15 Minutes Before The Dive laulaa englanniksi tai ei ollenkaan

<p>15 Minutes Before The Dive tekee amerikkaisvaikutteista, positiivista rokkia. Yhtyeen mielestä suomalaisilla on petraamista kielitaidossa. - Vaikka olemme sivistynyt kansa, englantimme ontuu todella pahasti. Vain suomenkielinen musiikki koskettaa, koska sen sanat ymmärretään, laulaja Thomas Kirjonen (vas.) pahoittelee.</p>

Mete Sasioglu

Ei, tällä yhtyeellä ei ole mitään tekemistä 30 Seconds to Marsin tai sen musiikin kanssa, vaikka nimessä numeroita viliseekin.

Mutta rockyhtye ja englanniksi laulava sellainen 15 Minutes Before The Dive kyllä on.

– Suomenkielinen musiikki ei ole koskaan ollut kovin lähellä meitä, solisti Thomas Kirjonen kertoo.

– Eppu Normaalia tuli tosin joskus skidinä kuunneltua, kitaristi Janne ”Fatta” Koski muistelee.

Kosken mukaan isäpuoli ”myrkytti” hänet jo pienenä The Beatlesilla, Rollareilla ja U2:lla.

– Mikko Alatalot ja muut tällaiset jäivät vähemmälle, Koski lisää.

– Meillä äiti luukuttaa joskus siivouspäivänä Markku Aroa, mutta niitä levyjä on kyllä yritetty piilottaa, Kirjonen nauraa.

15 Minutes Before The Dive, eli tuttavallisemmin ”Vartti”, julkaisee esikoislevynsä tänään keskiviikkona. Kirjonen ja Koski ovat kuitenkin vanhoja kettuja musiikin saralla, kuten muutkin varttilaiset.

Kirjonen soitti ja lauloi Collarbone-yhtyeessä 11 vuotta, Koski puolestaan musisoi Aprilissa muutamia vuosia. Yhtyeen jäseniltä löytyy taustaa myös bändeistä Bleak ja Smak.

Jokin on nyt kuitenkin toisin kuin ennen.

– Tämä on varmaan ensimmäinen bändi teiniaikojen jälkeen, jonka treeneihin voi tulla takki aivan tyhjänä. Kaikki biisit syntyy treeniksellä jamitellen. Se on todella harvinaista ja siksi sitä pitää vaalia, Koski miettii.

– Niin monet bändit ovat kaatuneet siihen, että on yksi primus motor, jonka tahtiin marssitaan. Tässä olemme kaikki yhden veroisia, Kirjonen komppaa.

Vartin musiikki on tarttuvaa Amerikan rokkia, jonka herättämät mielikuvat löytyvät jostain palmupuiden ja Kalifornian valtaväylien välimaastosta. Englanti taipuu Kirjosen suussa luontevasti ja varsinkin maaliskuussa julkaistu Sunday Driver -sinkkulohkaisu on varsin taitava sävellys.

Musiikillaan yhtye pyrkii vakuuttamaan myös muut kuin härmäläiset. Kirjonen ja Koski eivät kuitenkaan myönnä ottavansa menestyspaineita.

– Meillä ei ole ole ollut mitään keloja, että nyt lähdetään ulkomaille ja saadaan tästä elanto. Ne skenaariot on jo käyty läpi. Ei ole sellaista päämäärähakuista lähestymistapaa. Askel kerrallaan, Koski vakuuttaa.

– Meidän taival alkoi terapiaprojektina. Se että saatiin levy julkaistua oli oikeastaan bonusta. Vaikka saataisiin potkut levy-yhtiöstä, niin eiköhän me edelleen soitella yhdessä, Kirjonen uskoo.

 

Teen mieluummin päivätöitä kuin alan rokkaamaan suomeksi.”

Englanninkielinen kotimainen rock ei ole viime vuosina komeillut myyntilistojen kärjessä, mutta laulukielestään Vartti ei luovu, vaikka mikä olisi.

 

– Moni on ”kääntänyt rotsia”, mutta me ei aiota mennä omaa identiteettiä vastaan, Koski sanoo.

– Minäkin teen mieluummin päivätöitä muulla alalla kuin alan rokkaamaan suomeksi, Kirjonen lupaa.

15 Minutes Before The Dive

Perustettu Helsingissä vuonna 2007.

Kutsutaan myös nimellä ”Vartti”.

Yhtyeen taustalta löytyy yhtyeiden ”Smak”, ”April”, ”Collarbone” ja ”Bleak” entisiä jäseniä.

Julkaisi EP-levyn ”Fleece Is The New Black” vuonna 2008.

Päätyi EMI Musicille vuonna 2009.

Julkaissut singlet ”Heartbeat”, ”Running Man” ja ”Sunday Driver”.

Lämmitellyt amerikkalaista punkyhtye Yellowcardia Nosturissa vuonna 2011.

Levynjulkaisukeikalla Semifinalissa (Urho Kekkosen katu 6) lauantaina 5.5. kello 21.30.

Liput: www.tiketti.fi/tapahtuma/15021

Written by:

Mete Sasioglu

Ota yhteyttä