Poliisi tutkii Rautatiemuseon häirintäväitteet

AAMUPOSTI |  Keski-Uudenmaan poliisi aloittaa esitutkinnan Suomen Rautatiemuseon työsuojeluasiassa.

Pari senttiä paksuun raportti- ja lausuntopinoon perehtynyt rikoskomisario Tero Muurman katsoo, että työsuojeluviranomaisen tarkastuskertomuksen perusteella tutkintakynnys ylittyy eli on syytä epäillä työturvallisuusrikosta.

Muurman arvioi, että edessä on laajahko tutkinta, sillä useita henkilöitä on kuultava. Aikataulua hän ei ennakoi.

Työsuojeluviranomaisten tutkintapyyntö nojaa entisen museomestarin Janne Riikosen kanteluun.

LUE LISÄÄ AAMUPOSTIN PAPERILEHDESTÄ TAI TILAAJILLE ILMAISESTA NÄKÖISLEHDESTÄ

Written by:

Toimitus

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Siis tutkintakynnys on ylittynyt. Esitutkintalain 2 §:n mukaan "Poliisin tai muun esitutkintaviranomaisen on toimitettava esitutkinta, kun sille tehdyn ilmoituksen perusteella tai muutoin on syytä epäillä, että rikos on tehty."

Siis jo työsuojeluviranomaisen poliisille tekemän ilmoituksen mukaan on syytä epäillä, että rikos on tehty.

Työsuojeluviranomaisen toimivaltaan ei kuitenkaan kuulu esimerkiksi pahoinpitelyn tai vammantuottamuksen ilmoittaminen poliisille.

Rikoslain 21 luvun 5 §:n mukaan "Joka tekee toiselle ruumiillista väkivaltaa taikka tällaista väkivaltaa tekemättä vahingoittaa toisen terveyttä, aiheuttaa toiselle kipua tai saattaa toisen tiedottomaan tai muuhun vastaavaan tilaan, on tuomittava pahoinpitelystä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi".

Kannattaa lukea hallituksen esityksen HE 94/1993 yksityiskohtaiset perustelut, joissa todetaan muun ohella, että myös mielenterveyden häiriön tai mielisairauden tahallinen aiheuttaminen olisi pahoinpitelyä ja tuottamuksellisena tehtynä se olisi vammantuottamus, edellyttäen ettei sairaus yms. olisi vähäinen.

Siis Riikonen voi täydentää työsuojeluviranomaisen poliisille tekemää ilmoitusta mm. pahoinpitelyä tai vammantuottamusta koskevalla tutkintapyynnöllä. Nuo rikosnimikkeet kuuluvat rikoslain 21 lukuun, jonka otsikko on "Henkeen ja terveyteen kohdistuvista rikoksista".

Tuollaiset rikokset poliisi asettaa aina etusijalle tutkinnassa - tai ainakin pitäisi asettaa.

Aamupostin alkuperäisessä uutisessa todettiin, että Riikoselle oli aiheutunut työnantajan menettelystä masennusta, joka Kelan mukaan on mielenterveyden häiriö. Siten riippuen siitä, onko sen aiheuttaminen tahallista (huom. rikosoikeudellinen tahallisuus) vai tuottamuksellisesta, kyse on pahoinpitelystä tai ainakin vammantuottamuksesta.

Näillä eväillä poliisin pitäisi edetä.

veturi (ei varmistettu)

Nimimerkki Veturin tarkoittama Aamupostin alkuperäinen juttu kertoi, että Riikonen itse väittää sairastuneensa masennukseen työnantajan menettelyn takia. Lehti ei sitä jutussa todentanut.

Matti Marjamäki... (ei varmistettu)

Toiset jäävät märehtimään asioita vuosikausiksi. Toiset taas ymmärtävät, että elämässä tapahtuu tiettyjä asioita, ottavat opikseen ja jatkavat elämää. Tällaiset takertujatyypit työllistävät usein poliisia ja heillä on samanaikaisesti monia juttuja vireillä. Jos jokin juttu ei mene läpi, keksitään uusi aihe, jota vaaditaan tutkittavaksi. mielestäni poliisinkin pitäisi tajuta, milloin kysymyksessä on "ammattivalittaja"

diipadaapa (ei varmistettu)

Höh.. no eikös se ole jo aika selvää... työsuojelu on siirtänyt asian eteenpäin poliisin tutkittavaksi, KOSKA on aihetta epäillä että häirintää on työpaikalla esiintynyt! Kaikki muut, kiusatun mollaaminen, syyttäminen siitä että tehtailee juttuja poliisille, on asiatonta... ja siksi toisekseen kunnianloukkauksen arvoinen teko. Ei tuollaista voi sanoa ellei ole varmaa tietoa asiasta. Kaikki muu on turhaa hampaiden louskutusta...

hmmm (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun