Tällainen ihmistyyppi lukee sanomalehtensä tabletilta tai kännykästä

Mobiililukeminen haastaa perinteisen verkkolukemisen. Yhä useampi suomalainen lukee sanomalehtensä myös näytöltä. Tämä selviää Kärkimedian TNS-gallupilla teettämästä tutkimuksesta.

Sanomalehtien lukeminen älypuhelimella tai tabletilla on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen vuoden aikana.

Kärkemedian mukaan syy on selvä: palvelutarjonta on lisääntynyt ja laitevalikoima on monipuolistunut.

Määrällisesti voimakkainta kasvu on ollut mobiililukemisessa.Älypuhelinlukijoita on Kärkimedian sanomalehdillä jo 460 000 ja ladattuja sovelluksia yli 75 000.

Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna luvut ovat hämmästyttäviä: esimerkiksi Aamulehden osalta kasvuprosentti on 385, Helsingin Sanomien 241 ja Kalevan 227.

– Suosituimpien sanomalehtien mobiilisivustoilla käy TNS-gallupin lukujen mukaan lähes puoli miljoonaa kävijää viikoittain, kertoo myynti- ja kehitysjohtaja Mikko Mattinen Kärkimedialta.

–  Uskon, että vielä tämän vuoden aikana sanomalehtiä luetaan yhtä hyvin verkossa kuin printissä. Mobiili menee verkon ohi ehkä vuonna 2015. Tablettien tulevaisuutta on sen sijaan vielä vaikea ennustaa.

Mikä on syynä mobiili- ja tablettilukemisen kovaan kiriin?

– Aktiiviset verkkolehdet ovat kehittäneet palveluitaan, kuluttajat ovat ostaneet enemmän laitteita ja aika on ollut kaikin puolin sopiva, Mattinen arvelee.

 

61 prosenttia mobiilikäyttäjistä on korkeasti koulutettuja.”

Kuten lähes kaikessa tekniikassa, myös mobiililaitteiden ja tablettien kohdalla edelläkävijäkäyttäjiä ovat nuoret, miehet ja kaupunkilaiset.

 

Helsingin Sanomien teettämän profiilitutkimuksen mukaan mobiilikäyttäjistä 74 prosenttia on 25–44-vuotiaita ja 73 prosenttia miehiä.

– 61 prosenttia mobiilikäyttäjistä on korkeasti koulutettuja ja 40 prosenttia työskentelee ylempänä toimihenkilönä tai johtavassa asemassa. Erityisen suosittua mobiilisivustojen käyttö on it-alalla, Mattinen kertoo.

Miehet jyräävät myös tablettilukijoiden joukossa, jossa heidän osuutensa on peräti 82 prosenttia.

Suurin osa käyttäjistä, 82 prosenttia on 25–54-vuotiaita, ja reilusti yli puolet asuu pääkaupunkiseudulla.

Koulutustausta sekä ammatillinen asema ovat pitkälti samanlaisia kuin mobiilikäyttäjilläkin.

Kärkimedia on 34 suomalaisen, tilattavan sanomalehden omistama markkinointikanava, jonka tavoitteena on edistää jäsentensä ilmoitusmyyntiä sekä toimia yhteistyöorganisaationa.

Kärkimediaan kuuluu 34 sanomalehteä, 4 viikkolehteä, 34 verkkosivustoa ja 22 mobiilipalvelua. Näillä lehdillä on yhteensä 12 tablettilehteä.

Written by:

Heli Koivuniemi

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Voisikohan Aamuposti olla edelläkävijä ja tarjota lukijoille pelkkää nettilehteä tilattavaksi? Pari kertaa laittanut toimitukseen kyselyä aiheesta, mutta sieltäpäin tiedottaminen on ollut todella laimeata.

Nettilehtitilaus, ympäristöystävällinen vaihtoehto!

Tomi Tabletti (ei varmistettu)

Olen samaa mieltä. Pitäisi myös olla pelkkä näköislehden tilaus mahdollisuus.

Helsingin Sanomilla tälläinen on ja sen olen tilannut niin voin lukea lehden iPadilla.

Sitten on vaan se ettei Aamupostin näköislehteä iPadilla lueta, koska tarvitsee flash playerin.

markowski (ei varmistettu)

Aamupostin näköislehdet ovat luettavissa nyt myös Applen iPad- ja iPhone-laitteilla. Lehdet ovat ladattavissa Applen appStoresta suoraan iPadiin. Heinäkuun ajan Pad-näköislehdet ovat luettavissa ilmaisiksi kaikille lehtisovelluksen ladanneille. Loppuvuoden aikana tulee myös mahdollisuus tilata lehti pelkästään netti/iPad-versioina. PS. Näin saat iPad-lehden ladattua: 1. Avaa ipad/iPhone-laitteessasi App Store. 2. Kirjoita avautuvan ruudun yläreunan hakukenttään lehden nimi. 3. Kun lehti löytyy sen nimi näkyy alasvetovalikossa. 4. Paina lehden nimeä alasvetovalikossa. 5. Valitse hakutulossivulta laitteesesi sopiva versio. painamalla halutun lehden-ikonia. Ylhäällä näkyvät iPad ja alhaalla iPhone-versiot. 6. Paina lehden App Store -esittelysivulla vasemmalla näkyvää Ilmainen-nappia ja uudestaan nyt 'Asenna ohjelma'-nimistä vihreää nappia. 7. Syötä Apple-salasanasi. - Lehtisovellus latautuu laitteesi Lehtikioski -hakemistoon, josta lehden etukannen kuvaa klikkaamalla pääset lukemaan paikallisia uutisia ja säästämään kaupan kassalla. Huomaathan, että sovellus vaatii toimiakseen IOS5 tai uudemman käyttöjärjestelmän. Näet Asetukset-Yleiset-Tietoja tai Asetukset-Yleiset-Ohjelmiston päivitys-kohdasta mikä käyttöjärjestelmäversio sinulla on. Päivitä laitteesi tarvittaessa uudempaan suoraan Ohjelmiston päivitys-kohdasta tai synkronoidessasi laitteesi tietoja iTunesilla Mac- tai PC-tietokoneeseesi.
Aamupostin toimitus

Vaikuttaakohan sähköiseen lehteen siirtyminen esim. perheen lasten lukutottumuksiin. Itse olen pitänyt tärkeänä, että lehti tulee, ja lapset oppivat sanomalehtien käyttäjiksi pienestä pitäen.
Työllisyyteen printtilehtien levikin laskeminen vaikuttaa, ja jos Sanomalehtien liittoon on uskominen, ei ympäristöystävällisyys ole kovin yksinkertainen asia. Nimittäin maailmalla internet- verkoston palvelimet ovat valtavia energian käyttäjiä, eikä läheskään kaikkea hukkalämpöä hyödynnetä.

Mirja Suhonen

Olen siis tilastopoikkeus. 63v,eläkeläinen,nainen,5 + 1 lapsen äiti,(kotona
vielä opiskelevat pojat 21 ja 19 sekä 5v, mieheni omaishoitaja, sijaisäiti 5 vuotiaalle! Luen lehtiä, uutisia jne ym ym nettiversiona,useinmiten kännykällä. Käytän iPhonea ja Maciä. Suorastaan rakastan niitä! Haaveilen iPadistä. Aion hankkia/saada pian! IPhonella on vähän pientä tekstiä,suurennan! Onneksi olen likinäköinen! Näen paremmin ilman laseja pientäkin tekstiä! Sanomalehtiä kotiin ei tule! Liian kalliita eläkeläisille,vielä 5 h perheen elättäjälle ja aika usein syöjiä
ruokapöydässä on enemmänkin.Aikuiset lapset ja heidän kavereitaan,kumppaneitaan! Nuoriso ei lukisi lehtiä kuitenkaan. Itse katson tarjouksia ym lehdistä
lennossa.Ilmaisjakeluna tulee myös infoa ja mainoksia,joita selailen!
Myös miehen kanssa jaamme lukemamme ja kuulemamme! Hän ei ole
tilastopoikkeus muutakuin korkeakoulututkinnon ja älykkyyden osalta!
Hän ei käytä kännykkää,ei fb:tä,ei tietokoneita.TV ja tekstitv ovat yötä päivää
päällä!

Tytti49 (ei varmistettu)

Eläkeläisäitini lukee Hesarin iPadistä. On helppo käyttää ja kulkee aina mukana. Sai sen äitienpäivälahjaksi. Harmittelee ainoastaan sitä, ettei pysty iPadillä pelaamaan Hesarin sudokua - vielä tarvitaan siis paperi-Hesarikin.

Niin. (ei varmistettu)

Maailma muuttuu. Olemme kuuttakymmentä lähestyvä pariskunta, suurin osa lehdistä tilataan ja luetaanmobilimuotoon. Olemme niin koukussa näihin palveluihin, että emme enää tilaa kuin joitakin harvoja erikoislehtiä "paperimuodossa".
Myös tiekartat, venekartat, radio, tv-ohjelmat(yle areena) ja kirjat kulkevat näppärästi lomareissuilla mukana tässä mobiilissa. Mikä tilansäästö esimerkiksi veneessä, asuntoautossa- ja vaunussa.

Entä sitten hinta? Itsellämme on iPad(+ molemmilla iPhonet). Aikoinaan laite maksoi noin 650 - 700 euroa. Tuo hinta on tullut moninkertaisesti takaisin, koska esimerkiksi monet lehdet, kirjat, merikortit ja navigointiohjelmat maksavat murto-osan siitä mitä perinteiset paperiversiot.

uups (ei varmistettu)

Paperiversio ei ole hyvä vaihtoehto, kun kyseessä on 'lue ja heitä pois' -tyyppinen tuote, esim. sanomalehti. Selluloosan voisi käyttää muunakin kuin paperina. Esim. kalliin öljyn aikakaudella sellusta tehty nestemäinen biopolttoaine olisi hyvä autoissa. Tosin tämä tekniikka on vasta koetehdasvaiheessa.

Ja jokaisen olisi hyvä tietää, että nettimaailmassa on käytettävissä ohjelmia, jotka tarttuvat nettiselaimeen, sekä seuraavat ja tallettavat nettiosoitteet, joissa nettiselaimen käyttäjä on käynyt. - Tästä keskusteltiin nettimaailmassa 1990 -luvulla.

paperi väistyy (ei varmistettu)

millon tulee androidille,flash player löytyy puhelimesta ja tabletista,tämä kirjoitettu puhelimella

android fan (ei varmistettu)

Naurettavaa että tarjotaan jotain tiettyjä lehtiä ainoastaan Applen superkalliille iTuotteille. Todellista kuluttajan kusettamista ja eriarvoistamista. Onneksi Aamulehti on sentään Androidillekin tarjolla! Miksi ei Tamperelainen?

Jukka

Eikös kaikkia flash-näköislehtiä ole voinut koko ajan lukea normaalisti selaimella kaikilla laitteilla, jotka tukevat flashia?

Kokeilija (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun