Elokuva-arvio: David Cronenberg vie ihmismielen kiemuroihin

Viihde
Kommentoi

 

Tositapahtumiin perustuva A Dangerous Method kertoo psykiatri Carl Jungin (Michael Fassbender), hänen mentorinsa Sigmund Freudin (Viggo Mortensen) sekä mieleltään järkkyneen Sabina Spielreinin (Keira Knightley) suhteista.

A DANGEROUS METHOD (2011)
Lajityyppi: Draama, trilleri
Ohjaaja: David Cronenberg
Pääosissa: Michael Fassbender, Viggo Mortensen, Keira Knightley, Vincent Cassel
Kesto: 1h 35 min
Ikäraja: 12

Tarina käynnistyy, kun tohtori Jung ottaa potilaakseen kauniin Spielreinin. Hoidossa hän soveltaa Freudin kehittämää kumouksellista menetelmää, psykoanalyysia. Intensiivisten terapiatuokioiden myötä Sabinan mieli alkaa eheytyä, mutta uudet ongelmat tuo mukanaan tohtorin ja potilaan välille syntyvä rakkaussuhde.

Salasuhde sotkee tietenkin Jungin perhe-elämän, mutta myös suhteen oppi-isä Freudiin. Erimielisyyksiin väsynyt psykiatri joutuukin lopulta toteamaan, että jatkuvat riidat ovat tehneet suhteesta niin hauraan, ettei välirikko tunnu enää miltään. Vuosikymmenten kuluttua Sabinan on palattava Jungin luokse, ja silloin lääkärin ja potilaan suhde saattaa kääntyä toisin päin.

Elokuva kertoo psykoanalyysin synnystä tyylitellyn harkitusti. Kerronnassa ja dialogissa uskotaan hillityn sivistyneeseen otteeseen, joihin poikkeuksen tuovat ainoastaan Jungin ja Sabinan makuuhuonekohtaukset, sekä Sabinan sairauden pahimmat vaiheet. Niiden ilmentämisessä Knightley tekee näyttelijäntyötä traagisen ja koomisen rajalla.

Kiinnostavasta aiheesta ja merkittävistä henkilöistä tehdyltä elokuvalta odottaa paljon. Kovin lähelle tai todellisiksi se ei kuitenkaan henkilöitään halua tuoda, eikä psykoanalyysin historiasta tietävä ammenna tarinasta kovinkaan paljon uutta.

Kokonaisuutena elokuva on silti onnistunut ja pihdeissään pitävä.

Käyttäjän Teija Varis kuva
Teija Varis

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.