Mehua voi keittää ilman maijaa

Ruoka
Kommentoi

Mehua voi valmistaa kaikista marjoista höyryttämällä, keittämällä tai valmistamalla tuoremehua tai nektaria.

Pehmeistä ja ylikypsistä marjoista irtoaa parhaiten mehua. Yhdestä marjakilosta saadaan noin litra mehua.

Mehun voi valmistaa joko sokerin kanssa tai ilman.

Sokeriton mehu säilytetään tällöin pakastimessa tai se pastöroidaan.

Kuumentamalla valmistetut mehut säilyvät noin vuoden viileässä varastoituna.

Kaikkia marjoja ei tarvitse mehustaa kerralla, vaan osan marjoista voi pakastaa ja mehustaa myöhemmin. Eri marjoja kannattaa myös sekoittaa keskenään, jolloin mehujen makuun saa vaihtelua.

Mehujen valmistuksessa jäljelle jäävä marjamassa kannattaa hyödyntää esimerkiksi hillon valmistuksessa tai leivonnassa, sillä marjojen kuoriosat sisältävät eniten ravintoaineita.

Mehumaija höyryttää

Höyrymehua valmistetaan mehustimella eli mehumaijalla. Mehustimen osien tulee olla ruostumatonta terästä, sillä alumiiniset osat voivat syöpyä kosketuksessa happamien raaka-aineiden kanssa.

Mehustettavat marjat asetetaan mehumaijan ylimmäiseen osaan, marjakehikkoon. Mikäli valmistat sokeroitua mehua, lisätään sokeri marjakerrosten väliin (200–300 g/marjakilo). Pohjakattilasta höyryävä vesi kuumentaa marjat ja rikkoo niiden solukon, jolloin niistä irtoaa mehua keskimmäisenä olevaan mehukattilaan. Mehukattilasta mehu johdetaan letkulla pulloihin. Mehustusaika on marjoista riippuen 45 minuutista tuntiin.

Mehua voi valmistaa keittämällä, jolloin kuumennus- ja valmistusaika aika ei ole niin pitkä kuin höyrymehun valmistuksessa. Yhtä marjakiloa kohden tarvitaan puoli litraa vettä, joka kiehautetaan. Marjat lisätään kiehuvaan veteen ja keitetään noin 10–15 minuuttia, jonka jälkeen mehu siivilöidään. Tämän jälkeen mehu mitataan kattilaan ja lisätään sokeria noin 300–400 g (3 1/2–5 dl) mehulitraa kohti. Mehu kiehautetaan ja kuoritaan vaahto pinnalta. Valmis mehu pullotetaan pestyihin, kuumennettuihin pulloihin, suljetaan korkit ja säilytetään kylmässä.

Tuoremehu säilyy pakkasessa

Tuoremehu on 100-prosenttista mehua, jota ei ole kuumennettu. Pieniä määriä tuoremehua voi valmistaa kotona mehulingolla, jauhamalla tai survomalla marjat. Tuoremehu on paras säilyttää pakastamalla, mutta se voidaan myös pastöroida eli kuumentaa 80-asteiseksi ja tämän jälkeen pullottaa puhtaisiin pulloihin.

Suurempia määriä kannattaa mehustuttaa mehuasemilla.

Nektariin koko marja

Nektarissa on mukana marjojen kaikki osat: malto ja kuoriosa. Marjat soseutetaan sauvasekoittimella tai puristamalla siivilän läpi. Marjakiloa kohden käytetään maun mukaan sokeria ja 2-4 dl vettä, jotka sekoitetaan marjasoseen joukkoon. Nektari voidaan säilöä pakastamalla, jolloin ei tarvita kuumennusta. Muutoin nektari pastöroidaan kuumentamalla 80-asteiseksi ja säilytetään viileässä.

Lähde: Arktiset Aromit, Martat

toimitus

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.