Maksamme, tai itkemme ja maksamme

Kolumnit
Kommentoi

Yli varojen elämisellä ei tule miljonääriksi. Islantilaiset, latvialaiset, kreikkalaiset ja irlantilaiset uskoivat äkkirikastumiseen, kun kaikki ylivelkaantuivat. Köyhät entiset sosialistimaat Puola, Unkari ja Romania luulivat vaurastuvansa tukiaisilla, kun ne liittyvät Euroopan unioniin. Ei onnistunut hattutemppu!

Yllätys, yllätys! Meillä ei olekaan varaa kustantaa sosiaaliturvaa afrikkalaisille, somaleille, kurdeille, romanialaisille ja irakilaisille, jotka etsivät parempaa elämää kotimaansa ulkopuolelta. Nyt kun vihreä poliitikko Pekka Haavisto tunnustaa, että kansainvaellusten tukeminen johtaa taloudelliseen, poliittiseen ja inhimilliseen kaaokseen, maahanmuuton rajoittamista ei enää kutsuta rasismiksi vaan järkevyydeksi.

Velkaantuminen, työttömyys ja kansallinen itsekkyys repivät rikki eurooppalaisten rivit. Euroopan unioni ei enää yhdisty vaan jakautuu. Saksa ja Ranska tekevät taloudessa, politiikassa ja sotilasasioissa mitä haluavat. Reunamaat, kuten Suomi, hiihtävät perässä tai jäävät etupiirijaon marginaaliin.

Suomi on ajopuu saksalais-ranskalaisessa eurovirrassa. Ei ole ihme, että EU-kannatus laskee juuri silloin, kun yhteistyötä tarvittaisiin.

Asenteet ja lait kovenevat, kun rahat loppuvat. Tiukimpia sääntöjä vaativat ne, jotka nousukautena rikkoivat kaikkia sääntöjä. Voittoputkessa ollessaan pankit, vakuutuslaitokset ja sijoittajat puolustivat vapautta ja rajatonta elintilaa. Jokainen välihuuto leimattiin ilon pilaamiseksi. Nyt pelurit kiristävät veronmaksajilta apupäätöksiä ja uusia turvalakeja, joilla ylisuurien riskien tappiot maksatetaan valtioiden kassasta. On irvokasta, että voitot kuuluvat sijoittajille ja tappiot veronmaksajille.

Poliitikoille jää tomppelin rooli suuressa puhalluksessa, jonka piti olla pankkien vakavaraisuutta mittaava stressitesti. Löperö testi antoi pankeille puhtaat paperit ja sijoittajat saivat haluamansa lisäajan huonojen pankkiosakkeiden ja mätien arvopapereiden myymiseksi. Näin tappiot uitettiin veronmaksajien maksettaviksi. Kuka tässä puolustaa veronmaksajaa? Kertokaa se äänestäjille.

Käyttäjän A-P. Pietilä kuva
A-P. Pietilä

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.