Mari Muinosen palmikot pääsivät Vogue Knittingin kanteen

Viihde
Kommentoi 4

Vogue Knittingin kansikuvia selatessa hurmaantuu neuleisiin. Kuka uskaltaa enää väittää, etteivätkö neuleet olisi näyttäviä ja seksikkäitä?

Polviin ulottuvat valkeat pitsisukat, palmikkoneulotut hemaisevan keltaiset lapaset, petrolinsininen neulehuppari ja seksikkään siniset kynsikkäät. Ja mikä parasta, mallit ovat suomalaisen neulesuunnittelijan Mari Muinosen käsialaa.

Murto-osa neulojista saa neuleitaan julkaistuksi kansainvälisissä neulelehdissä. Itse neulomaan oppineelle Muinoselle tie menestykseen tuli hämmentävänä yllätyksenä.

– Kyllä se yllätti ja hämmentää yhä. Oikeastaan mallini haettiin kotoota. Mallikuvat olin ottanut pokkarikameralla takapihan parkkipaikalla, Muinonen muistelee vuoden 2008 takaista läpimurtoaan.

Otin mallikuvat pokkari-
kameralla takapihan parkkipaikalla.”

Vaatimattomalle naiselle mieleenpainuvin huomionosoitus tuli kuitenkin kotikentältä.

Mari Muinonen

Koulutussuunnittelija ja kouluttaja Itä-Suomen yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelu Aducatessa.

Kiinnostuksen kohteet: sosiaalisen median opetuskäyttö ja pedagogiset ratkaisutneuloo ja bloggaa vapaa-ajallaan.

Julkaisi Suvi Simolan kanssa kirjan Kaikki lähti lapasesta.

– Lehden numero myytiin Suomessa totaalisesti loppuun.

Suunnittelija muistelee hetken neulomisharrastuksensa takkuista alkua.

– Ähräsin tuvan sohvalla patalappua, oikein ja nurin. Yritin kovasti erottaa, kumpi on oikea ja kumpi nurja silmukka. Äiti, täti ja mummot lienevät ne, joilta taitojen alkuperä on lähtöisin. Äiti ainakin opetti silmukoiden luomisen ja nurjan silmukan, jonka teen perinteisestä tyylistä poiketen norjalaisittain, Muinonen paljastaa.

Koulussa Muinonen neuloi vain pakolliset työt, ja kuudennella luokalla aloitettu villasukka jäi sekin kesken.

– Yläasteen käsityönopettaja perehdytti meidät neulomisen tekniikkaan. Silloin opin ymmärtämään ohjeita. Ja että voin tehdä ohjeista, mitä tahansa.

Vasta bloginsa myötä Muinonen sanoo addiktoituneensa langalle ja puikoille.

Vogue Knittingin numero myytiin Suomessa totaalisesti loppuun.”

Menestynyt neuloja kertoo tällä hetkellä vaatettavansa lähinnä perheensä ja läheisensä. Kansikuvamallien ja yhden kirjan julkaisun jälkeen on ollut aikaa hengähtää ja neuloa vapaasti ilman rajoitteita.

– Aivoni raksuttavat kiivaasti uutta. Selkeää suunnitelmaa ei vielä ole, mutta kunhan malleja on riittävästi kasassa, voi silläkin saralla edetä sopivaan suuntaan, suunnittelija naurahtaa salaperäisesti tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Suomen ja Yhdysvaltojen neulemarkkinoiden ja neulemallistojen julkaisuperiaatteiden ero on Muinosen mukaan huikea.

– Suomessa tavallisen kuluttajan näkyvillä ovat lähinnä Novitan ja käsityölehtien kääntämät ulkomaisten lankafirmojen mallit.

Muinosta ilahduttaa, että pienien kehräämöiden, yksittäisten suunnittelijoiden lankojen ja mallien arvostus on nousussa ja että nämä ovat saaneet näkyvyyttä muun muassa Taito-lehdessä.

Kansainvälisissä lehdissä Muinosen ohella ovat julkaisseet töitään muun muassa suomalaiset Suvi Simola, Veera Välimäki ja Tuulia Salmela.

Nyt lähti lapasesta

Mari Muinonen ja Suvi Simola aloittivat neulomisen omaksi ilokseen. Neulomisen rinnalla naiset ryhtyivät bloggaamaan lankojen ja puikkojen ihmeellisestä maailmasta, joka vei aina vain syvemmälle ja syvemmälle intohimoiseen luovaan tekemiseen.

Lopulta Muinonen ja Simola päätyivät suunnittelemaan neuleita kansainvälisiin julkaisuihin, muun muassa Vogue Knitting -lehteen.

Kirja sisältää 22 mallia, naisille, miehille ja lapsille. Mallien ohjeet on laadittu siten, että aloittelevakin neuloja saa niistä selviää.

Kirja tarjoaa runsaasti haastetta myös kokeneelle neulojalle epäsymmetristen palmikkokuvioiden, kirjoneuleiden sekä monipuolisten tekniikoiden parissa.

Lisäksi kirjassa tarjotaan lankavaihtoehtoja mallitilkkuineen sekä vinkkejä, miten muokata neuleesta omanlainen ja omalle vartalolle sopiva.

Halukkaille avataan ovet myös neulojien verkkoyhteisöön, jossa neulojat voivat jakaa ajatuksiaan ja ideoitaan.

Mari Muinonen ja Suvi Simola:
Kaikki lähti lapasesta, Teos, 2011

4 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

16.4.2012 21:58

Korjaus: Tuulia Salminen pitäisi olla Tuulia Salmela.

"Äiti ainakin opetti silmukoiden luomisen ja nurjan silmukan, jonka teen perinteisestä tyylistä poiketen norjalaisittain."

Perinteinen ja perinteinen. Meillä sekä isän että äidin puolen erittäin käsityöinnokkaat naiset ovat kaikki tehneet nurjan aina ns. norjalaisittain. Se on siis minulle se perinteinen. Se myös minusta opetettiin aikoinaan koulussa.

17.4.2012 10:51

Perinteinen koska se on se jota Suomessa on perinteisesti opetettu... Se että joku on oppinut eri tavalla on sit asia erikseen... et myöskään mainitse minkä ikäinen olet vaikka sekin vaikuttaa siihen mitä oppia olet koulussa saanut.

Maailmalla puhutaan 'english knitting' ja 'Continental knitting' termejä käyttäen vaikka ei suinkaan tarkoita että KAIKKI neuloisivat niin kun PERINTEISESTI neulottiin.

18.4.2012 10:45

Minä en ole koskaan edes kuullut norjalaisista nurjista silmukoista, vaikka osaan kyllä neuloa. Voisiko joku selittää mistä on kysymys :-) ?

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.