Elokuva-arvio: Rakkauden umpikuja

Rakkaus repii ja yhdistää nuorta aviovaimoa (Rachel Weisz) ja tämän rakastajaa (Tom Hiddleston).

Englantilaisen Terence Daviesin ohjaama, näytelmäkäsikirjoitukseen pohjautuva draamaelokuva Syvänsininen meri sijoittuu sodanjälkeiseen Lontooseen. Tarinan keskiössä on korkeimman oikeuden tuomarin William Collyerin (Simon Russell Beale) nuori vaimo Hester Collyer (Rachel Weisz) joka ajautuu intohimoiseen, mutta repivään rakkaussuhteeseen entisen ilmavoimien lentäjän Freddy Pagen (Tom Hiddleston) kanssa.

Suuresta ikäerosta huolimatta Hesterin ja Williamin elämässä kaikki on pintapuolisesti kohdillaan. Mutta taloudellinen turva ja hillitty porvarillinen arvokkuus eivät inspiroi nuorta vaimoa. Aitoa rakkauden paloa hän tuntee ainoastaan Freddyn sylissä, vaikka syleilyjen ulkopuolella mies kohtelee naista miten sattuu.

Salasuhteen syventyessä valinta Williamin ja Freddyn välillä käy yhä akuutimmaksi. Rakkauden umpikujaan ajautuva nainen etsii lopulta ulospääsyä suunnasta, joka on paitsi epätoivoinen myös vaarallisen lopullinen.

Syvänsininen meri on sekä kuvalliselta väritykseltään että tunnelmaltaan tummasävyinen kolmiodraama, jonka fokus pysyy tiukasti Hesterin tempoilevassa tunnemaailmassa.

Onnen hetkiä enemmän kerronta keskittyy intohimoisen salarakkauden tuomiin varjopuoliin: epätoivoiseen kaipuuseen ja hulluksi tekeviin omantunnontuskiin. Väliin naisen piina käy niin koskettavaksi, että häntä tekisi mieli neuvoa katsomon puolelta.

Elokuvan ehdoton tähti on Hesterin roolin koskettavan herkästi tulkitseva Rachel Weisz. Naisen iäkkään aviopuolison roolin tekevä Simon Russell Beale jää salarakasta näyttelevän Tom Hiddlestonin varjoon, sillä käsikirjoitus jättää aviomiehen tarinan marginaaliin.

Suuria tunteita ja esteettisesti kauniita yksityiskohtia sisältävän, 1950-luvulle sijoittuvan, mutta siitä huolimatta ajattoman rakkausdraaman parissa pääsee toteamaan, että kaikkea se rakkaus teettää.

SYVÄNSININEN MERI The Deep Blue Sea (2011) Lajityyppi: Draama, romantiikka Ohjaaja: Terence Davies Pääosissa: Rachel Weisz, Tom Hiddleston, Anna Mitchell Kesto: 1h 38 min Ikäraja: 12
Written by:

Teija Varis

Ota yhteyttä