Arvaa mikä on myydyin pöytähopea? – pizzaleikkuri

Ruoka
Kommentoi 2

Massiiviset leijonaveistokset ympäröivät Pohjoismaiden suurinta jalometallialan myymälää. Myymälän sisältä kellojen, maljakoiden ja korujen joukosta löytyy kenties maan kattavin aterinkokoelma.

Vaikka pikaruokakulttuurin turruttama kansa on vieraantunut entisajan jaloista ruokailutottumuksista ja pöytätavoista, ei hopeiden aterinten valmistuksesta ole – ainakaan toistaiseksi – luovuttu.

Kultakeskuksen toimitusjohtaja Ilkka Ruohola on myös ruokailuvälineiden ammattilainen. Hän tunnistaa sellaisetkin aterimet, jotka ovat useimmille meistä vieraita.

Tosin se myydyin tuote on kaikille tuttu: – Tämän hetken hittimme on pizzaleikkuri.

Leikkurin saa hänen mukaansa yhä useampi nuori lahjaksi.

Seuraavassa rivissä on omat höylänsä löytyy niin pehmeille kuin koville juustoille.

– Juustonapit kiinnitetään juuston kylkeen, ettei leikatessa tarvitse kosketella juuston pintaa käsin.

Juustoveitsen erottaa Ruoholan mukaan siitä, että kärjessä olevilla väkäsillä juuston voi nostaa lautaselleen. Juustokirves on niin ikään tarkoitettu juuston viipalointiin.

Siirrymme kohti erikoisempia välineitä.

– Tässä on Tapio Wirkkala suunnittelemat ainutlaatuiset kala-aterimet. Keihäänkärjen muotoista, symmetristä kalaveistä voi käyttää sekä vasen- että oikeakätinen, Ruohola tietää.

Sitten vuorossa on hummerihaarukka. Hummeria syödessä panssari murretaan jo keittiössä. Liha otetaan panssarista tavallisella haarukalla ja leikataan kalaveitsellä. Haluttaessasi voit syödä hummerivoin lusikalla.

– Lopuksi hummerihaarukalla kaivetaan liha saksista ja jaloista. Hummeri- ja rapuveitsien keskellä on reikä, jolla ravun sakset murretaan.

Kierros jatkuu.

Leveälapaiset voileipäpihdit odottelevat käyttöään.

Ruokalautasen viereen tarkoitetulle aterinpidikkeelle on mallin vuoksi laitettu hopeinen veitsi. Pidike on hyvä apuväline, kun aterimia ei vaihdeta joka ruokalajin välissä.

– Tunnistatko tämän? Se on cocktailveitsi, jonka erottaa juustoveitsestä kyljessä olevasta pullonavaajasta.

Veitset ja nimet sekoittuvat päässä. Ruohola ojentaa kätensä hyvin siron lusikan lähettyville.

– Henkilökohtaista suola- tai maustelusikkaa käytetään muun muassa jauhetuille pippureille, currylle, paprikajauheelle ja esimerkiksi kanelille ja inkiväärille.

Oliivi- tai kirsikkalusikasta neste valuu reiästä.

Jos jokaiselle tuo lusikka on katettu pöytään, lusikkaan voi huomaamatta sujauttaa suustaan oliivin- tai kirsikankiven.

 

Haarukan kärkien stoppari estää kalojen repeilyn.”

Entäpä kastikelusikka? Se katetaan aina lautasen yläpuolelle oikeaan yläviistoon, kello yhden kohdalle. Sillä ravintolan keittiö tai emäntä kotona osoittaa, että pääruoan kastike on erinomaisen herkullista, mutta hyvin ohutta.

 

Syötyään pääruuan lisäkkeineen emäntä nostaa aterimet kello 11–13 asentoon ja syö kastikkeen lovitetulla ja hieman korkeareunaisella kastikelusikalla.

– Perunalusikalla ruokailijat nostavat höyryäviä, kuorittuja perunoita lautaselleen.

Veikeällä sardiinihaarukalla nostetaan Ruoholan mukaan pehmeät kalat, kuten esimerkiksi anjovikset ja sardiinit.

– Haarukan kärkien stoppari estää kalojen repeilyn ja särkymisen nostettaessa.

Epätietoinen katse vaeltelee pöydillä ja kohtaa vielä yhden, lusikalta näyttävän esineen.

– Tuo on kirjanmerkki. Jos löydät sen aterinlaatikosta, se on eksynyt väärään paikkaan, Ruohola naurahtaa.

Lähteet: Ilkka Ruohola ja tapakouluttaja Kaarina Suonperä

2 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

20.7.2012 13:29

Henkilökohtainen suolalusikka kuului aikoinaan munakupin kylkiäiseksi. Näkemäni eivät kylläkään olleet hopeaa, vaan kultaa! Tsaarien hoveissa ei turhia pihtailtu, vaan hienoimmat esineet tehtiin kullasta.

21.7.2012 08:16

Meillä ei tsaarien jälkeläisillä on varaa vaan hopeisiin suolalusikoihin.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.