Rapsakat avomaakurkut ovat nyt parhaimmillaan

Ruoka
Kommentoi

Usko pois, kasvihuonekurkun pikkuserkku avomaankurkku on loistava tarjottava sellaisenaan.

Vaikka aromikas, rakenteeltaan melko kiinteä ja hivenen makea kurkku sopii yllättävän monenlaisiin ruokiin, sen käyttö on hämärtynyt mummolan muistojen uumeniin.

Kokeile avomaankurkkua säilykkeiden lisäksi salaatteihin, voileiville ja perinteisiksi hölskytyskurkuiksi. Yhtä hyvin se sopii myös kuumennettaviin ruokiin, kuten keittoihin, täytettynä ja gratinoituna uuniin ja moussakan tapaan valmistettuna.

Valitse napakoita, viidestä viiteentoista sentin mittaisia avomaankurkkuja, jotka ovat pinnaltaan rosoisia ja vihreitä.

Ylikypsissä kurkuissa pinta muuttuu sileäksi ja kellastuu, eivätkä nämä kelpaa tuorekäyttöön tai säilöntään. Nestejännityksensä menettäneet kurkut ovat väärän säilytyksen tulosta. Sadonkorjuun jälkeen viilennetyt kurkut tulee suojata haihtumiselta ja auringolta. Kurkku pysyy laadukkaana, kun se säilytetään viileässä, +8–+10 asteessa erillään etyleeniä tuottavista hedelmistä ja tomaateista.

 

Hölskytys-kurkkujen tuoksu tuo mieleen mummolan syyskesät.”

Kurkkuihin kehittyvä tuoksu ja maku johtuvat niiden sisältämistä aldehydeistä, jotka voimistuvat ilman hapen vaikutuksesta kurkkua pilkottaessa.

 

Aromin tunnistaa vahvana, kun tekee isoäidin tapaan niin sanottuja hölskytyskurkkuja tai hyrskytyskurkkuja kahden lautasen välissä ravistellen. Tuoksu on nostalginen, jos siihen tottui lapsuuden syyskesinä.

Jotkut vanhat avomaan lajikkeet saattoivat maistua karvailta, mutta uusista lajikkeista karvaus on saatu katoamaan täysin. Avomaankurkku on vaativa kasvi. Se tarvitsee lämpimän, tuulensuojaisan kasvupaikan, riittävästi ravinteita varsinkin sadonmuodostuksen aikaan ja paljon vettä, mutta ei jatkuvaa märkyyttä.

Viileänarkana kasvi menestyy parhaiten Suomen eteläisissä ja lounaisosissa. Eniten avomaankurkkua tuotetaan Varsinais-Suomen rannikkoalueella. Satoa saadaan ilmoista riippuen heinäkuusta syyskuun puoliväliin saakka.

Suomessa viljellään lähes yksinomaan vihreitä avomaankurkkuja, mutta esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa näkee käytettävän myös sileäkuorisia valkoisia kurkkuja.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.