Monen opettajan palkkaus päättyy suvivirteen

AAMUPOSTI | Hyvinkään ja Riihimäen seudulla työskentelee muutama kymmenen määräaikaista opettajaa, jotka saavat viimeisen tilinsä peruskoulujen kevätlukukauden päättyessä.

Periaatteessa palkkaa pitäisi maksaa heinäkuun loppuun saakka, mutta Hyvinkää ja Riihimäki noudattavat säästösyistä mallia, jossa kesäajan palkka maksetaan ainoastaan muodollisesti päteville määräaikaisille. Muiden palkkajakso päättyy joko kesäkuun tai kevätlukukauden lopussa.

Hausjärvi ja Loppi maksavat kesäajan palkan kaikille määräaikaisille opettajille.

LUE LISÄÄ AAMUPOSTIN PAPERILEHDESTÄ TAI TILAAJILLE ILMAISESTA NÄKÖISLEHDESTÄ

Written by:

Toimitus

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Hyvinkäällä ruvettiin jättämään muodollisesti vajaakelpoiset opettajat vaille kesäajan palkkaa muutama talouspäällikkö sitten. Opettajien palkkaus määräytyy kelpoisuustodistusten mukaan, joten vajaakelpoinen saa jo muutenkin huonompaa palkkaa kuin kelpoinen. Kesäajan palkan pidättämisellä pienennetään koko lukuvuoden työn tehneeltä ansioita vielä toisenkin kerran. Itse työn laadusta ei ole kysymys.

ex (ei varmistettu)

Opettajan ammattinimike ansaitsee saman suojan kuin lääkärikin. Siksi olisi päästävä tilanteeseen, että epäpäteviä ei opettajakunnassa ole vaan kaikki ovat muodollisesti päteviä. Ei ole oikein, että lastentarhaopettajat tai muunkaan ammattikunnan edustajat toimivat luokanopettajina tai jopa erityisluokanopettajina. Erityisopetuksen koordinaattorin ei tulisi järjestää perheenjäsenilleen työtä vaan työhön pitäisi aina palkata aiankin pätevin, näitä löytyy varmasti.

oppilaan vanhempi (ei varmistettu)

Opettajan ja lääkärin ammatit eivät ole vertailtavissa. Vai lähdetäänkö siitä, että kun muodollisesti pätevää opettajaa ei ole saatavissa, jätetään paikka täyttämättä? Valitettavasti asia ei ole myöskään niin yksinkertainen, että muodollisesti kelpoinen opettaja olisi aina työssään parempi kuin kelpoisuutta vailla oleva.

Nimenomaan erityisopettajista on erityinen puute. Vai tunnetko tapauksen, jossa erityisopetuksen koordinaattori on sivuuttanut pätevän hakijan ja palkannut työhön jonkun perheenjäsenensä?

ex (ei varmistettu)

Oletko siis itse sitä mieltä, että opettajan työtä voi tehdä epäpäteväkin? Hyvinkäältä irtisanoutui jouluna pätevä erityisopettaja, koska hänen esimiehensä ei laittanut työolosuhteita kuntoon, vaikka opettajakuntakin tätä vaati. Tilalle palkattiin koordinaattorin mies, jolla ei ole opettajan koulutusta...

oppilaan vanhempi (ei varmistettu)

Peruskoulussa opettajana voi ja pitääkin olla muitakin kuin maistereita. Tulokset puhuvat puolestaan. Itsekkin ollut opettajana, epäpätevänä ja väitän, että teen työni paremmin kuin ns. pätevät. Minulla on motivaatio kohdallaan ja pakko tehdä työni hyvin, muutenhan en saisi seuraavaksi luvuodeksi töitä. Tämä kesäajan palkka on hiukan outo juttu. Olen itsekkin ollut sijaisena kokolukuvuoden ja kun kesäloma alkaa niin vakituinen palaa palkkalistoille koulujen loman ajaksi. Jos on kysymys vaikkapa äitiyslomasta niin ko. opettaja jatkaa äitiyslomaa taas kun koulut alkaa.
Että tällailla???

olli (ei varmistettu)

Ollin kannattaa opetella ainakin suomen kielen kirjoitus ennen kuin menee kouluun töihin. Tutustupa opettajien palkkaukseen niin sinulleKIN selviää, miksi esim. tuo kesäksi töihin palaaminen äitiyslomalla on ihan järkeenkäypä juttu.

oppilaan vanhempi (ei varmistettu)

Kyllä opettajan työtä voi tehdä muodollisesti epäpätevä, jos on muuten työhön sopiva.

On kaksi eri asiaa, jääkö kesäajan palkka saamatta siksi, että äitiyslomalla oleva palaa kesäksi töihin, vai jätetäänkö muuten koko lukuvuodeksi palkatun kesäajan palkka maksamatta säästösyistä. Edellinen on asia, johon tuskin löytyy kaikkia osapuolia tyydyttävää vastausta. Jälkimmäinen on kyykytystä. Muodollisesti epäpätevän palkka on muutenkin pätevää huonompi.

ex (ei varmistettu)

Näille kesän ajaksi töihin palaaville lomalaisille olisi syytä keksiä jotain järkevää tekemistä koululla, vaikkapa koulun arkistojen selvittelemistä ettei tule aika pitkäksi.

sähkäri (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun