Sami Saari: Keikoilla kenkien tulee kiiltää

Viihde
Kommentoi

50-vuotta täyttänyt Sami Saari on pitkän linjan laulaja/lauluntekijä ja kitaristi. Suomi-Soul-käsitteen yksi merkittävimmistä pioneereista tunnetaan ja arvostetaan aktiivisena sessiomuusikkonakin. Tästä esimerkkeinä myös takavuosien omat bändit Giddyups, Veeti & Velvets, Cosmosonics - viimeisimpänä Dallapé ja Soulbeat.

Juhlavuotta koristaa tasokas Soulklassikot-albumi, jossa on suomenkielisiä tulkintoja Stevie Wonderista-James Browniin-Temptationiin-Curtis Mayfieldiin. Keikat jatkuvat Saarella niin ikään eri kokoonpanoissa.

 – Nykyisin keikkailen eniten maakuntakaupungeissa ja pienemmillä paikkakunnilla. Siellä on aktiivisempaa livetoimintaa. Omissa bändikokoonpanoissani pidän oleellisena, että kaikilla muusikoilla on yhtenäiset puvut ja kenkien tulee kiiltää, eloisa Sami Saari sanoo.

 Parhaillaan huipussa oleva Suomi-Reggae on tulosta pitkän linjan kulttimaisesta indietyöstä. Suomi-Soulissa samankaltaista tarmoa ja sukseeta saavutettiin vuosituhannen vaihteessa.

Sami Saarella Suomi-soul-hittejä ovat esimerkiksi "Ainutkertainen", "Teen oikein", "Onnen kyyneleet" sekä "Iisimmin".

 – Dave Lindholm, Maarit Hurmerinta ja J.Karjalainen aloittivat aikaisemmin tämän duunin. Meillä kaikilla on ollut vahvat taustamme doo-wopissa, rhytmn bluesissa ja autenttisessa rock'n rollissa. Olemme olleet myös Hurriganes- ja Wigwam-sukupolvea. Kaikki on vaikuttanut kaikkeen, tamperelaissyntyinen muusikko muistelee.

 

Uuden levyn materiaali on sitä tiiliskivi-tavaraa.”

 

Viime vuosina Sami Saari otti askeleen myös rocksoulin puolelle. Levytti ja heitti keikoilla Jimi Hendrixin biisejä. Taitavana kitaristinakin tunnettu laulaja tulkitsee "Henkkaa" tyylinmukaisesti.

 – Uudella albumillani olen halunnut nojautua alkuperäisiin sovituksiin ja grooveen. Materiaali on sitä tiiliskivi-tavaraa, jotka ovat vaikuttaneet omiin Tamla Motown -aikakauden ja muihin vastaaviin tulkintoihini. Tuntuu tosi hienolta, kun tämän päivän muusikkosukupolvi Tuomo Prättälä, Osmo Ikonen ja Elastinen ovat mieltäneet meitä innoittajinaan.

Soulklassikot-albumin vierailijoita ovat Johanna Försti, Niko Ahvonen, Elastinen ja Marika Tuhkala. Käännösteksteistä vastaavat Mariska, Timo Kiiskinen ja Niko Ahvonen.

 

Suomeksi laulettu soul-musa uppoaa edelleen jengiin.”

 

Sami Saari & Soulbeat esiintyy kesän aikana muun muassa EM-kisoissa ja Pori Jazzeilla. Järvenpään Puistoblueseilla Sami keikkailee solistivierailijana.

 – Niin nuorta kuin vanhempaakin jengiä on käynyt keikoillamme. Suomeksi laulettu soul-musa uppoaa edelleen jengiin. Tänäkin kesänä esiinnymme erilaisissa tapahtumissa, klubeilla ja festareilla, Sami Saari sanoo. 

Pauli Saarinen

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.