Herkuttele uusilla omenilla heti satokauden aluksi

Kinuski tuo suolaista makeutta omenakakkuun ja aateloi sen.

Suomen Sokeri

Kaiva blinipannu kaappisi perukoilta esille ja paista sillä suussa sulavat omenablinit.

Suomen Sokeri

Kotimaisen omenasadon määrä vaihtelee vuosittain melkoisesti.

Joskus omenoita on jopa liikaa ja joskus taas ei nimeksikään.

Kun sato on runsasta kaikki omenat kannattaa käyttää hyödyksi.

Omenablinit

6 kpl halkaisijaltaan

10 sentin vuokia

2 dl täysmaitoa

¼ palaa hiivaa

2 dl vehnä- tai tattarijauhoja

½ tl suolaa

2 kananmunaa

2 rkl voisulaa

2 dl omenaa pieninä kuutioina

(Punaista Kanelia, Åkerötä tai Jonagoldia)

½ tl kanelia

2 rkl fariinisokeria

Paistamiseen:

voita

Tarjoiluun:

1 prk eli 120 g smetanaa

fariinisokeria

Lämmitä maito 40-asteiseksi, lisää hiiva, suola ja jauhot hyvin sekoittaen.

Erota munankeltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset ja voisula taikinaan.

Peitä ja anna kohota 2–4 tuntia. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää vaahto, omenakuutiot, kaneli ja fariinisokeri taikinaan lastalla sekoittaen.

Kuumenna blinipannut, lisää kunnon nokare rasvaa pannuun ja anna ruskistua hiukan.

Kauhaise pannuun reilu desi taikinaa. Paista pullean kuohkeat blinit miedolla / keskilämmöllä kypsiksi, käännä paiston puolivälissä.

Tarjoa blinit vastapaistettuina ja rapeapintaisina smetanan ja fariinisokerin kanssa.

Vinkki: Paista blinit ja levitä ne leivinpaperoidulle pellille. Lämmitä juuri ennen tarjoilua 250-asteisessa uunissa noin viisi minuuttia.

Kinuskilla aateloitu omenakakku

8 annosta

Taikina:

100 g margariinia tai voita

1 dl ruokokidesokeria

2 kananmunaa

1 ¾ dl vehnäjauhoja

½ tl leivinjauhetta

½ tl kanelia

Pinnalle:

3 dl omenakuutioita esimerkiksi Aromaa tai Royal Galaa

100 g ranskankermaa

2 tl vaniljasokeria

1 tl perunajauhoja

1 dl cashewpähkinöitä ja valkoisia manteleita

3 rkl ruokokidesokeria

tomusokeria

Voitele halkaisijaltaan 19–20 senttinen irtopohjavuoka.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kaneli ja lisää seos taikinaan huolellisesti sekoittaen.

Levitä taikina vuoan pohjalle. Ripottele omenakuutiot päälle.

Sekoita ranskankerma, vaniljasokeri ja perunajauhot ja valuta seos omenakuutioiden päälle.

Ripottele mantelit, pähkinät ja ruokokidesokeri päälle.

Paista uunin alatasolla noin 45 minuuttia.

Kokeile kypsyys cocktailtikulla. Jäähdytä haaleaksi, irrota rengas ja siirrä kakku tarjoiluvadille jolle on siivilöity tomusokeria.

Valuta kinuskikastiketta kakun päälle juuri ennen tarjoamista.

Kinuskikastike

2 dl luomuruokosokeria

2 dl kuohukermaa

Kaada sokeri paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa ja ruskistuu. Kaada kerma kattilaan ja keitä noin 15 minuuttia silloin tällöin sekoitellen. Jäähdytä.

Punainen omenasose

noin 1 litra

1 kg kuorittuja ja pilkottuja omenoita esimerkiksi Raikea tai Ingridiä

300 g punaherukoita tai puolukoita

1 dl vettä

500 g hillosokeria

Pane omenapalat, marjat ja vesi kattilaan. Keitä kunnes omenapalat pehmeitä. Soseuta ja sekoita hillosokeri soseeseen. Kuumenna kiehuvaksi pane kansi päälle ja anna soseen kiehua lempeästi poreillen Sekoita välillä. Purkita kuuma sose puhtaisiin, lämmitettyihin purkkeihin.

Reseptit: Dansukker

 

KOTIMAISIA OMENIA Omenanviljelijöiden päälajike on Lobo. Kesälajikkeita ovat Valkea kuulas, Ranger, Huvitus ja Pirja. Syyslajikkeita ovat Punakaneli, Keltakaneli, Punainen Melba, Raike ja Samo. Talvilajikkeita ovat Punainen Atlas, Lobo ja Åkerö. Kesälajikkeet kypsyvät ensimmäisinä elokuun puolen välin jälkeen. Ne kannattaa syödä sellaisenaan, sillä kesälajikkeet eivät säily yhtä hyvin kuin syyslajikkeet. Syyslajikkeet kypsyvät syyskuun aikana. Ne kestävät viileässä varastossa muutamia viikkoja ja hyvässä varastossa jopa kolme kuukautta. Talvilajikkeet poimitaan syys-lokakuun vaihteessa ennen kuin ne ovat täysin kypsiä. Ne säilyvät jopa viisi kuukautta. Lähde: Puutarhakauppiaat
Written by:

Toimitus

Ota yhteyttä

Kommentit (2)

Kommentit

Kinuskiomenakakun kuvat nostivat veden kielelle. Ohjetta plaratessa särähti ruokokidesokeri! Lukisi edes vierellä se, lässähtääkö kaakku jos ruokokidesokerin asemesta käyttääkin ihan tavissokeria :(

asiaihminen (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun