Elokuva-arvio: Boratista kasvoi diktaattori

Viihde
Kommentoi

Diktaattori on muun muassa Borat, Brüno ja Ali G -hahmoissa aiemmin naurattaneen koomikko Sacha Baron Cohenin tähdittämä uutuuselokuva. Elokuva kertoo Cohenin näyttelemästä Aladeen-diktaattorista, joka riskeeraa koko elämänsä varmistaakseen, ettei hänen alistamaansa, kuvitteelliseen Wadiyan tasavaltaan vain tulisi demokratiaa, vaan se pysyisi ikuisesti diktatuurivaltiona.

DIKTAATTORI
The Dictator (2012
Lajityyppi: Komedia
Ohjaaja: Larry Charles
Pääosissa: Sacha Baron Cohen, Megan Fox, Anna Faris, Ben Kingsley, John C. Reilly
Kesto: 1h 23 min
Ikäraja: 12

Yksinvallan juovuttaman diktaattorin kuviot menevät kuitenkin pahemman kerran solmuun New Yorkissa, missä hänen kaksoisolentonsa nostetaan kukoksi tunkiolle oikean diktaattorin joutuessa ottamaan tuntumaa karuun katutodellisuuteen. Eikä väärän kukon syrjäyttäminen tunkiolta olekaan helppo tehtävä, sillä vale-diktaattori on ympäröinyt itsensä turvamiesten armeijalla.

Tilanne mutkistuu entisestään, kun diktaattori kohtaa tasa-arvon puolesta liputtavan feministin (Anna Faris), joka huomaamatta ja yllättäen anastaa pienen palan monta vaimoa omistavan miehen sydämestä. Ja tälle mielitietylle ei tietenkään kelpaa jaettu rakkaus.

Diktaattori on komedia, jonka hauskuus on Sacha Baron Cohenin näyttelijäntyön sekä kirjoitetun dialogin onnistumisen tai epäonnistumisen varassa. Lähes jokainen Cohenin repliikki sisältää huumorimielessä kirjoitetun piikin, sivalluksen, solvauksen, tai päälaelleen käännetyn totuuden. Eikä Diktaattorissa mikään aihe ole niin pyhä, etteikö siitä voisi tehdä pilaa. Tästä syntyvä efekti on paikoin raikas ja naurattava, toisin paikoin raskas ja tympivä.

Elokuva ammentaa aiheitaan ja sisältää viittauksia mm. diktatuurivaltioiden toiminnasta, kommunismista ja kapitalistisesta järjestelmästä, mutta täysiveriseksi poliittiseksi satiiriksi sitä ei voi kutsua. Sen nimikkeen alle osuakseen elokuvan pilkkakirveitä olisi pitänyt vielä teroittaa, ja tähdätä kirveet osumaan tarkemmin kohteeseensa.

Käyttäjän Teija Varis kuva
Teija Varis

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.