Kerrostalo hyttimäisistä kaseteista? Miksipä ei

Viihde
Kommentoi 3

Moduulirakentamisen edelläkävijän Neapon toimitusjohtaja Olli Vuola visioi nyt arkkitehtien kanssa uudentyyppisiä kerrostalojen julkisivuja.

Vuolan mukaan moduuleista rakennetut kerrostalot luovat monipuoliset mahdollisuudet ulokkeiden, sisennyksien ja siltojen rakentamiselle.

– Talojen kevyt runkorakenne kiehtoo arkkitehtejä. Uudenlaisia ajatuksia modulaarisesta arkkitehtuurista on jo vireillä.

Vuola on jo aiemmin kertonut omakotikerrostaloista, jotka mahdollistavat tehokkaan ja tiiviin asuinrakentamisen pientalon mukavuuksilla. Omakotikerrostalon suunnittelussa on ollut muun muassa mukana Helsingin Musiikkitalon arkkitehti Marko Kivistö.

Moduulikerrostalon julkisivu voidaan jo nyt pinnoittaa useilla erilaisilla tavoilla. Esimerkiksi Vantaan Tikkurilaan ja Helsingin Myllypuroon pystytettyjen täysmodulaarikerrostalojen julkisivu rapattiin. Rappaus voidaan Vuolan mukaan tehdään jo valmiiksi tehtaalla.

– Jos rakennukseen ei haluta saumoja, rappaus tehdään paikan päällä.

 

Näissä taloissa erillisiä kantavia seiniä tai tukipilareita ei tarvita.”

Englannissa, USA:ssa ja Hollannissa toteutetut ratkaisut ovat Vuolan mukaan puolimodulaarisia. Siellä valmiiseen kerrostalon runkoon sijoitetaan hyttimäisiä kasetteja.

 

Suomessa kevyestä, mutta taipumattomasta Fixcel-teräskennosta rakennettu asunto muodostaa yksittäisen moduulin, joka toimii itsessään kantavana rakenteena. Erillisiä kantavia seiniä tai tukipilareita ei tarvita.

Joustava väliseinien sijoittelu tukee kestävää asuinrakentamista ja elinkaariajattelua.

Vahvan rakenteensa ansiosta moduuleita voidaan sijoittaa esimerkiksi vanhaan taloon.

– Jälkikäteen rakentamillaan lisäkerroksilla taloyhtiö voi rahoittaa esimerkiksi hissiremontin. Hissikuilutkin pystymme rakentamaan tehtaalla valmiiksi, mikä nopeuttaa rakennusprojektia kohteessa.

Tehdasmainen moduulirakentaminen on vaikuttanut huomattavasti rakentamisen laatuun. Kuivassa ja tasalämpöisessä tilassa rakentamisella vältytään home- ja kosteusongelmilta.

Vuola luonnehtii kotimaista rakennusteollisuutta parin viime vuoden ajan mullistanutta moduulirakentaminen ainutlaatuiseksi.

– Tällaista tapahtuu kerran kahdessa sukupolvessa.

Uudentyyppisen runkorakenteen hyväksyttäminen on edellyttänyt yritykseltä valtavia ponnistuksia ja investointeja. Muun muassa kuormankantoa sivu- ja vaakasuunnassa ja palo-, ja äänieristysominaisuuksia on tutkittu ja kehitelty viisi vuotta.

– Olemme joutuneet käyttämään tarkastuksissa kolmansia ja jopa neljänsiä osapuolia, jotta olemme saaneet hyväksynnät.

Vuola odottaa tehokkaan rakentamistavan näkyvän ajan kuluessa myös rakennuskustannusten hinnassa.

– Viiden vuoden tutkimus- ja kehitysinvestoinnit toivottavasti näkyvät jollain aikajänteellä myös kustannuksissa. Nyt meillä on kokemusta moduulirakentamista ja tavoitteenamme on tarjota tulevaisuudessa globaaleille markkinoille kehittämämme teknologiaa.

3 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

21.5.2012 12:05

Ja mies on saanut kenkää jo 6.5.2012
http://www.neapo.fi/fi/www/news_show.php?id=988

21.5.2012 22:45

Mitä se kengän saaminen merkitsee? Ei mitään jos idea oli hyvä. Helsingissä vain kiinteistöyhtiöiden keskitäminen sai kannatusta, tosin vain niiltä jotka eivät asu kaupungin vuokrayhtiöissä eivätkä olleet kiinnostuneet asiasta. Tavataan vaaliuurnilla.

22.5.2012 00:50

Modulirakentamisessa on tiettyjä ongelmia:
¤ Kestävyysvaatimukset ulko- ja sisäseinille ovat eri luokkaa:
- Ulkoseinän pitäisi kestää yli sata vuotta sadetta, rakeita, aurinkopaistetta, veden jäätymistä, hapanta sadetta jne.
- Voidaanko ulkoseinä vaihtaa erikseen, jos se ei olekaan kestänyt vuosikymmenten säärasituksia?
¤ Voidaanko huoneita yhdistää isoksi huoneistoksi tai isoa huoneistoa jakaa pienemmiksi huoneistoksi? Tällä voi olla merkitystä vuokratalossa.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.