Elokuva-arvio: Presidentti kulissien edessä ja takana

Presidentti-elokuvan tuotantoryhmä kulki presidentti Halosen matkassa Suomessa ja ulkomailla, kabineteissa ja vapaalla.

Yellow Film & TV

Aleksi Bardyn ohjaama dokumenttielokuva Rouva Presidentti ottaa katsojan mukaan seuraamaan presidentin tehtävästä juuri vapautuneen Tarja Halosen arkea ja juhlaa, Suomessa ja ulkomailla, kabineteissa ja vapaalla. Dokumentissa seurataan presidentin elämää lähes puolentoista vuoden ajan, marraskuusta 2010 maaliskuuhun 2012.

Miia Haaviston ja Osku Pajamäen tuottama Rouva Presidentti on ensimmäinen dokumentti, jossa ”tavallinen kansa” pääsee seuraamaan presidentin arkea ja kurkistamaan kulissien taakse pitkähköllä aikajanalla. Juuri se tekee dokumentista kiinnostavan ja tärkeän, sillä tähän asti käsityksemme presidentistä on voinut muodostua lähinnä virallisissa yhteyksissä kuvatun materiaalin kautta.

Maaliskuun lopussa ilmestynyt dokumentti avaa mainion tilaisuuden syventää kuvaa sekä rouva presidentistä, että virkaan kuuluvista lukuisista työtehtävistä, joista nähtäväksemme avautuu tietenkin vain pieni osa.

Dokumentissa päästään paikoin yllättävänkin lähelle päähenkilöä. Katsoja seuraa presidentin mielialanvaihdoksia ja välillä napakoitakin lausuntoja, kunnes tunnelma laukeaa joko itsekseen, tai hurtin huumorin avulla. Erityisesti silloin, kun presidenttiä kuvataan lähipiirinsä ympäröimänä, välittyy hänestä inhimillinen, mutta myös täysin imartelematon kuva. Virallisissa tilaisuuksissa rooli on hieman hallitumpi ja rosottomampi.

Bardyn dokumentin nähtyään on kuin tuntisi Tarja Halosen paremminkin. Ilahduttavalla tavalla dokumentti todentaa, että presidenttikin on vain ihminen, kaikkine hyvine ja huonoine piirteineen, ja pientä turhamaisuuttakaan unohtamatta.

ROUVA PRESIDENTTI (2012) Lajityyppi: Dokumentti, kotimainen Ohjaaja: Aleksi Bardy Kesto: 1h 26 min Ikäraja: S
Written by:

Teija Varis

Ota yhteyttä