Ensimmäinen kirjoituspöytä on lapselle yhä aarre

Viihde
Kommentoi

Ensimmäisen kirjoituspöydän hankinta on mieleenpainuva lapsuudenmuisto. Isohkon huonekalun sijoittaminen lastenhuoneeseen tuottaa toisinaan tuskaa.

Hirsirivitalon lastenhuoneessa komeilee rintarinnan kaksi valko-vihreää kirjoituspöytää. Perheen lapset Kia, 8, ja Max, 3, Palander esittelevät innoissaan viikon vanhoja pöytiään.

– Kia toivoi jo pitkään itselleen kirjoituspöytää, mutta huone on pieni ja lelujakin on yllin kyllin. Luulin, ettemme saa tähän mahtumaan edes yhtä, saatika kahta pöytää, lasten äiti Margita Strandell kertoo.

Lasten ilo oli äidin mukaan rajaton, kun he palasivat loman jälkeen kotiinsa mökiltä ja näkivät uudet kirjoituspöytänsä.

Tähän saakka tytär on tehnyt läksynsä ruokapöydän ääressä tai rennosti lattialla. Alakoulun toisen luokan alkaessa läksyjä tulee yhä enemmän, joten tarve pöydälle kasvoi. Samaan aikaan perheen kuopus Max on oppinut piirtämään.

– Kuulimme naapurista, että nyt löytyy siroja kirjoituspöytiä. Minun lapsuudessani kirjoituspöydät olivat jumalattoman suuria, Strandell naurahtaa.

Aluksi tarkoitus oli ostaa molemmille pienin mahdollinen pöytä ja hankkia rinnalle yksi rullilla liikkuva vetolaatikosto.

Hiukan tutkailtuaan Strandell löysi miehensä kanssa hiukan isomman pöydän, jossa oli kaappi ja laatikosto.

Isompi pöytä päätyi tyttärelle, ja rinnalle mahtui vielä pienempi pöytä pojalle.

– Hinta oli edullinen. Molemmat pöydät maksoivat yhteensä satasen ja siihen vielä tuolit päälle.

Tuolin valinnan ratkaisi istumismukavuus. Tyttären valitseman pinkin tuolin vanhemmat hylkäsivät, sillä siinä tytär olisi joutunut istumaa hiukan etukenossa.

Vanhemmat päätyivät lopulta vihreään tuoliin, koska se on molempien lasten lempiväri.

– Mieheni on maalannut lasten sänkyjen reunatkin jälkikäteen osin vihreäksi.

 

Minun lapsuudessani kirjoituspöydät olivat jumalattoman suuria.”

Vielä ennen koulun alkua on tarkoitus hankkia loput tykötarpeet kirjoituspöydälle.

 

– Kynäpurkit, kirjoitusalustat ja työlamput, Kia Palander luettelee.

– Hirsitalossamme on hämärää, joten valaistusta on tehostettava. Kynäpurkit voisi laittaa erilliseen tankoon roikkumaan tuohon kirjoituspöydän yläpuolelle, aprikoi Strandell.

Kia kaivelee innoissaan kaapista ykkösluokan matematiikan kirjaansa ja piirustusvihkoaan. Sen sijaan Max tyytyy toistaiseksi leikkimään rock-tähteä sähköpianollaan, eikä välitä juuri nyt piirtämisestä saatika pöydästä.

 

Tutkimus: Tytöt kärsivät poikia enemmän niska-hartiakivuista

Terveydenhuollon maisteri Paula Hakalan väitöskirjan mukaan lasten ja nuorten selkäkivut ovat lisääntyneet merkittävästi 1980-luvulta aina 2000-luvulle saakka. Samaan aikaan tietokoneen ja matkapuhelimen käyttö, pelaaminen sekä muun informaatio- ja kommunikaatioteknologian käyttö on lisääntynyt nuorilla.

Tytöistä niska-hartiaoireita esiintyi lähes joka toisella ja alaselkäoireita joka kuudennella, pojilla oireita esiintyi vähemmän. Päänsärky ja silmäoireet olivat myös yleisiä. Käsi- , sormi- ja ranneoireita esiintyi vähemmän.

Nuorten oman käsityksen mukaan tietokone aiheutti heille oireita eniten silmiin, päähän ja niska-hartioihin.

Päivittäinen 1–2 tunnin tietokoneen käyttö aiheutti nuorille niska-hartiakipuja ja 4–5 tunnin käyttö alaselkäkipua. Vastaavasti yli neljä tuntia tietokoneen parissa aiheutti päänsärkyä ja silmäoireita. Käsi-, sormi- ja ranneoireita ilmeni vastaajilla jo noin tunnin päivittäisellä tietokoneen käytöllä.

Oireet olivat valtaosin lieviä ja aiheuttivat lievää haittaa. Kuitenkin yli kahden tunnin tietokoneen käyttö aiheutti nuorille voimakkaita tai kohtalaisia oireita, jotka haittasivat myös päivittäistä elämää.

Vastaavanlaisia tuloksia ei kirjallisuudessa ole aiemmin julkaistu. Tutkimukseen osallistui runsaat 200 000 lasta ja nuorta kolmella eri vuosikymmenellä.

Tuki- ja liikuntaelinoireet (TULE), varsinkin selkäsairaudet ja niiden seuraukset ovat vakava kansanterveyden ja -talouden ongelma Suomessa.

Lasten tietokoneen käyttö alkaa jo alle kouluikäisenä, ja nuorilla on takanaan yli kymmenen vuoden kokemus tietokoneen käytöstä ennen kuin he siirtyvät työelämään.

Oireiden ennaltaehkäisy ja varhainen puuttuminen on aloitettava jo lapsuudessa. Nuorten tietokoneen käyttötavat, tehtävät ja tietokoneympäristöt ovat erilaisia kuin aikuisten.

Tutkimuksessa todettiin, että suuri osa nuorista jäi vaille ergonomiaohjeita. Koululla on merkittävä rooli ohjatessaan ja opastaessaan oppilaita käyttämään tietokonetta oikealla tavalla. Kodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa tulisi olla ergonomisesti sopivat työpisteet eri kasvu- ja kehitysvaiheissa oleville nuorille.

Oireiden ennaltaehkäisyssä varsinkin koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon henkilöstöllä on merkittävä rooli. Vanhempien on rajoitettava ja valvottava lastensa tietokoneen käyttöä ja huolehdittava muutoinkin terveellisten elintapojen noudattamisesta. Lapsia ja nuoria on myös itse omaehtoisesti kannustettava huolehtimaan terveydestään.

Tietokoneen turvallisesta ja oikeanlaisista käyttötavoista on kehitettävä ohjeet yhteistyössä laitevalmistajien ja ohjelmistojen kehittäjien kanssa.

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.