Jokainen ihminen voidaan hypnotisoida

Viihde
Kommentoi 23

Ja minähän en hypnoosiin vajoa! Hyvin tyypillinen käsitys – ja virheellinen, sanoo hypnoterapeutti Kari Tuomaala.

Jokainen meistä käy hypnoosin kaltaisessa tilassa vähintään kaksi kertaa vuorokaudessa unen ja valveen rajamailla. Olet hypnoositilassa juuri ennen nukahtamista, kun jäsenet ovat lyijynraskaat, mutta juuri ja juuri vielä tiedostat, mitä tapahtuu.

Asiakasta ei voi pitää hypnoosissa pitämättä.”

Ihmisen hypnoosiherkkyys on yksilöllistä, mutta jokainen ihminen voidaan hypnotisoida, yli 24 000 hypnoosi-istuntoa tehnyt Tuomaala sanoo.

– Herkkyys voidaan testata ennen hoitoprosessin aloitusta. Usein kuulee sanottavan, että vain tyhmät ja herkkäuskoiset voidaan hypnotisoida, mutta asia on toisin: helpoimmin hypnoosiin pääsevät älykkäät ja luovasti mielikuvitusta käyttävät henkilöt.

Hypnoosi

Hypnoosi on transsin kaltainen mielentila.

Hypnoosiin ohjauksen tunnetuin tapa lienee fiksaatiotekniikka, jossa ihminen kohdistaa tarkkaavaisuutensa rajattuun kiintopisteeseen.

Jokainen voi kokea kevyen hypnoosin vaikutuksia tiedostamattaan esimerkiksi keskittyessään.

Hypnoosin päämääränä on tuottaa muutoksia subjektiivisissa kokemuksissa, havainnoissa, tunteissa ja käyttäytymisessä ja pyrkiä mielikuvilla aikaansaatuihin kokemuksen muutoksiin.

Hypnoosia käytetään erilaisten riippuvuuksien, jännitys- ja pelkotilojen ja stressin hoitoon.

Ennen hoidon aloitusta asiakkaalle tehdään yleensä hypnoosiherkkyyttä mittaava testi.

Hypnoosista haetaan apua erilaisiin riippuvuuksiin, työstressiin sekä jännitys- ja pelkotiloihin. Tuomaala hoitaa hypnoosilla päivittäin vähintään yhtä tupakasta eroon haluavaa asiakasta. Tulokset ovat olleet erinomaisia, Tuomaala sanoo.

Mitä hypnoosissa sitten tapahtuu ja miten se vaikuttaa? Yksinkertaistettuna kyse on mielentilasta, jossa esimerkiksi tupakasta, alkoholista tai makeasta on tulee ihmiselle täysin tarpeeton, yhdentekevä.

Riippuvuus syntyy, kun jokin asia, esimerkiksi tupakointi, yhdistetään tiettyyn asiayhteyteen, joka luo turvallisuuden tunnetta ja rituaalinomaisuutta.

– Hypnoosissa pyrin palauttamaan mieleen muistikuvia esimerkiksi lapsuuden syntymäpäivistä, jossa ylettömän karkinsyönnin seurauksena oli oksentaminen. Tai miten pahalta tupakka maistuu ja miten vapauttavan ihanaa olisi olla ilman.

Tupakoijalla on olemassa vain yksi vaihtoehto: polttaa. Henkilöllä, joka ei tupakoi, on kaksi vaihtoehtoa: joko polttaa tai olla polttamatta.

– Sen vuoksi tupakkalakko harvoin onnistuu. Kun viimeinen vaihtoehto, eli polttaminen, otetaan pois, tupakkalakkolainen hyppii seinille. Hypnoosissa rinnalle tuodaan toinen vaihtoehto: olla polttamatta. Riippuvuuksista vapaa voi tehdä itse valintoja.

Usein riippuvuudesta irti päässeet luovat turvallisuutta luovaa korviketoimintaa. Tuomaala on hoitanut henkilöä, joka jäi koukkuun nikotiinipurkkaan.

– Moni ex-savuttelija ottaa tupakan sijaan tavaksi imeskellä pastillia, joka yhä symbolisoi tupakkaa.

Hypnoosissa asiakas ei yleensä puhu, vaan kuuntelee hypnologin ääntä tai asiakkaalle tehtyä äänitettä. Hypnoosissa puhuminen on vaikeaa, sillä kieli ja äänijänteet tuntuvat turtuneilta. 30–45 minuuttia kestävässä hoitotilanteessa asiakas on keskisyvässä hypnoosissa.

On tärkeää hoitaa riippuvuuden syytä, ei oiretta.”

Asiakkaan kauko-ohjaaminen salamurhaajaksi tai lähettäminen alastomana kaupungin torille on siis mahdotonta?

– Kyllä, sillä asiakasta ei voi pitää hypnoosissa pitämättä.”Pahinta” mitä hypnoosissa voisi tapahtua, on asiakkaan nukahtaminen. Siitäkin hän heräisi jonkin ajan kuluttua.

Hypnoosihoitoa edeltävässä keskustelussa käydään läpi hoidettavaa ongelmaa. Syitä hypnoosissa ei välttämättä kaiveta esiin.

– Ymmärtämisen kannalta peruste on hyvä selvittää. Silloin esimerkiksi ylensyönnin tai tupakanpolton lopettamisen hyväksyy helpommin.

Hypnoosihoidosta huolimatta jotkut aloittavat tupakoinnin uudestaan. Hypnoosin vaikutus ei lopu, mutta ihminen tekee uusia tietoisia päätöksiä kai sitä nyt yhden saunakaljan voi ottaa -tyyliin, Tuomaala sanoo.

– Sen vuoksi onkin tärkeää hoitaa riippuvuuden syytä, ei oiretta.

Punnukset käsivarressa

Suoristan oikean käsivarteni eteen. Pitelen etu- ja keskisormen välissä ohutta lankaa, jonka päässä riippuu metalliprikka. Alan liikutella rengasta hypnologin ohjeiden mukaan: ensin prikka liikkuu edestakaisin kuin seinäkellon heiluri. Sitten prikan on tehtävä ympyrää.

Hypnologin äänen sävyt muuttuvat. Puheeseen tulee taukoja erikoisiin kohtiin. Kuulen, että lattia alkaa vetää lyijynraskaalta tuntuvaa kättäni puoleensa. Yhtäkkiä lanka alkaa tuntua liukkaalta. Plingg... Prikka kilahtaa lattialle. Nauran hölmistyneenä. Kari Tuomaalan mukaan saavutin kolmen sekunnin hypnoosin 1,5 minuutissa.

23 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Krista Rintala kuva
Krista Rintala

Kommentit

18.5.2012 17:24

Hypnoosiin antaudutaan, ei jouduta...

18.5.2012 22:48

Olisi äärimmäisen pelottavaa, jos jokainen voitaisiin hypnotisoida.

Jos niin olisi, niin varmaan joukkohypnoosia olisi käytetty jo kauan sitten toteuttamaan vallankumouksia - ehkä Hitler oli joukkohypnotisoijana nero - kun hän sai massojen avulla aikaan niin massiivisen tuhon.

On ihmisiä, jotka kääntyvät uskoon, on erilaisiin vakaumuksiin hurahtaneita, sellaiset ihmiset lienevät helposti hypnotisoitavia.

Oletan, että selvällä arkijärjellä varustettu, realistisen maailmankuvan omaava, rationaalisesti ajatteleva, tasapainoinen ihminen on aika kova luu hypnotisoijalle.

19.5.2012 09:09

Jotenkin vaikea uskoa "Mitä tuli tehtyä" ohjelman hypnooseihin.
Tekeekö ihminen todella niin älyttömiä juttuja hypnoosissa vai onko koko homma **setusta ja viihdettä?
Missit yms. uskon, mutta että Amin Asikainenkin vaipui hypnoosiin eikä osannut edes hyppynarulla hypätä :-/ Samoin Jani Sievinen, luulisi että urheilijalla on niin vahva korvienväli ettei hypnoosi onnistuisi...siis totta vai tarua?

Tiedän lähipiiristä ihmisiä jotka olivat käyneet EFT kurssilla ( http://eft.fi/mita.html ) ja siellä oli ollut testi jossa täysi vesikannu, ensin piti hokea itselleen jotain että "pystyn nostamaan kannun, pystyn nostamaan kannun..." ja sitten kun kokeili se nousi...seuraavaksi toisin päin eli "kannu ei nouse, kannu ei nouse..." ja kas kummaa kun kokeilivat nostaa vesikannua se ei nousstkaan :-O
Kokeilkaapa tätä kotona, jos kannu ei nouse, niin uskon että teette hypnoosissakin mitä toinen käskee tai uskottelee, itsellä ei moinen toiminut ja en usko koko hommaan!

19.5.2012 11:42

Minua ei kukaan hypnotisoi, en suostu enkä anna lupaa. Kyllä ihminen voi vastustaa hypnoosia ja kaikki kuuluisimmat hypnotisoija ovat sen myöntäneet! Hypnotisointi ei mielestäni "terveellistä" siinähän annetaan oma minuus ja sisin toisen (toisien) voimien hallintaan. Ja minähän en anna toisten hallita omaa minuuttani ties mikä on hallitsijan nimi?

19.5.2012 11:59

Olen aina ollut skeptikko, ateisti ja mielestäni inhorealisti.

Voisin ihan pelleilymielessä kokeilla, onko jollain lajitoverilla niin suuri valta mieleeni, että pystyisi siirtämään tietoisuuteni jollekin toiselle tasolle.

Eihän mitään voi varmuudella sanoa, ennenkuin asia on todistettu, mutta vaikea on tässä vaiheessa uskoa, että olisin vietävissä.
Ihmismieleen vaikuttaminen on pelottavin asia kaikista.

Aivopestäänhän armeijoissa sotilaita raakuuksiin, muukalaislegioonat ja USAN armeija manipuloivat nuorukaisista tottelevaisia raakalaisia mielensä mukaan, mutta käytetäänkö menetelmissä hypnoosia, ei ole tiedossani.

Käytännössä nuo ihmiseläimet ovat kuin tehtäviinsä jalostetut taistelukoirat.

Voiko hypnoosilla opettaa tappamista, raakuutta, kiduttamista....?

19.5.2012 13:15

Mitä älykkäämpi otus sen helpompi on hypnotisoida hänet. Tosinuijaa ei todellakaan voi. Hypnoosia esiintyy kaikissa mainoksissa jokaisena päivänä. Emme me sitä huomaa, mutta kun menemme kauppaan valitsemaan tuotetta niin sieltähän se tuotemerkki tupsahtaa. Suurin osa ihmisistä kokee päättävänsä itse ja sehän on keskeistä suggestiolle eli sinä itse valitset. Lavahypnoosi on helpoin hypnoosin laji. Valituksi tulevat vain erittäin herkästi suggeroitavat ihmiset. Uskonnonnollist huippusaarnaajat(Yli-Vainio ym.) käyttivät aina suggestiota. On aivan turhaa mystifioida tällaista jokapäiväistä ilmiötä"Hyvä ruoka parempi mieli", "Olet sen arvoinen" jne. loputtomiin. Tottahan toki jos haluat välttyä suggeroinnilta niin"älä tee tai ajattele mitään mitä esitetään", Älä tee tai ajattele mitään täysin päinvastaistakaan". Silloin oma itsesuggestiosi voittaa , mutta entä sitten ? Valitettavasti lopputulos on surkea vaikka koetkin olevasi itsenäinen niin joudut tekemään tekoja joista itsemääräämisoikeus on tuhansien kilometrien ja haaveiden värittämää harhaa.

19.5.2012 16:28

KKK- olet osittain aivan oikeassa, televisioon tai yleensä filmiin voidaan ympätä esim. salamannopea käsky ja sitä ei silmä edes huomaa se menee suoraan aivoihin. Esim. tuottaa nälkä jano tai muuta alitajuntaan menevää asiaa. Tämän käyttö on kuitenkin moraalittomana tietääkseni kiellettyä, mutta mene ja tiedä?
Kyse kai olikin tässä jutussa itsenä "altistaminen" lupa antaa hypnotisoida itsensä, mutta jos itsellä on kova vastustus eikä lähde mukaan, en usko kenenkään vastentahtoisesti sitä pystyvän tekemään. Näissä viihde ohjelmissahan minenomaan "uhri" haluaa ja antaa luvan ko. tempulle.

19.5.2012 18:20

KKK, Olet ihan pihalla uskovien asioista, koska itse et ole päässyt sisälle, eli et voi käsittää oikein (Yli-Vainiota saati muitakaan), koska et erota tosi uskovia uskonnollisista, jotka ovat tekopyhiä ja hengellisille asioille "sokeita" Jeesuksenkin sanojen mukaan. Toivottavasti saat "näkökyvyn" ennen, kuin on myöhäistä, eli ennen kuolemaa, jotta et tarvi ikuisesti kärsiä.
Ei hypnoosi ole vaikuttanut ainakaan minuun, vaikka kuinka olisi halpaakin. Vaikka kuinka sanot tosinuijaksi, ei se vaikuta, koska Jumalan sana ei koskaan häviä. Jumalan pelko (ennemmin kunnioitus) on viisauden alku.

19.5.2012 15:07

Höpö höpö!!
En pidä itseäni älykkäänä, mutta tietävänä ja tiedostavana.
Olen ollut vuosikymmenet ilman telkkaria osittain siksi, etten voi sietää mainoksia.
En tilaa lehtiä.
Kuuntelen radiokanavaa, josta ei tule mainoksia.
Minulla puhelinliittymä, johon ei voi soittaa kuin tietyt ja valitut.

Ovessani on mainoskielto, ei myöskään Vihdin Uutisia saa tulla.
En voi sietää mitään mainokseen viittaavaakaan, sillä tiedän sen piilotajuisen vaikutuksen.
Olen ollut alalla.

Mainosten turhakeinformaatio on lisännyt itsesuojeluvaistoni ihan äärimmilleen.

En anna minkään n.s. tiedonlähteen tunkea yhtään ylimääräistä kuvaa tai sanaa aistieni kautta ilman, että yritän tiedostaa, mistä sanoma tuli ja mitä siinä oikeasti haluttiin sanoa.

Kaikelta ei tietenkään voi välttyä ja täytyyhän elämänmenosta jotain tietääkin pysyäkseen ajassa mukana, muttei kaikkea huuhaata tarvitse imeä sienen lailla.

Olen erittäin kriittinen informaation suhteen, enkä usko, että älykkyydellä on mitään yhteyttä hypnotisoitavuuteen!!

19.5.2012 18:48

Kyllä sillä on! Koetapa hypnotisoida kissa tai vaihtoehtoisesti koira! Mitä korkeampi älykkyyss sitä enemmän psyykkisiä ongelmia. Miksi tällaisesta edes kannattaa keskustella. Uskovaiset ovat asia erikseen, heihin ei kannata uhrata aikaansa koska he ovat jo hypnoosin vallassa ja uskovat olemattomiin. Hallelujaa!

19.5.2012 19:17

Sinulla ei ole mitään oikeata tietoa uskovista ihmisistä. He eivät ole sama asia, kuin uskovainen, uskovat elävät uskosta luottavat Jumalaan, joka on kaikkivaltias, eikä Hän (Jumala) ole sidottu mihinkään logiikkaan, sen tähden Jumala voi kaiken jopa tehdä ihmetekoja! Toisin, kuin ihminen ja kaikki elämä sekä maailmakaikkeus on suuri suunnitelma korkeammalta älyltä jota ihmisen on vajavaisella tiedoillaan vaikea käsittää!

21.5.2012 17:35

Uskovaisista olen kanssasi tasan samaa mieltä, mutta muiden älykkäiden olentojen suhteen mielipiteesi oli sakartinen ja sarkasmi silätää piilovihaa.
Kissa , kuten muutkin eläimet, on vaistojensa varassa toimiva, varsin viisas otus, muttei ole alitajuisesti alisteinen ihmisen vaikutukselle.
Minun on edes turha kokeilla, mutta voisiko Sami Minkkinen hypnotisoida kissan?

Mistäs me tiedämme, miten eläimet hypnotisoivat toisiaan??

19.5.2012 21:23

ei ainakaan sakari närvänen pystyny

19.5.2012 22:12

Minutkin hypnotisoitiin jo vuosia sitten ja kuvittelen edelleen olevani kana.

Mikä neuvoksi?

20.5.2012 15:40

Eiks olis kivempi olla kukko tai peräti ihan sarvikuono, se kuule vasta mahtavaa olisikin, kun sarvikuonona vaeltelisit, ei tulis kanat silmille hyppimään, eikä lierot uis liiveihin.
Sano sille hypnotisoijallesi, et poistaa sen entisen ja tilalle sarvikuono.

22.5.2012 10:50

Minut hypnotisoitiin muutama vuosikymmen sitten olemaan lehmä.
Olin siis lehmä.
Kunnes keräsin itseni ja otin avioeron. Näin "hypnoosin" luoma harha haihtui!

Psykopaatti ja narsisti ovat hypnotisoijien aatelia.

21.5.2012 13:52

Se että tänne kirjoittaa, osoittaa henkilön olevan manipuloitavissa... :)

21.5.2012 15:28

Saisiko vähän tarkennusta kun ei oikein ymmärtänyt että mikä taho minut on manipuloinut tämän kirjoittamaan, Sinä?

21.5.2012 13:56

niinpä niin Taika-Jim

21.5.2012 19:23

Youtubesta löytyy hypnooseja kokeiltavaksi:
http://www.youtube.com/user/AmethystHypnoosi

24.5.2012 12:51

Hyvin kummallista on se, kun hypnoosia ei käytetä terveydenhoidossa esim. miksi ihmisiä joilla on kovat kivut, ei hypnisoida siten, ettei tämä tuntisi kipujaan?
Jos kaikki voidaan hypnosioida, mikä on syy, ettei sitä käytetä kipulääkkeiden sijasta kipujen hoitoon?

24.5.2012 17:41

Tätä kysytään nyt Kari Tuomaalta.
Jos hypnoosi on mahdollista, miksei sitä käytetä laajemmin hyvää tekeviin tarkoituksiin, esim. kivun ja ahdistuksen poistoon??

Mikäli hypnoosi olisi väitetyn kaltainen väline, sitä olisi käytetty iät ja ajat poistamaan ihmiskunnan ongelmia kivuista ja säryistä rikollisuuteen.

Tuo homma itsessään on epäilyttävää ja rahastusmielessä toteutettavaa show-bisnestä.

27.5.2012 15:43

Jos voidaan hypnotisoida se edellyttää hypnotisoitavan yhteistyötä. Vastoin tahtoa ei voi hypnotisoida ellei käytetä pakkoa ja anneta väkisin esim. lääkeainetta millä voidaan vaivuttaa vastustuskyvyttömään tilaan.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.