kuusijärvellä käytävistä paljumelonnan SM-kilpailuista vastaava paljuamiraali Hannu Lehtinen vakuuttaa veden tekevän paljusta tasapainoisemman melottavan ja auttavan paljun pystyssä pitämisessä.

– Paljua ohjataan henkisellä ja fyysisellä tasapainolla, Lehtinen naurahtaa ohjeistaessaan paljumelonnan saloihin.

– Aluksi haetaan tasapaino ennen kuin lähdetään laiturista irti. Tasapaino haetaan yläkropalla ja istuma-asento on sellainen, että polvet ovat kiinni paljun reunoissa, Lehtinen opastaa.

Vaikka paljussa on vettä tasapainottamassa ”alusta”, tuntuu palju silti melkoisen kiikkerältä ensikertalaisen siihen istuessa. Lisäksi paljussa oleva vesi tekee melomisesta raskaampaa.

 

Palju hörppii vettä, jos keskittyminen herpaantuu.

 

Paljumelonnan Suomen mestaruuskisoissa melotaan sekä yksikkö-, että kaksikkopaljussa. Yksikköpalju ei juurikaan kallistele sivuille, mutta hörppii kyllä vettä edestä tai takaa, jos keskittyminen herpaantuu. Kaksikkopalju on Lehtisen mukaan herkempi kallistumaan sivulle.

Paljun pitäminen tasapainossa osoittautuu ensikertalaiselle jokseenkin haastavaksi. Tasapainon korjaaminen menee helposti yli, ja lopulta palju hörppää liikaa vettä ja uppoaa. Uppoamiseen menee riittävän pitkä aika, jotta meloja ehtii tajuta kohta tapahtuvan väistämättömän sukelluksen.

 

Kisajärjestäjä tuo kisassa käytettävät paljut, jottei tästä tule välineurheilua.”

 

Melontapaikalla on merkitystä. Meressä aallokko antaa oman lisäpotkunsa melomiseen. Vuodesta 2006 kisatut SM-kisat ovat tähän mennessä aina kilpailtu meressä, mutta tänä vuonna melotaan ensimmäistä kertaa järvessä.

Paljumelontaa voi kokeilla vaikkapa kesämökillä, mutta touhuun soveltuvien paljujen saatavuus Suomessa ei ole kovinkaan helppoa. Kilpailuja varten paljut toimittaa kilpailunjärjestäjä.

– Virossa Porkuni-järvellä, jossa laji on keksitty, määriteltiin käytettävä palju. Samat paljut samalta tynnyriveistämöltä tulivat meille. Suomessa tällaisia ei tehdä. Hintaa paljulle tulee noin 300 euroa ja lisäksi siihen pitää asentaa penkki ja peräsin, Lehtinen sanoo.

– Kisajärjestäjä tuo kisassa käytettävät paljut, jottei tästä tule välineurheilua, Lehtinen lisää.

Paljumelonnan SM-kilpailut järjestetään Vantaan Kuusijärvellä lauantaina 18. elokuuta kello 12 alkaen.

Käyttäjän Aleksi Riikonen kuva
Aleksi Riikonen

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.