”Suomalaiskustantamot tekevät e-kirjojen lukemisen vaikeaksi”

Juho Mäkinen kantaa Kindleään aina mukana. Kirjoja voi matkalle ottaa vaikka satoja, sillä ne eivät paina repussa.

Heli Koivuniemi

E-kirjan lukulaitteen näyttö ei auki ollessaan kuluta virtaa. Sivun kääntäminen sen sijaan vie virtaa. Kuvassa Juho Mäkisen kolmannen sukupolven Kindle, jossa on wlan, mutta ei 3g:tä.

Heli Koivuniemi

Suomalainen kirjakauppa avasi e-kirjakauppansa viime vuoden joulukuussa. Vuoden alusta alkaen Amazonin e-kirjoja on voinut lukea useammalla eri päätelaitteella, kun Kindle-sovelluksen voi ladata myös Applen iPadiin, Blackberryyn ja Android-käyttöjärjestelmällä toimiviin älypuhelimiin.

Tammikuun loppupuolella operaattorina tunnettu Elisa lähti mukaan e-kirjamarkkinoille. Elisa- kirja -palvelussa oli avaushetkellä 600 sähköistä kirjaa ja äänikirjoja. Nyt kirjoja on 1500 ja sovelluslatauksia on tehty lähes 50 000.

E-kirjojen lukulaitteet ovat kevyitä, ja yhteen laitteeseen mahtuu satoja kirjoja kerralla. Pieneen kokoon mahtuva runsas valikoima hyödyttää varsinkin paljon liikkuvia lukijoita. Laitteesta ja yhteyksistä riippuen joihinkin lukulaitteisiin voi ostaa ja ladata sisältöä myös langattomasti suoraan verkosta.

 

Suomalaisia e-kirjoja ei voi lukea Kindlessä, jollei lukitusta pura.”

Amazonin kolmannen sukupolven Kindleä wlanilla ilman 3g-ominaisuuksia puoli vuotta käyttänyt Juho Mäkinen on tyytyväinen hankintaansa.

 

– Olen aina lukenut kirjoja. Kirjahyllyssäni olen säilyttänyt parhaimmat ja huonoista olen yrittänyt päästä eroon. Nyt minulla ei ole enää tarvetta täyttää hyllyäni painetuilla kirjoilla, Facebookiin pelejä markkinoivan yrityksen ohjelmistosuunnittelija tiivistää.

Mäkinen kertoo e-kirjan lukukokemuksistaan omassa blogissaan juhonkoti.net. Englanninkielisiä kirjoja lukevalle Mäkiselle Amazon Kindlen valinta oli luonnollinen.

Lukulaitteen saa jenkeistä noin 70 eurolla ja Suomeen tilattuna hinta on noin 130 euroa. On kuitenkin yksi ongelma.

– Suomalaisia e-kirjoja ei voi lukea Kindlessä, jollei lukitusta pura erillisellä netistä saatavalla ohjelmalla. Se on asiaan perehtymättömälle liian mutkikasta.

Mies paheksuukin suomalaisten kustantajien päätöstä suosia muita sähköisten kirjojen lukulaitteita kuin Kindleä. Englanninkielen taitoista Mäkistä päätös ei haittaa, mutta on monia, jotka lukevat kirjansa mielellään suomenkielisinä. Jotain apua on lukulaitteen helppokäyttöisestä käännösohjelmasta.

– Lukulaitteessa on kätevä kielenkääntäjä, joka antaa napin painalluksella lyhyemmän selostuksen ja toisella pidemmän version sanan käännöksestä.

 

Mitä helpompaa kirjojen luku sähköisesti on, sitä enemmän lukijat ostavat ja käyttävät e-kirjoja.”

 

Mäkinen uskoo suomalaisten kustantajien tekevän voittoa. Hänen arvionsa mukaan voitot olisivat suuremmat, jos e-kirjoja voisi käyttää kaikissa lukulaitteissa.

– Sama kehitys nähtiin musiikkibisneksessä. Kun musiikin kopiointia yritettiin estää, kopiointia tehtiin laittomin keinoin. Mitä helpompaa kirjojen luku sähköisesti on, sitä enemmän lukijat ostavat ja käyttävät e-kirjoja.

Mäkinen huomauttaa, että e-kirjan julkaiseminen ei vaadi kustantajalta niin suurta taloudellista riskiä kuin painetun kirjan julkaiseminen ja jakeleminen. Tämä mahdollistaa vaihtoehtoisten sisältöjen aiempaa paremman esille pääsyn.

– Amazon on jo perustanut ohjelman, jolla kuka tahansa käyttäjä voi kustantaa e-kirjan. Amazon ottaa e-kirjan julkaisemisesta 30 prosenttia ja kirjan julkaisijalle 70 prosenttia.

Mikä e-kirja?

E-kirja on tiedosto, joka sisältää kirjan sisällön digitaalisessa muodossa.

E-kirjan lukemiseen tarvitaan päätelaite, joka voi olla esimerkiksi tietokone tai älypuhelin.

Miellyttävintä e-kirjan lukeminen on tarkoitukseen suunnitellulla lukulaitteella.

E-kirjan lukulaitteella lukukokemus on kuin painetussa kirjassa.

Kirjoja voi hankkia internetin kautta tai suoraan lukulaitteeseen.

Tarjolla on runsaasti myös ilmaisia e-kirjoja.

Lähde: sahkoinenkirja.fi

E-kirjanlukuohjelmia

Microsoft Reader

Adobe Reader

MobiPocket Reader

Kindle for iPhone

Kindle for Android

Calibre muuntaa lähes minkä tahansa kirjan Kindlen ymmärtämään .mobi-tiedostomuotoon.

Laitteita:

Amazon Kindle Fire

Barnes&Nobles

BeBook

Bokeen

Reader Pocket Edition

Reader Touch Edition

Loppuvuodesta tulossa Windows 8 -tabletti

Lukulevyjä:

Rocket eBook

Softbook

Written by:

Heli Koivuniemi

Ota yhteyttä

Kommentit (7)

Kommentit

Samaa mieltä kirjoittajan kanssa.

Olen käyttänyt Amazonia IPhonessa ja tietokoneessa. Vaimo hankki Kindle laitteen.

Suomalaiset kirjat ovat jääneet, enkä taida palata. Parempaa löytyy Englannin kielellä.

Kohta katoavan ... (ei varmistettu)

iPadiin ja iPhoneen on mahdollista asentaa lukuohjelma sekä Kindlen MOBI/AZW-kirjoja että toisen leirin, eli EPUB, kirjoja varten. Suomalaiset kustantamot tukevat EPUB-muotoa. Applen iBooks tukee myös EPUB-muotoa. MOBI/AZW ja EPUB eivät ole keskenään yhteensopivia.

Suomessa myytävät lukulaitteet tukevat suomalaisten kustantamojen käyttämää muotoa. Kindle on oma lukunsa mutta se onkin lähinnä Amerikan markkinoille tarkoitettu tuote. Toki sellaisen voi Suomessakin ostaa, ainakin verkon kautta.

Lukulaite toimii aurinkoisella ilmalla paremmin kuin iPhone tai iPad. Auringonvalo ei häikäise lukulaitetta. iPadin käyttä ulkona vastaa läppärin käyttöä ulkona. Huonosti näkee ellei käy tuuri pilvisyyden takia. iPad parempi iltasella sängyssä tai muuten hämärässä tilassa, kun ei tarvitse lisävaloa.

Vaihtoehtoja siis on - Kindlen lisäksi. Luimpa yhtä kirjaa peruskännykälläkin =D

epuberteetti (ei varmistettu)

Jos niin halutaan, kirjanlukulaitteeseen saadaan ohjelmisto, joka tallettaa lukutiedot:
- Mitä kirjoja on lukenut
- Mitkä sivut ovat kiinnostaneet
* Nämä tiedot voidaan lähettää netin kautta keskustietokantaan, jota hyödyntää kirjojen lukemisen analysointiohjelma.

Näin saatuja tietoja voidaan käyttää:
* Lukijaprofiilin muodostamiseen markkinointitarkoituksia varten.
- Lukijaprofiilia hyödyntävä markkinointiohjelma ehdottaa lukijalle kirjoja, jotka ovat samantyyppisiä, joihin lukija on mieltynyt.
- Lukijaprofiileja hyväksikäyttävä markkinointiohjelma kertoo lukijalle, että samaan kirjaan kuin lukijakin mieltyneet muut lukijat ovat innostuneet tälläisistä kirjoista.
- Lukijaprofiilia hyödyntävä markkinointiohjelma suosittaa lukijalle erilaisia oheistuotteita.
- Lukijaprofiilitietoja voidaan hyödyntää kirjakaupassa, kun lukija on tutkimassa kirjakaupan kirjoja.
- Lukijaprofiilia hyödyntäen voidaan lähettää markkinointiviestejä suoraan lukulaitteeseen.
* Lukijaprofiileja voidaan käyttää hyväksi kirjansuunnittelussa
- Millainen tarinan juoni kiinnostaa lukijoita
- Millainen kerronta saa lukijat kiinnostumaan tai sivuuttamaan tietyt kirjankohdat
* Diktatuurimaissa voidaan lukulaitteen avulla valvoa alamaisten lukuharrastusta
- Sopimattomat kirjat eivät pääse levitykseeen
- Voidaan tahallaan laskea liikkeelle kapinallisia kirjoja, jotta saadaan selville oppositiohenkiset alamaiset
* Nykydemokratioissa voidaan lukulaitteen avulla seurata ihmisten lukukiinnostuksia. (Vrt. Suomessa moni poliitikko haluaisia, että autoilijoitten liikkumiset seurattaisiin sateliiittipaikannuksella ja talletettaisiin tietokantaan.)
- Saadaaan selville kunkin ihmisen poliittiset, yhteiskunnalliset, uskonnolliset, seksuaaliset jne. mieltymykset
- Hankalaksi osoittautuneesta oppositio- tai jopa hallituspuolueen poliitikosta voidaan vuotaa julkisuuteen kiusallisia paljastuksia (Vrt. Kanervan tekstiviestittelyt tiputtivat hänet ulkoministerin pallilta.)
- Vaikutusvaltaisessa asemassa olevaa voidaan kiristää ikävillä paljastuksilla. Esim. ostopäällikköä voidaan painostaa edullisiin kauppoihin. Rikas ihminen voidaan suostutella maksamaan, jotta hänen puuhansa eivät tulisi julkisuuteen.

isoveliyhteiskunta (ei varmistettu)

"Mäkinen huomauttaa, että e-kirjan julkaiseminen ei vaadi kustantajalta niin suurta taloudellista riskiä kuin painetun kirjan julkaiseminen ja jakeleminen. Tämä mahdollistaa vaihtoehtoisten sisältöjen aiempaa paremman esille pääsyn.
– Amazon on jo perustanut ohjelman, jolla kuka tahansa käyttäjä voi kustantaa e-kirjan."

Eli suomeksi sanottuna tämä kustantamisen erikoisasiantuntija Mäkinen haluaa lisää omakustanteita.

E-kirjat eivät Suomessa saavuta suurta suosiota niin kauan kun kirjojen ostajarakenne on se mikä on. Valtaosan kirjoista ostavat nyt keski-ikäiset naiset. Se porukka ei ole ylipäätään kovin kiinnostunut teknisistä uutuusvempaimista. Nuoret miehet eivät taas ole kiinnostuneita kirjojen ostamisesta, vaan teknisistä vempaimista ja niihin saatavista ilmaisista sisällöistä.

kirjailija-- (ei varmistettu)

Olen mielenkiinnolla seurannut e-kirjoista käytävää keskustelua. Olen tutkinut kustantajia
ja e-kirjojen markkinoita jo vuosien ajan: ulkomailla Amazon on vanha juttu. Suomessa
ollaan jäljessä! Mielenkiintoinen suomalainen versio näyttäisi olevan kirjailijatalo Leena Mäkijärvi, (www.kirjakartano.mycashflow.fi) kaikki kirjat e-kirjoina. Jatkan ainakin tutkimista.

Perttis (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun