Elokuva-arvio: Terrafermassa mennään lain tai omantunnon mukaan

Viihde
Kommentoi

Italialaisen Emanuele Crialesen ohjaama draamaelokuva Terraferma tarkastelee suuria kysymyksiä muun muassa laittomasta maahanmuutosta ja elinkeinorakenteen muutoksesta tuliperäisellä Sisilian saarella asuvan kolmihenkisen perheen kautta.

Siinä, missä perheen isoisä Ernesto (Giuseppe Fiorello) haluaa itsepäisesti pitää kiinni saaren perinteistä ja ansaita elannon kalastuksella, tekee hänen pojanpoikansa Filippo (Filippo Pucillo) mieluummin tiliä kauniille saarelle saapuvien turistien elämystarpeita tyydyttämällä. Turistien varaan laskee myös Filippon äiti Giulietta (Donatella Finocchiaro), joka vuokraa perheen asunnon kolmelle italialaisnuorukaiselle. Vuokraamalla kotinsa äiti haluaa tienata rahaa, jotta voi muuttaa poikansa kanssa saarelta pois, ja aloittaa uuden elämän jossain toisaalla.

TERRAFERMA (2011)
Lajityyppi: Draama
Ohjaaja: Emanuele Crialese
Kesto: 1h 32 min
Ikäraja: 12

Eräänä yönä Ernesto ja Filippo pelastavat öisestä merestä raskaana olevan afrikkalaisnaisen (Timnit T.) sekä tämän pojan, ja antavat heille turvapaikan kotoaan. Afrikkalaispakolaiset muuttavat perheen arkea enemmän kuin he osaavat edes aavistaa, ja pian saaren edustalle ajautuu jälleen uusi joukko paperittomia pakolaisia. Viimeistään silloin joutuu jokainen perheenjäsen punnitsemaan todelliset ajatuksensa ihmisyydestä, sekä tekemään henkilökohtaiset ratkaisunsa, joissa laki ja omatunto eivät välttämättä puhu samaa kieltä.

Terraferma perustuu tositarinaan Etelä-Italiassa sijaitsevan Lampedusan saarelle ajautuneista 70 venepakolaisesta, joista vain viisi selvisi hengissä. Yksi heistä oli Timnit T, jonka ohjaaja Emanuele Crialese pestasi elokuvan keskeiseen rooliin.

Sisällöltään puolitoistatuntinen elokuva on samanaikaisesti sekä koskettava ja mielenkiintoinen että kepeä ja traaginen. Jännitettä sykähdyttävän kauniissa miljöössä kuvattuun tarinaan saadaan suurten teemojen ja kysymysten vastakkainasettelulla. Vastauksia elokuva ei kuitenkaan esitä, vaan ilmaan heittämiensä teemojen mahdollinen jatkokäsittely jätetään katsojan kontolle. Ja se onkin onnistunut valinta, sillä elokuvan esittämät pienet ihmiskohtalot ja suuret kysymykset todella jäävät askarruttamaan mieltä.

Teija Varis

toimitus

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.