Rahka ja maksamakkara ovat vuoden luomutuotteet

Ruoka
Kommentoi

Luomuliitto valitsi vuoden luomutuotteeksi Juustoportin luomumaitorahkan. Kunniamaininnan sai Pajuniemen luomuherkkumaksamakkara.

– Juustoportin maitorahka on ensimmäinen laajan levikin luomumaitorahka. Raati pitää tärkeänä, että luomutuotevalikoimia kasvatetaan ulottumaan kaikkiin tuotteisiin.

– Rahkan maku oli myös erityisen hyvä: sopivan hapokas ja niin pehmeä, että se on herkku vain marjojen kanssa – myös ilman sokeria, kuvaa Luomuliiton Jukka Lassila raadin pohdintoja.

Juustoportin Timo Keski-Kasari sanoo, että maitorahka on valmistettu perinteisellä valmistusmenetelmällä.

Rahka sopii monipuolisesti leivontaan, jälkiruokiin ja välipalaksi. Rasvattomassa rahkassa on 10 prosenttia proteiinia.

Kunniamaininnan saanut Pajuniemen herkkumaksamakkara on myös esimerkki suomalaisesta pk-yrityksen tuotteesta, jonka raaka-aineet ovat suomalaisia.

Maitotuotteet kattavat yli 15 % luomuostojen arvosta.

Noin 6,5 % kaikkien kananmunien myynnin arvosta tulee luomumunista.

Luomulihan myynti on lähtenyt nopeaan kasvuun 2010–2011.

Yhä useampi talous ostaa luomua säännöllisesti (17 % 2008 > 22 % 2010).

Lähde: Luomuliitto

– Hyvä, voimakas maku, totesivat raatilaiset kuin yhdestä suusta maksamakkaraa maistaessaan.

Ammattikeittiösarjan voittanut Munax-luomumunamassa valmistetaan patentoidulla ranskalaisella laitteistolla, joita ei ole muualla Pohjois-Euroopassa vielä käytössä.

Munamassa pystytään pastöroimaan totuttua korkeammassa lämpötilassa ja näin saadaan kokonaispastörointiaikaa lyhennettyä.

Luomuliiton Vuoden luomutuote -kilpailulla halutaan tuoda esiin suomalaisia luomu-uutuuksia, joiden maku ja rakenne ansaitsee kiitosta ja joka tuo myös jotakin uutta mielenkiintoista markkinoille.

Vuoden Luomutuote -raadissa olivat mukana maataloustuottaja Jukka Lassila, elintarvikealan konsultti Jaana Elo, keittiömestari Kim Palhus sekä Pro Luomu ry:n puheenjohtaja ja SOK:n valikoimajohtaja Ilkka Alarotu.

Kokeile luomua kotona

Luomukanakiusaus

800 g luomuperunaa ja luomusipulia

hienonnettuna seoksena

2 kpl luomupaprikaa kuutioina

300 g keitettyä luomukanan lihaa

4 dl luomuruokakermaa

1 dl luomumaitoa

1 rkl luomusoijaa

1 tl luomusuolaa

ripaus luomuchilijauhetta

ripaus luomucurrya

ripaus luomurosmariinia

ripaus luomusitruunapippuria

50 g luomujuustoraastetta

Lado perunasipuliseos kerroksittain kanapalojen ja paprikan kanssa uunivuokaan.

Yhdistä ruokakerma, maito ja mausteet. Kaada liemi vuokaan. Lisää juustoraaste. Paista 175 asteessa noin 40–50 minuuttia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki: Keitä luomukanaa suolavedessä noin 2–2,5 tuntia, kunnes liha irtoaa luista. Tämä jälkeen luomukana on valmis käytettäväksi erilaisissa ruuissa esimerkiksi keitoissa, kiusauksissa, salaateissa, pastoissa, piirakoissa ja wokeissa.

Resepti: Pajuniemi

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.