Pakasta marjoja sen verran kuin käytät niitä kerralla

Ruoka
Kommentoi 19

Jotta marjoja olisi helppo käyttää pakastettuina, ne kannattaa pakastaa sopivan kokoisiksi annoksiksi.

Marjat voidaan pakastaa sellaisenaan kokonaisina, marjasekoituksina, viipaleina, survoksena, soseena, hillona, nektarina tai mehuna.

Pakkasvarastoinnin aikana marjoissa tapahtuu soluhengitystä. Tällöin marjan sokeripitoisuus laskee ja happamuus lisääntyy.

Sokeritta voi pakastaa etenkin puolukkaa, mustikkaa ja karpaloita ja ne marjat, jotka aikoo käyttää ensimmäisenä.

Muut marjat, kuten vasta keväällä käytettävät mansikat tai lakat, kannattaa pakastaa sokerin kanssa, sillä sokeri parantaa marjojen värin, aromin ja C-vitamiinipitoisuuden säilyvyyttä.

Pakastamisessa 0,5–1 dl sokeria marjalitraa kohden riittää.

Makeuttamiseen voi käyttää myös hedelmäsokeria eli fruktoosia. Fruktoosia tarvitaan pakastamiseen puolet vähemmän kuin sokeria eli 0,25–0,5 dl litraa kohti.

Marjojen sulatus on tärkeämpää C-vitamiinin säilymisen kannalta kuin itse pakkasvarastointi.

Marjapakasteet tulee sulattaa nopeasti, jotta C-vitamiinia tuhoutuisi mahdollisimman vähän ja marjojen rakenne pysyisi hyvänä. Sulatus huoneenlämmössä säilyttää C-vitamiinin jääkaapissa sulatusta paremmin.

Sulamista voi nopeuttaa upottamalla pakastusrasia muovipussin suojaamana lämpimään veteen.

Myös mikroaaltouuni on kätevä ja samalla nopein pakastemarjojen sulatuksessa.

Lähde: Arktiset aromit

19 kommenttia Kommentoi
toimitus

Kommentit

1.8.2012 23:10

Kyllä on tämänpäivän ihminen tyhmä, kun tarvitsee ohjeita pakastamiseen?? Pakasta sen verran kuin syöt kerralla. Ei kai kukaan oikeasti pakasta esim. 10l ämpärissä??

2.8.2012 10:01

Yhtyn mehukkaaseen metsämarjaan! Ihan vain tuo otsikko herätti miettimään, että noinko pitkälle on uusavuttomuus edennyt. Sinänsä tekstin silmääminen nosti veden kielelle. Ollaan paremman puoliskon kanssa pikkupusseissa pakastettu mustikat ja mansikat. Tänä vuonna marjat olivat ihan hurmaavan huumaavia, näin huumekeskutelua jatkaakseni ;)

2.8.2012 22:32

Mitä tarkoittaa "pakasta sen verran kuin syöt kerralla"? Siis jos ostan/kerään 5 kg mansikoita ja jaksan syödä vain 0,5 kg kerralla, niin mihin jätän 4,5 kg, koska ei saa pakastaa kerralla kuin sen, minkä syö kerralla :) :) eli 0,5 kg.

3.8.2012 06:51

Hahhaa... Kiitos hymyä herättävästä aamunavauksesta!

4.8.2012 04:09

Kyseessä on varmaankin uusi EU -direktiiviehdotus. - Ruokadirektiivien laatijathan eivät itse tee ruokaa, vaan käyvät ravintolassa syömässä 8)

3.8.2012 12:53

Voit panna ne 4,5 kg jääkaappiin ja seuraavana päivänä ottaa taas 0,5 kg ja laittaa ne pakastimeen, ja taas sitä seuraavana päivänä ottaa 0,5 kg ja laittaa pakastimeen, jne. Kunnes kaikki 5 kg ovat pakastimessa. Tai onko siellä enää 5 kg, jos olet jo ottanut vähitellen osan sulamaan ja syönyt ne sitten? Ihan vaan vinkiksi Pelle P:lle.

3.8.2012 14:08

Juu oikein hyvä ehdotus.
Kuten jutussa mainittiinkin 'Pakasta marjoja sen verran kuin käytät niitä kerralla', kannattaa väliajaksi herut pistää jääkaappiin. Ja ennenkaikkea, ettei hanki niitä liikaa kerralla.

Jos nimittäin aion syöde huomenna 400 grammaa marjoja, niin pakastan ne tänä iltana 400 gramman pussissa, jotta huomenna saan sopivan määrän. Jos minulla on enemmän marjoja, niin tietty loput kannattaa pistää jääkaappiin odottamaan seuraavaa pakastuskertaa. Jos herkutteluhetkein väli on kovin pitkä, niin marjahyväkkäät saattavat pilaantua jopa jääkaapissakin, joten liian suuria määriä ei kannata hankkia kerralla.

Kyllä tää on simppeliä...

3.8.2012 14:20

Hups.
Nimimerkki Pelle Peloton olikin jo havahtunut samaan ongelmaa ennen minua ja minua fiksumpana olikin älynnyt kysellä jo miten kannattaa toimia jäljelle jäävien marjojen kanssa...

No vastauksia tässä viisaammilta odotellaan

3.8.2012 13:56

Metsämarja - haloo, pakastepusseja on eri kokoisia o,5 litraisesta moneen litraan...

3.8.2012 14:22

Hei rautalanka, minä tiedän että pusseja ja rasioita on kymmeniä eri kokoja, kuten valtaosa ihmisistä tietää. Juuri sen takia kirjoitin, että luuleko toimittaja nykypäivän ihmisten olevan niin tyhmiä, että ei tiedä sitä???
Sarkasmi on vaikea laji, sitä ei voi näköjään vääntää kaikille edes rautalangasta.

3.8.2012 15:06

tietää kyllä, mutta ei vinkit pahasta ole :)

4.8.2012 11:42

Kiitos toimitukselle hyvästä ja ajankohtaisesta jutusta ja vinkki on tositarpeesen, kiitos!

5.8.2012 11:01

Niksipirkka sarjaa. Olen tehnyt joskus niin että pitkiä pullapussien pakastussarjaa. Vähän marjoja, sopiva puuroon ja solmu. Siitä voi aina leikata yhden annoksen.

5.8.2012 22:23

Uupe, toi oli hyvä niksi. Kas, kun en ole itse tuota hoksannut.
Siellähän ne jäiset marjat pysyy solmun takana seuraavaa käyttökertaa varten.

5.8.2012 13:36

Noin 50 litraa olen kerännyt ja 95% pakkasessa, ei syödä kerralla:) Tänään vielä jos saisi 10 litraa, mutta sade/ukkonen on tuolla kivenheiton päässä..

7.8.2012 09:43

Jos niitä marjoja tunkee pakastimen täyteen,niin mihinkä laitan ne myöhemmin syksymmällä salakaadetun hirvenlihat.Pitääkö ostaa uusi pakastin.
Kuinkas sitten ne pakastan,mitenkä suurina paloina.
Auttakaa uusavutonta.

7.8.2012 10:01

Monelle voisi antaa vinkin, että pakasta vain sen verran kuin todella käytät ensi kesään mennessä. Jotkut kun aina valittavat, että pitäisi pakastaa marjoja, mutta kun pakastin on täynnä ylivuotisia marjoja.

7.8.2012 13:04

Gooseberry, kyllä uusi pakastin ehdottomasti, mieluimmin kaksi jos karhu sattuu vastaan tulemaan.

7.8.2012 13:07

Gooseberry, sorry tuli vastaus väärään osoitteeseen oli tarkoitus uusavuttomalle, suositella uusia pakastimia. Jeps.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.