Lastensairaalan surkea kunto yllätti - äidin ikuistamista sairaalakuvista tuli Facebook-hitti

Viihde
100

Elina Lindholm kuvasi Husin lastensairaalaassa eli Helsingin lastenklinikalla sairaalan tiloja, kun hänen 2,5 vuotias Vesansa oli siellä leikkauksessa.

Osastolta K 5 ottamansa kuvat hän laittoi omille facebook-sivuilleen viime viikonloppuna. Pian kuvat olivat levinneet ympäri Suomen satojen ja satojen vanhempien silmien eteen. Klikkauksia oli tullut muutamassa päivässä miltei 2 800 – Lappia myöten.

– Pojallani Vesalla on synnynnäinen vesimunuainen, joka tarkoittaa, että hänen munuaisaltaansa ei tyhjene normaalisti. Tämän vuoksi pojalle on syötetty syntymästä asti estolääkkeenä antibiootteja, kertoo Elina Lindholm.

Poika leikattiin lastensairaalassa. Sairaalanhoidon ajan Elina Lindholm oli mahdollisimman lähellä lastaan. Hän nukkui lapsensa sairasvuoteen vieressä lattialla seitsemän yötä.

– Sinä aikana minulla oli mahdollisuus tutustua osaston tiloihin. Sydämistyin näkemästäni niin, että otin osastolta valokuvia ja laitoin niitä nettiin omille sivuilleni. Hämmästykseni oli suuri, kun kuvat alkoivat levitä ympäriinsä vauhdilla ystävieni jakaessa niitä, kertoo Elina Lindholm.

Kauhistuin kuin näin, miten alkeelliset sairaalatilat oikeasti olivat.”

Ystävillä oli lupa jakaa kuvia, sillä Elina Lindholmin mukaan tietoa lastensairaalan huonoista olosuhteista pitää saada leviämään mahdollisimman laajalti.

– Aina puhutaan siitä, että pitää olla heikompien puolella, mutta niin lasten kuin vanhustenkin kohdalla tämä ei koskaan toteudu, hän huomauttaa.

Elina Lindholmin mukaan hänen lastensairaalassa näkemänsä olosuhteet olivat jotakin aivan muuta kuin hän oli osannut kuvitella.

– Minulla on kolme lasta, mutta he ovat olleet niin terveitä, että vasta nyt vierailin lastensairaalassa ensi kertaa. Sitä ennen oli ajatellut, että sairaala on ulkoapäin vanha, mutta sisältä varmaan paremmassa kunnossa. Kauhistuin kuin näin, miten alkeelliset tilat oikeasti olivat.

Pojalla oli päällään sairaalavaatteet, jotka olivat 17 vuotta vanhoja.”

Elina Lindholm sanoo hämmästelevänsä, miten henkilökuntaa jaksaa hoitaa lapsia niin ihanasti nykyisissä olosuhteissa. Hoito osastolla oli todella korkeatasoista.

– Sitä ihmettelen, miten henkilökunta ylipäätään työskennellä noissa oloissa. Jotakin kuvaa jo se, että 18 potilaspaikan osastolla oli käytettävissä vain yksi vessa.

– Lisäksi osastolla joudutaan tyhjentämään koko huoneen kalustus käytävälle, jos takimmainen sänky pitää siirtää huoneesta pois. Huoneet ovat muutenkin hyvin ahtaita. Esimerkiksi me vanhemmat jouduimme nukkumaan ahtaudessa pikkupotilaiden sänkyjen vieressä.

Elinan mukaan niukkuus näkyi kaikessa, jopa potilasvaatteissa. Vesalla oli päällään sairaalavaatteet, jotka olivat leiman mukaan 17 vuotta vanhoja.

– Hoitajat kertoivat, että vauvoilla on vaatteita, joiden leimat ovat 80-luvulta eli useita kymmeniä vuosia vanhoja – ja puhutaan kuitenkin yliopistollisesti keskussairaalasta, jonka hoidon pitäisi olla maan huippua.

Aion laittaa sosiaali- ja terveysministeriölle kuviani.”

Lopullisesti Elina Lindholm kertoo hermostuneensa, kun huomasi Helsingin Sanomissa uutisen, jonka mukaan toistaiseksi kaikki Husin sairaalahankkeet ovat jäissä.

– Ei ole mitään tolkkua siinä, että jo pelkkään Guggenheim-selvitykseen on pantu kaksi miljoonaa euroa. Minä pidän todennäköisempänä sitä, että suomalainen joutuu sairaalahoitoon Husiin kuin, että hän menee Guggenheimiin taidetta katsomaan, Elina Lindholm huomauttaa.

Elina kuitenkin korostaa, ettei ole kulttuurin vastainen. Taide on suuri asia ja sillä voi olla ihmisten terveydelle välillisiä vaikutuksia.

– Silti haluaisin lastensairaalan tiloissa oleville puutteille mahdollisimman paljon näkyvyyttä. Aion laittaa sosiaali- ja terveysministeriölle kuviani. Otan yhteyttä myös eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, sillä minusta sen edustajien pitäisi käydä katsomassa paikan päällä millaisessa kunnossa lastensairaala on.

100 kommenttia
toimitus

Kommentit

30.3.2012 10:50

Meidän perheelle Lastenlinna on tuttu paikka. Mutta pääsääntöisesti päiväosastojen ja poliklinikoiden kautta. Palvelu on aina ollut maailman parasta, ainakin meidän perheellä. Ja siltä tuntui teilläkin olleen. Jossain on arvot pielessä, kun rahaa on tosiaan vaikka Guggenheimin suunnitteluun, mutta sitten terveydenhuoltoon ei ole.

2.4.2012 12:13

Teen parhaani HUS:n luottamushenkilönä, että Uuden Lastensairaalan rakentamisesta tehdään hallituksessa periaatepäätös nyt huhtikuussa. Sen jälkeen rakentaminen voidaan budjetoida tarkemmin ja hakea rahaa HUS:n kuntien lisäksi valtiolta ja yksityisiltä. Hanke on saatava nopeasti käyntiin. Helsinkiläisenä kuntapoliitikkona en voi mitenkään kannattaa Guggenheimin museon rakentamista julkisin varoin, kun sairaalakiinteitöt ovat kurjassa kunnossa.

3.4.2012 14:35

Eikä vain lastensairaala. Meillä on kaikki vammaisten vanhusten sekä lasten "laitokset" rapakunnossa. Tsemppiä valtuutetulle joka kerrankin laittaa asiat tärkeysjärjestykseen!! Suuri EI Guggenheimille me emme tarviste sitä rahasyöppöä. Konkurssiin mennyt muuallakin!!!

2.4.2012 12:13

Teen parhaani HUS:n luottamushenkilönä, että Uuden Lastensairaalan rakentamisesta tehdään hallituksessa periaatepäätös nyt huhtikuussa. Sen jälkeen rakentaminen voidaan budjetoida tarkemmin ja hakea rahaa HUS:n kuntien lisäksi valtiolta ja yksityisiltä. Hanke on saatava nopeasti käyntiin. Helsinkiläisenä kuntapoliitikkona en voi mitenkään kannattaa Guggenheimin museon rakentamista julkisin varoin, kun sairaalakiinteitöt ovat kurjassa kunnossa.

30.3.2012 11:11

Nyt on kyse lastenKLINIKASTA. Toki on se linnakin vanha ja varmasti huonokuntoinen. Klinikalla kuitenkin hoidetaan fyysisesti sairaita, leikkaus ym, potilaita. Olen siellä viettänyt poikani kanssa muutamia viikkoja -92 ja samat kamat siellä on edelleen. Hoito on hyvää ja henkilökunta asiansa osaavaa, meiltä on siellä yksi töissä joten tämän hetkistäkin tietoa on. Henkilökunta puurtaa alkeellisissa ja ahtaissa tiloissa ja oloissa. Loistavaa on jos jollain on aikaa ja jaksamista tämän asian eteenpäin viemisessä, olen täysillä asian puolesta.

30.3.2012 11:17

Niin olen joskus kuullut puhuttavan, että puutteellisissa oloissa on vastaavasti parempi yhteishenki, mistähän johtuu?
Hoito kai on tärkeintä ja niiden potilasvaatteiden puhtaus?

Siitä olen samaa mieltä, että arvot on pielessä monessakin asiassa ja monella tapaa..

30.3.2012 11:26

Huomaa suomalaisten itsekkyyden valtavan määrän. Kesälomien ajoista ja sijoitteluista käydään kiivasta keskustelua, kun se koskettaa "jokaista". Kun taas on kyse esim. lasten sairaalan puutteellisista oloista, niin siihen asiaan harvakseltaan kommentoidaan, KUN se ei kosketa "JUURI MINUN" perhettä tai omaa napaa. Olisi hyvä, että jokainen voisi välillä miettiä, mikä on elämässä ja maailmassa tärkeää ja mikä ei ja että voisiko itsekeskeistä näkemystään edes rahtusen verran muuttaa epäitsekkäämmäksi.

30.3.2012 12:51

Aivan, samaa mieltä. Oikeestaan aivan turha ihmetellä päättäjien toimia eri asioissa, koska me ihmiset veronmaksajat ne itse aiheutetaan olemalla itsekkäitä eikä ajatella mikä on oikein.
Miten helppoa onkin unohtaa kaikki ja lähteä vaikkapa ulkomaanlomalle ja viedä kaikki valuutta ulkomaille kun sitä sen sijaan tarvittaisiin täällä kotimaassa.
Lomailemalla vähän enemmän kotimaassa, ostamalla kotimaista parannetaan hyvinvointia pidemmällä ajanjaksolla.

30.3.2012 13:23

Heikoimassa asemassa olevat lapset, vanhukset sekä mielenterveyskuntoutujat on
jätetty heitteille, koska ne ei pysty vaatimaan oikeuksia itse ts valittamaan asioiden
tilasta.
Näillä ryhmillä myös hoitojonot; takuuajat paukkuu esim. käsittämätöntä on, että
koko maassa lasten ja -nuorisopsykiatria ei toimi ollenkään tavoiteaikojen puitteissa
ja tilat ovat yhtä puutteelliset mm. Kellokoskella kuin lastenklinikalla näkyy olevan.
HUS:n tilanne muilta yksiköiltä en tiedä, mutta Kanta-Hämeen puolella KHKSP:n
faciliteetit ainakin ovat kunnossa.
On kyllä järkyttävät tilat; mihin kaikki lastenklinikan kummit; Teemu Selänteet sekä
muiden julkkisten/tahojen apu on mennyt? Tuskin oikeaan osoitteeseen!? Itsekin
luulin, että ko. sairaala on kaikinpuolin hyvä, se kuva julkisuudesta on saatu.

30.3.2012 13:32

Suomi on kuin hullujenhuone, jota johtavat potilaat.

30.3.2012 14:08

Toivottavasti niistä 80-luvun vaatteista ei luovuta - sen parempia, pehmoisempia ja mukavampia saa etsiä!
Lattiallanukkumisesta sen verran että toki jos useita öitä pitäisi olla sairaalassa, niin toki sänkyä kaipaa - mutta onhan se poikkeusolo lapsellekin. Itse sain oikein makoisat unet lattialla, kun jäätiin odottelemaan katkenneen käden kanssa operaatiota.
Isompiin asioihin tottakai pitää kääntää katsetta - toimivammat tilat ja hygienia.

Pieni kansalaisvelvollisuudento on ollut tässä hieno asia - ei herrat saa kaikkea pyöritellä ja pimitellä. Pidetään päättäjät hereillä!

1.4.2012 14:26

Kuinkahan hygienisia ne 80 -luvun vaatteet ovat: vaikka pehmoisia ovatkin.
Eiköhän materiaalit nykyisin ole paljon parempia; mm. steriilijä ja myös mukavia
yllä.

30.3.2012 14:31

Syyllisten etsiminen ja pikkuasioihin takertuminen, kateuskin, estää Suomessa kaikkien heikoimmassa asemassa olevien hoitotilojen uudistamisen.

Olen mökännyt aiheesta aiemminkin, mutta kaikenmaailman Stadionin kunnostukset ja Guggenhaimit pitäisi jäädyttää odottamaan parempia aikoja.

Lapsen vakava sairaus tai leikkaus ei odota päivääkään. Kulttuurinkipeät voivat ottaa allensa jalat tai vaikka halpislennon ja kiertää keräämässä henkistä pääomaa.

Sairaat lapset eivät. Toki kaikki muutkin HUSin tiloista alkavat maatua pystyyn, mutta Suomi ei ole mikään sivistysvaltio, jos lenkeistä heikointa, lasta, kohdellaan huonosti. Miksi lapset ovat aina jonossa viimeisenä, jos kyseessä on iso investointi?

Pidän peukkuja voimakastahtoiselle äidille, joka jaksaa vielä sairaalan lattialta herätessäkin ajaa tärkeää asiaa eteenpäin. Minä en enää jaksanut. Varmaan aikapaljon remontti- tai uudisrakennuskohteista valitaan niiden etuja ajatellen, jotka jaksavat pitää eniten meteliä itsestään.

Asioista päätökset tekevät ihmiset on saatava TV-kameroiden eteen, selkä seinää vasten ja katse kameraan päin. Kysymys kuuluu: Kumman valitset sairaat lapset vai Guggenhaimit? Kyllä, vai ei. Ei mitään liirumlaarumeita.

30.3.2012 15:28

N.Puh:ille : Kerätyt varat käytetään siihen tärkeimpään: koneisiin ja laitteisiin jotka ovat elintärkeitä pikkupotilaille. Ilman niitä he eivät aina selviäisi. Ulkoiset puitteet ovat vain puitteita - pääasia että puhdasta vttä ja lämpöä riittää ihanan, osaavan ja jaksavan hoitohenkilöstön sekä laitteistojen lisäksi.

4.4.2012 01:53

Jos se vesi olisi edes puhdasta. Lastenlinnan puolella vesihanoja ei saa enää käyttää lainkaan, lastenklinikan puolella hanoista tulee ruskeaa vettä.

12.4.2012 16:49

Aika erikoinen kommentti, ettei Linnan puolella saa käyttää vettä lainkaan; kyllä tuli käytettyä viimereissulla, luvan kanssa, ihan tuli kylmää ja raikasta vettä epilepsiaosaston hanasta. En tosin tiedä, miten on muilla osastoilla.

Mutta, asiani ei ole kiistellä, joku toinen on ehkä nähnyt ruskeaa vettä tulevan, ei hyvä. Asiani on se, että jokainen saa katsoa syvälle sieluunsa ja miettiä, mitenkä reagoi silloin, kun oma lapsi sairastuu vakavasti ja tarvitsee erikoistason hoitoa. Onko silloin enää maailman tärkein asia se, sopiiko kynsilakan väri huulipunaan, ja onko käsilaukku samaa sävyä kuin kengät, entä onko huoneen verhot stailattu tapettien desingiin.

Kokemuksen syvällä rintaäänella; silloin kun on lapsen henki ja terveys uhattuna, tahtoo vain ja ainoastaan sitä, että hän saa parasta mahdollista hoitoa. Vaikka Linnan kurjuus onkin ilmiselvä kiistaton tosiasia, tieto siitä, että lapsi on maan parhaassa hoidossa, lohduttaa. Tietysti toivon, että huippuosaajat saavat huipputilat, mutta sen suuremmin valittamatta olen kiitollinen, että lastani hoidetaan edes niissä olosuhteissa; ei se niistä vaatteitten vuosileimoista ole kiinni silloin, kun on kyseessä henki/elämä. Se, että saan yöpyä lapseni kanssa vaikka siinä lattialla, kovalla patjalla, on onnea onnettomuudessa.

14.4.2012 18:35

No, kuitenkin, kun vakavasti pitkäaikaissairaan lapsen haavaista ihoa hoidetaan sillä ruskealla vedellä tai kun lapsi ahtaiden tilojen takia saa kaikki mahdolliset sairaalabakteerit, kyllä tiloillakin on merkitystä lapsen selviytymisen kannalta.

30.3.2012 16:54

Kamalaa katsottavaa nuo kuvat. On selvä, että Teemu S. ja muut klinikan kummit tekevät hyvää ja arvokasta työtä, koska muuten heikoimmat pienet taimet saattaisivat menehtyä jo keskoskaappien puutteeseen. Sen sijaan se, että verorahojen käytöstä päättävät tuntuvat omaavan keskimääräisen osterin moraalin, kun Suomen ja suomalaisten kallein ja arvokkain kansallisaarre, eli pienet lapset, joutuvat sairastamaan tuossa ympäristössä samaan aikaan kun puuhitaan jonkun Guggenheimin kanssa tai vietetään omasta mielestään nerokkaiden kalliita ajanvietekerhoja Saariselällä. Laspset ensin verovaroilla ajanmukaisiin hoitotiloihin ja sillä aikaa vaikka Guggikselle joku kummikerho, johon halulliset voivat tunkea niin paljon hilloa kuin sielu sietää.

30.3.2012 17:24

Olen imettänyt lastani Lastenklinikalla lattialla likaisen patjan päällä .SAmaan aikaan on toisen lapsen Isä joutunut "hyppimään" yli liikkuessaan huoneessa.
Toiselle lapselleni ei löytynyt tyynyä,koska allergian takia ei voinut käyttää höyhentyynyä. Nuorin lapseni kesäaikaan kotiutettiin ilman jatkohoitossuunnitelmia. Onneksi toinen sairaala jatkossa pystyi hoitamaan lapsemme akuutin tilanteen johdosta. Lapsemme elää ja voi hyvin.
Tilanne on todellakin katastrofaalinen.
Onko Suomi hyvinvointivaltio? Onko Suomi sivistysvaltio ?
Hoitohenkilökunta tekee parhaansa, mutta resurssit ei ole riittävät ja tilat on todellakin alkeelliset.
Se ei ole hoitohenkilökunnan vika se.
Miten voi olla,että on varaa musiikkitaloihin yms rakennelmiin ja ei ole varaa hoitaa kansalaisia asianmukaisesti ??????

30.3.2012 17:42

"Toivottavasti niistä 80-luvun vaatteista ei luovuta - sen parempia, pehmoisempia ja mukavampia saa etsiä!"

Jep, mitäs sen iän väliä on jos ovat hyvät ja pehmeät. Voi olla ettei niin hyviä enää edes tehdä?

"Olen mökännyt aiheesta aiemminkin, mutta kaikenmaailman Stadionin kunnostukset ja Guggenhaimit pitäisi jäädyttää odottamaan parempia aikoja.

Lapsen vakava sairaus tai leikkaus ei odota päivääkään. Kulttuurinkipeät voivat ottaa allensa jalat tai vaikka halpislennon ja kiertää keräämässä henkistä pääomaa."

Samaa mieltä, tuntuu että päättäjiltä on kadonnut järki nähdä asioita, mikä on tärkeintä.
Kulttuuria toki tarvittaan, mutta terveys, lasten, vanhusten kaikkien pitää olla etusijalla.

30.3.2012 20:59

Resursseista päättävät poliitikot, kunnallispoliitikot. Se että hoitopaikkoja ei ole niin johtuu siitä että säästetään.
Hoitotakuiden ylittymisestä ja muista törkeistä laiminlyönneistä voi valittaa eduskunnan oikeusasiamiehelle tällä kantelulomakkeella suoraan netin kautta.
http://www.oikeusasiamies.fi/Resource.phx/eoa/kantelu/kantelu.htx

30.3.2012 21:54

"Lopullisesti Elina Lindholm kertoo hermostuneensa, kun huomasi Helsingin Sanomissa uutisen, jonka mukaan toistaiseksi kaikki Husin sairaalahankkeet ovat jäissä.

– Ei ole mitään tolkkua siinä, että jo pelkkään Guggenheim-selvitykseen on pantu kaksi miljoonaa euroa. Minä pidän todennäköisempänä sitä, että suomalainen joutuu sairaalahoitoon Husiin kuin, että hän menee Guggenheimiin taidetta katsomaan, Elina Lindholm huomauttaa."

Guggenheim -museon hinnalla saisi uuden Lastenklinikan sairaalan !

30.3.2012 22:40

Juu, olen samaa mieltä, että rahat ehdottomasti ennemmin lastensairaalaan kuin Guggenheimiin, ja muitakin turhakkeita on. Mikä on hyvinvointivaltio, joka ei lapsistaan pysty huolta pitämään. Lapsissa on tulevaisuus. Aika lailla mautonta oli sen sijaan moittia vanhoja vaatteita. Mitä niistä, jos olivat ehjät ja siistit ja ajoivat asiansa.

31.3.2012 00:13

Miksi Guggenheim -museon rakentaminen on esim. Lastenklinikan sairaalan kunnostusta tai uutta rakennusta tärkeämpi osalle Helsingin päättäjistä?
Osa ihmisistä menee politiikkaan vain ajamaan omaa etuansa. Heikäläiset saattavat onnistua valtaamaan isojen puolueitten kunnallisjärjestöjä ja kunnallispolitiikkaa enemmän tai vähemmän täydellisesti.

Poliittiset palkintovirat on osuva mittari, josta selviää, kuinka täydellisesti oman edun tavoittelijat ovat onnistuneet valtaamaan eri puolueitten kunnallisjärjestöjä.

Tässä on esimerkkinä Helsingin apulaiskaupunginjohtajat. Heillä pitäisi olla hallinto-osaamista, jota ison organisaation päällikkö tarvitsee työssään. Heidän pitäisi tuntea toimialansa ja ymmärtää, miten toimialaa johdetaan kaupunkilaisten hyväksi.

* Hannu Penttilä (SDP) on toiminut Helsingin kaupungin kiinteistö- ja kaupunkisuunnittelutoimesta vastaavana apulaiskaupunginjohtajana vuodesta 2008.
- Penttilällä on hallinto-osaamista: Pääkaupunkiseudun Yhteistyövaltuuskunnan YTV:n yhteistyöjohtajana vuosina 2004–2008. Vuosina 1998–2003 maakuntajohtajana Hämeen Liitossa
- Penttilällä on toimialaosaamista: Ympäristöministeriön yli-insinöörinä kolmentoista vuoden ajan. Toiminut Suomen Luonnonsuojeluliiton toimistopäällikkänä.
- Penttilällä on koulutus toimialalta: Diplomi-insinööri pääaineenaan kiinteistö- ja yhdyskuntasuunnittelu.
(Lähteenä: http://www.hel.fi/hki/helsinki/fi/P__t_ksenteko+ja+hallinto/Kaupunginjohtajat/Apulaiskaupunginjohtaj...)
* Laura Räty (Kok) on toiminut sosiaali- ja terveystoimesta vastaavana apulaiskaupunginjohtajana 16.8.2011 alkaen. Hänen vastuulleen kuuluu myös esiopetus.
- Rädyn hallinto-osaaminen oli vähäistä ennen apulaiskaupunginjohtajuutta: Kaupunginhallituksen jäsen. Sosiaalilautakunnan varapuheenjohtaja. Kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja. - Kyseessä ovat siis luottamustoimet eikä varsinainen työ hallintopäällikkönä.
- Rädyllä on toimialaosaamista terveysalalta: Lääkärinä 2006 - 2011 + kesätyöt. Terveyskeskuslääkäri, yleislääkäri, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri.
- Rädyllä on terveysalan koulutus: Lääkärin koulutus.
(Lähde: http://www.hel.fi/hki/helsinki/fi/P__t_ksenteko+ja+hallinto/Kaupunginjohtajat/Apulaiskaupunginjohtaj...)
* Pekka Sauri (Vihreä liitto) on toiminut rakennus- ja ympäristötoimesta vastaavana apulaiskaupunginjohtajana vuodesta 2003.
- Saurin hallinto-osaaminen oli vähäistä ja kauan sitten ollutta ennenkuin hänestä tuli apulaiskaupunginjohtaja: Vihreän liiton puoluesihteeri 1990 - 1991. Vihreän liiton puheenjohtaja 1991 - 1993. Euroopan vihreiden puolueiden liiton (European Federation of Green Parties) puheenjohtaja 1994-97.
- Saurilla ei ollut toimialaosaamista ennen apulaiskaupunginjohtajaksi nimitystä. Saurin työkokemus: Erilaisia psykologian alaan liittyviä töitä. Yölinja -ohjelman toimittajana 1986 - 2002. Kielenkääntäjä ja tekstittäjä 1969 - 1976.
- Saurilla ei ole koulutusta hänen apulaiskaupunginjohtajuuden toimialalta: Filosofian lisensiaatti 1980: soveltava psykologia (Helsingin yliopisto). Doctor of Philosophy 1990 (Faculty of Human Sciences, Brunel University, London, UK).
(Lähde: http://www.hel.fi/hki/helsinki/fi/P__t_ksenteko+ja+hallinto/Kaupunginjohtajat/Apulaiskaupunginjohtaj...)

31.3.2012 04:08

Kehotan miettimään, ketä äänestää päättämään asioista. Suosituin, suorastaan järkyttävän suosittu Kokoomus ajaa verotuksen keventämistä. Tässäkin lehdessä kirjoittavat Koroma, Pietilä ym. eivät todellakaan aja yleistä vaan yksityistä hyvää.

Maailmassa on tosin muitakin tärkeitä asioita kuin Lastenklinikka ja sotiemme veteraanien hyvinvointi. Ne muut tärkeät asiat on MYÖS helppo unohtaa, jos ne eivät kosketa itseä.

31.3.2012 08:51

http://fi.wikipedia.org/wiki/Helsingin_ja_Uudenmaan_sairaanhoitopiiri
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Kuntayhtymän ylintä päätösvaltaa käyttää valtuusto. Jäsenkuntien valtuustot valitsevat kuntayhtymän perussopimuksen mukaan HUS:n valtuustoon 2–5 jäsentä sekä kullekin henkilökohtaisen varajäsenen kunnanvaltuustojen toimikautta vastaavaksi ajaksi.

HUS on kuntayhtymä, jonka omistaa 26 kuntaa:

Askola
Espoo
Hanko
Helsinki
Hyvinkää
Inkoo
Järvenpää
Karjalohja
Karkkila
Kauniainen
Kerava
Kirkkonummi
Lapinjärvi
Lohja
Loviisa
Mäntsälä
Nummi-Pusula
Nurmijärvi
Pornainen
Porvoo
Raasepori
Sipoo
Siuntio
Tuusula
Vantaa
Vihti

31.3.2012 09:02

Lasten ja vanhusten asiat ovat hunnigolla. Rahaa syydetään kummallisiin hankkeisiin ja ihmisoikeudet unodetaan.

31.3.2012 09:51

Miettikääpä nyt kun hallitus leikkaa kuntien rahoitusta, ketkä siitä kärsivät ensimmäisenä? Lapset ja vanhukset, kun opetuksesta ja vanhustenhoidosta on säästettävä. HUOM! Ne, jotka eivät osaa itse pitää puoliaan eli tässä tapauksessa vanhukset ja lapset, ovat aina kärsijän asemassa. Kuntien pakkoliitoksetkin johtavat siihen, että palvelut tulevat siirtymään kauemmas niiden pääasiallisilta tarvitsijoilta eli lapsilta, nuorilta ja vanhuksilta. Kannattaa tosiaan miettiä ketä äänestää syksyn kunnallisvaaleissa. Itsekeskeisyys ja jatkuva oman edun tai voiton tavoittelu helposti tuhoaa hyvinvointi yhteiskuntaamme, joka tosin viimeiset 10v on siirtynyt enemmälti pahoinvointiyhteiskunnan suuntaan.

31.3.2012 09:55

Kolme tärkeintä asiaa Suomessa on politiikkojen ja virkamiesten superpalkat,guggenheim,ja metrot.Pääministeri vetää lausetta vastuullisuudesta ja yrittää olla uskottava ja sitten puhutaan Suomalaisesta demokraatiasta kun ei löydy centtiäkään vero rahaa niinkuin lastensairalan kuntoon saattamiseksi tai yleensäkään terveydenhuoltoon ja vanhushoitoon.Eikä se Guzeniinakaan mitään ole saanut aikaiseksi ja silti valitaan nämä samat tyypit eduskuntaan vuosi toisensa jälkeen tuhoamaan meidän kansanomaisuutta niinkuin nämä takaukset jotka vie kohta Suomen polvilleen.Huom se alkaa olla siinä ja siinä että onko Suomi enään koskaan kunnon vientimaa joka on poltiikkojen perustelu aina kun kysytään takauksista.Eihän se vienti nyt vedä vaikki nimi on joka takaus paperissa Suomen tuhoamiseksi.

31.3.2012 10:07

Kunnon vientimaa? Ei Suomesta missään nimessä enää tule kunnon vientimaata. Se, milllä Suomi on II-maailmansodan jälkeen noussut markkinoille on puu. Puu eri muodoissa, puu jalostettuna. Ammattiyhdistykset kiristivät joka ukon palkan niin korkeaksi, että puuteollisuus vietiin pois. Kivempi istua peukaloita pyöritellen, kuin tehdä työtä? Turha syyttää poliitikkoja, syy on se, että työntekijän palkkaaminen on tässä maassa niin kallista, ettei pienillä yrittäjillä ole varaa, eikä isoilla yrittäjilllä haluja.

Johtokapuloissa on siis rahan valta (=kokoomus), on turha odottaa inhimillisyyden pilkettä mistään suunnasta.

31.3.2012 10:21

Ja vaikka on kysymyksessa paikka missä lapsia hoidetaan niin, se ei tunnu olevan Helsinginkaupunginjohtajalle tärkeä rakennuskohde, kun tämä ajaa Guggenheim museorakennusta kun vimmattu. Että kaupunginjohtaja on ikäänkuin sokea sille, mikä tässä kaupungissa on tärkein rakennuskohde tämän maan ja kaupungin asukkaiden tarpeiden tyydyttämiseksi, kun hänellä on palavahalu saada museorakennuksen kautta oma nimensä tunnetuksi muualla maailmassa
Että tuosta Helsinginkaupunginjohtajan Guggenhein museorakenntamis halukkuudesta päätellen, lastensairaalan rakentamisen viivyttelyssä ei ole kyse ainakaan rahanpuutteesta. .

31.3.2012 20:50

Eikö hus olekkaan puoli-ilmainen pörssiyhtiöiden omistuksessa.
Luulisi edes potilasvaatteita saavan jos ambulanssitkin ajaa
tavallisen taksin hinnoilla???

Mikähän tää systeemi oikeasti nykyään edes on, alkaa kuulostaa siltä
että tulee vielä uutinen jos lukee hus konkurssissa.

31.3.2012 20:55

partaalla jo

1.4.2012 15:55

Tuli näistä täysi-ikäisyyden saavuttaneista lasten sairaalavaatteista mieleen, kun eduskuntaan hiljattain hankittiin kymmenillä tuhansilla veroeuroilla design-TORKKUPEITTOJA , kun edelliset vain pari vuotta vanhat (torkkupeitot) olivat pikkuisen nyppyyntyneet (tai jotain muuta selittelyä syistä). Kansalle ei riitä elintärkeisiin kohteisiin rahaa (meidän verorahojamme), mutta eliitin (kansan"edustajien") huvitusten hinnalla ei ole mitään rajaa tai kattoa. Kohtahan alkaakin presidentinlinnan remontti ja taas palaa kymmeniä miljoonia "tärkeisiin" edustustiloihin. Sairaista lapsista ja kansasta viis.

Tämä on vain yksi mitätön pisara siinä tuhlailun meressä, mitä tuo "vastuunkantoon" meitä kehoitteleva eliittilaitos on tehnyt ja tekee, mutta kuvaa hyvin päättäjiemme asennetta kansaansa kohtaan.

1.4.2012 17:37

Kyyneliltä en välttynyt lukiessani tätä juttua, kuvat jo fb aiemmin nähtyäni!! Nyt säästetään väärässä paikassa!!!

1.4.2012 18:37

Meidänkin lapsemme joutui 90-luvun lopulla tutkimuksiin lastenklinikalle ja silloin jo näytti paikat olevan remontin tarpeessa. Onneksi siihen aikaan kuten nykyäänkin henkilökunta on parasta A-ryhmää.

1.4.2012 23:32

Totuus on se että kaikkein sairaimpia lapsia hoidetaan lastenklinikalla museo-olosuhteissa.
Esimerkiksi kaikki Suomessa tehtävät kantasolusiirrot tehdään lastenklinikalla mutta kuitenkin osasto 10:tä joka on lasten syöpäosasto, löytyy hometta ikkunanpokista ja katosta vuotaa vedet sisään.
Siinä sitten yritetään parantaa lapsia jotka eivät hoidoista johtuen saa alistua millekkään homeelle tai sieni-itiöille ym ym.
Samalla osatolla ei vanhemmat saa edes jäädä yöksi lapsen luokse kun ei tilaa huoneissa ole, koska huoneet on pieniä ja pahimmillaan niissä on kaksi tai kolme potilasta yhtäaikaa.
Päättäjien silmät ei aukea kuin vasta siinä vaiheessa kun jonkun asioista päättävän oma lapsi joutuu vaikka osastolle 10 tai muulle osastolle pidemmäski aikaan kuin 1 - 5 päivää.
Terveisin nimimerkki: Osasto 10:llä melkein kaksivuotta lapsen kanssa ollut.
PS: Henkilökunta on mahtava ja tekevät tuossa museossa minkä pystyvät ja välillä paljon enemmän.

2.4.2012 20:07

Toisaalta en kyllä näe noissa kuvissa mitään mikä vaikuttaisi hoidon tasoon.
Jotkut on tietysti tottuneet tiettyyn uudenaikaisuuteen mutta se ei kyllä hoidon tasoa nosta millään tavalla eikä siihen vaikuta.

2.4.2012 20:31

Kyllä niillä olosuhteilla nyt vaan on vaikutusta myös hoidon tasoon.
Ahdasta, kesällä huoneissa järkyttävän kuuma ja talvella vetää ikkunanraoista niin että huoneisiin joudutaan tuomaan lisälämmittimiä.
Hometta , kosteusongelmia ym ym.
Sinullakin muuttuisi ääni kellossa jos joutuisit lapsesi kanssa sinne osastolle mihin ei kukaan lastansa halua. Eli osastolle 10 joka on lasten syöpätautien osasto.

2.4.2012 21:30

Nimimerkki " OSITTAIN TURHAA " voi ihan vapaasti käydä kysymässä lastenklinikan hoitajilta miten paljon nykyisten tilojen taso vaikuttaa hoitoon.
Minunn ei tarvitse kysyä koska tiedän sen. Tämä asia tuli todella selväksi sinä aikana kun olin lapseni kanssa osasto 10:llä

2.4.2012 20:34

Sanoisinko että kyllä ihmiset osaatte olla kiittämättömiä,ne ihmiset lapset parantaa,eikä joku materiaali.Vaikka paikat on vanhoja,on ne varmasti siistejä ja pestään ihan samalla tavalla kun uusikin sairaala. Niin pinnallista.Mutta sellaiseksihan tämä maailma on menossa,aika ulkoinen pitäis kiiltää ja sisin jäädä huomiomatta.

2.4.2012 21:26

Oletko käynyt koskaan edes käynyt lastenklinikalla ?
Uudessa sairaalassa ei ole huoneiden ikkunapokissa hometta, katosta ei vuoda vedet sisään, huoneet ei ole kesällä läkähdyttävän kuumia ja talvella vetoisia. Hoitolaitteet seisovat käytävillä kun ei ole tiloja säilyttää niitä muualla, jokaisessa huoneessa ei ole edes omaa vessaa potilaille ja paikat yksinkertaisesti hajoavat käsiin.
Tätä on arki lasten syöpäosastolla jossa hoidetaan niistä sairaista lapsista ne sairaimmat.
Kaikista sairaimmat lapset hoidetaan Suomessa museo-olosuhteissa se on fakta.
Kiittämättömiä ei olla muuta kuin olosuhteisiin jotka eivät vastaa nykyaikaa ja haittaavat myös henkilökuntaa joka tekee ahtaissa ja ajat sitten vanhentuneissa tiloissa arvokasta työtään.
Loppukaneettina voin sanoa suoraan sen että maalla on helppo olla viisas kun merellä tapahtuu vahinko. Eli kun ei itse ole joutunut asioita kokemaan niin on helppo huudella.
Terveisin nimimerkki: Osasto 10:llä melkein kaksivuotta lapsen kanssa ollut.

3.4.2012 14:55

Kamalaa lasten tarvitsee tänä päivä kärsiä muka sivistysvaltiossa moisia olosuhteita. Ajatelkaa miten kauheata on sairaan lapsen (tai aikusenkin) maata tulikuumassa huoneessa kesäisin tai tavisin hometta tihkuvassa sairaalassa. Päättäjät pitäisi sitoa viikoksi näihin sänkyihin ja kysyä sitten miltä tuntuu!!!!!!!!!! En voi muuta kuin toivottaa voimia ja paranemista sairaille ja omaiselle. Siunattua pääsiäistä teille kaikille.

3.4.2012 08:25

Samaa mieltä. Oven karmista on maali hieman rapissut ja sekö on tämä kauhistus? En näe kuvissa enkä tarinassa mitään kauhisteltavaa.

2.4.2012 21:40

en ole käynyt kun joskus 10 vuotta sitten,en väitä ettei asialle tarvitsisi tehdä jotain,mutta kiittämätönkään ei saa olla,ja yirttää lapsen kustannuksella pilata mediassa hyvän sairaalan mainetta.En uko kuitenkaan siihen että lapsi muistaa ulkoisia seikkoja sairaalasta,vaan aikuinen,lapsi muistaa sen että oli hyvät hoitajat ja vanhempi/vanhemmat läsnä,nuo tänään julkaistut kuvat ei kovin pahalta näyttänyt,vaatteet on toki vanhoja,mutta ehjiä,minkäs takia nykypäivänä sitten retrosta maksetaan enemmän kun uudesta,että yksittäinen ihminen voi ylpeillä sillä,että lapsella on 80 luvun potkupuku? ja tuo 2,5 vuotias lapsi kuvassa tuskin itki sitä että paikat on huonossa kunnossa vaan sitä että äiti ei ottanut syliin,kun piti ottaa kuva,että pääsee mediaan mässäämään. Ja oletteko ajatelleet sitä kuinka paljon rahaa kuluu uusiin laitteisiin,joilla hoidetaan meidän lapsia ja hoitajien palkkoihin ym... mutta hyvähän se olisi jos rahaa riittäisi uusiin sairaaloihin ja korjauksiiin

3.4.2012 15:03

Vai mediaan mässäämään. Kyllä sairaan lapsen vanhemmilla on niin suuri ahdistus, että kokemuksesta sen tiedän median olevan omaiselle se viimeinen keino ja hätähuuto!! Ja verovarat kerätään nimenomaan yhteiskunnan hyvinvointiin, vaikka sinunlaisesi eivät näytä sitä ymmärtävän!!

2.4.2012 22:59

Ensi syksyn vaaliteemaksi kävisi:
- Guggenheim -museorakennuksen rahoilla uusi Helsingin lastenklinikan sairaala.

2.4.2012 23:25

Jadelove, mikähän olisi tärkeämpää, kuin sairaalat ja erityisesti lasten sairaala? En heti keksi montaa asiaa. Vakavasti sairaat lapset viettävät osastoilla pitkiä aikoja ja ansaitsevat paranemisensa edistämiseen asialliset puitteet. Kuopukseni syntyi Naistenklinikalla 1994 saman vuorokauden aikana, kun Estonia upposi. Diabeetikkoäitejä olis 12 äidin osastolla 20 ja vain yksi sairaanhoitaja yöllä, melkein kaikki öidit synnyttäneet sektion avulla. Sielläkin puitteet olivat historialliset. Kätilö totesi meille äideille, että saisitte olla ylpeitä, osasto on ainoa jäljellä oleva osasto, joka on aika samassa kunnossa kun oli 2. maailmansodan jälkeen... siitä sitten revimme huumoria, jonottaessamme osaston kahteen toimivaan vessaan... Alle 10 v sitten vietin pari päivää myös Kirurgisessa sairaalassa, samassa huoneessa maksansiirron läpikäyneitä naisia. Ainakin viisi. Yksi yhteinen vessa käytävällä ja aika historiallisen näköiset puitteet myös. Meillä ollut ilmeinen perinne hoitaa todella sairaita ihmisiä historiallisissa puitteissa...

3.4.2012 08:25

Anteeks, mutta... miten nuo tilat muka poikkeavat muista sairaaloista? Ihan normaalithan nuo ovat. Kulumisjäljet tulevat sänkyjen hakkaamisesta oviin - ei ahtaudesta sinänsä. Eikä mielestäni veronmaksajien pidäkään tarjota yksityishuoneita sairaille ja heidän vanhemmilleen, potilaan iästä huolimatta.

Kun vähän maali repsottaa, eikä vanhemmille ole järjestetty luksusoloja, heti aloitetaan parkuminen. Ei taida teilläkään olla prioriteetit elämässä ihan realistisella pohjalla.

3.4.2012 13:04

Sattuu nyt vaan olemaan niin että syöpäsairasta lasta ei voi laittaa toisen potilaan kanssa samaan huoneeseen infektioriskin takia, silloin kun on hoidot menossa. Kantasolusiirtohoidoissa lapsi saattaa joutua olemaan siinä pienessä ahtaassa , välillä kuumassa ja välillä vetoisassa huoneessa jopa 1 vuoden yhtämittaa. Tiedän että näitä tapauksia on ollut, koska silloin kun oma lapseni oli syöpähoidoissa kantasolusiirtoineen vuonna 2009-2011 niin osastolla oli yksi lapsi joka oli ollut hoidossa yhtämittaa 7 kk ja toinen yli vuoden. Koko ajan siinä samassa pienessä huoneessa.

Henkilökuntakin lääkäreitä myöten on täysin kyllästynyt olosuhteisiin ja valitettavan moni Hematologian erikoislääkäri on siirtynyt lastenkilikalta muihin sairaaloihin ja tutkimustyöhön juuri lastenkilinikan olosuhteiden takia.

Sinä et tiedä miltä tuntuu kun omaa lasta hoidetaan sellaisissa olosuhteissa kuin lastenklinikalla nyt on eli museossa. Minä tiedän joten älä tule puhumaan mistään elämän realismista.

3.4.2012 08:34

"Jadelove" taittaa kuulua lastenvihaajien suureen ja kateelliseen kuppikuntaan. En usko, että yksikään äiti kuvaisi lasta sairaalassa "mediamässäilyn" vuoksi. Retrosta tai muista muoti-idiotismeista ei hupia löydy vakavasti sairaan lapsen kanssa. Luuletko ihan tosissasi, että lapsen kuollessa (tätäkin sattuu!) joku äiti olisi onnensa kukkuloilla, kun viimeiset kuvat on otettu "retrovaatteissa"????????

Kukaan ei ole "pilaamassa sairaalan mainetta"! TILAT ovat kurjat, henkilökunta on saanut ruusuja ja kunniamainintoja jokaiselta, jonka lapsi on ko sairaalassa ollut hoidossa.

"Lapsi tuskin muistaa..." Lapsi muistaa tasan tarkkaan sen, onko äiti ollut mukana turvana vai ei. Äiti nukkuu lattialla patjalla, jos sattuu mahtumaan. Äidin läsnäolo rauhoittaa, tuo turvaa ja auttaa koviin kipuihin. Kukaan ei kaipaa designiä tai taidetta, vaan asiallisia oloja!

Tilat ovat huonot, vanhat ja epäkäytännölliset myös Naistenklinikalla, Töölössä, jne. Lapset pitäisi olla kuitenkin etusijalla, jos monia samantasoisia sairaaloita verrataan.
Mihinkään Guggenhaimeihin , tai muihin turhakkeihin, en aio jalallani astua, ennenkuin uusi lastensairaala Helsinkiin on saatu pystyyn ja toimivaksi!

3.4.2012 12:41

Jos minun lapseni on sairaana niin nukun vaikka tuolissa ja olen nukkunutkin, ei sairaala ole mikään hotelli, missä pitäisi olla kaikki viihdykkeet.
Kaikki on nykyään vain pintakiiltoa, usein turvallisen tuntuiset koditkin kovalla rahalla ostetut/ maksetut, sitten kun raha loppuu loppu kaikki .. niin surullista luettavaa lehdissä.

3.4.2012 13:22

Laitetaan sinut muutaman neliön koppiin 3 kuukaudeksi - 1 vuodeksi eristyksiin niin sinunkin mielesi muuttuu.
Tämä on todellisuuttaa lastenklinikalla osasto 10:llä

3.4.2012 15:25

Minä olen laittialla, tuolissa ja ihan pyllylläni lattialla istualtaan nukkunut lapseni takia mutta en voinnut esimerkillinen henkilökunta enkä minäkään estää lastani lisää sairastumasta huonon hengitysilman takia.
Kannattaa käydä katsomassa kymppiosasto esim. ja jättää tuollaiset kirjoitukset kirjoittamatta, kun todellisuudesta ei ole tietoakaan. Ei siellä kukaan hotelli asumisesta edes haaveile. Ei lapset, vanhemmat, muut läheiset ja hoitohenkilökunta sillä siellä kamppaillaan elämästä. Saako minun lapseni elää, saako viereinen lapsi elää tai saako edes vuoden jatkoajan.

3.4.2012 17:12

En ole elämäni aika käynyt, enkä ollut yhdessäkään sairaalassa missä olisi ollut hyvä hengitysilma, siis hajuaistein aistittava. Jos sisäilmassa olisi jotain vikaa, henkilökunta siitä varmaan ensimmäisenä valittaisi joka siellä työskentelee ja varmaan tutkimuksia on tehtykin.

3.5.2012 15:17

KYLLÄ, henkilökunta on valittanut vuosikaudet, sairastanut, purrut hammasta ja valittanut. Remonttia yhdellä osastolla aloiteltiin ja kas kummaa, seinä oli homeessa ulos asti, että sillä lailla. Se talo on suojelukohde ja sen takia sitä ei remontoida, kun tulee niin kalliiksi.

3.4.2012 14:01

Pohjimmillaan tässä koko asiassa on se että samaan aikaan ollaan suunnittelemassa Guggenhein museon rakentamista Helsinkiin ja siihen että siihen kyllä löytyy rahaa, mutta uuteen nykyaikaiseen lastensairaalaan ei rahaa sitten muka olekkaan.
Eli Guggenhein VS. uusi lastensairaala. Kumpi on tärkeämpi ?
PS Lastenklinikka on otettu käyttöön vuonna 1946 eli on jo 66 vuotta vanha rakennus ja sitä ei voi muuttaa tiloiltaan nykypäivän sairaalastandartien mukaiseksi koska rakennus on museoviraston suojelema. Eli lapsiamme ja niistä kaikkein sairaimpiahoidetaan museossa.

3.4.2012 15:12

Rakennukset ikääntyy, samoin ihmiset. Ilman rakenteellisia ja plastiikkakirurgisia toimenpiteitä eivät mitkään pinnat pysy neitseellisenä, oli kummalla puolella kameraa tahansa.

3.4.2012 15:45

Todellakaan ole mikään lasten vihaaja,huh huh ihmettelen vaan tätä pinnallista touhua ja en ole sanonut etteikö rahaa uuteen sairaalaan saisi upottaa,jos sitä olisi. Mielestäni nuo kyseiset kuvat ei kyllä kertonut koko totuutta. ja se että lapseni olisi sairas ja olikin sairaalassa muutaman päivän,niin todellakkin muutkin vanhat sairaalat ovat huonossa kunnossa,ei ole ainut,siellä myös oli vanhemmilla mahdollisuus nukkua vaan patjalla sängyn vieressä,mutta se että pystyin olemaan siellä lapsen kanssa oli todella hyvä,sitä vaikka lapsensa takia nukkuisi veneen alla,jos niinkseen tulisi, ei kyllä itsellä tullut mieleen silloin ulkoiset seikat vaan se että lapsi sai hyvää hoitoa ja parani. Niin retro oli vaan esimerkki siihen vaate asiaan,että on 95 vuoden vaatteita,mutta miksi ehjää heittää pois,kyllä sairaalassa on varmaan uudempiakin,mutta vaatteet on hyvää materriaalia ja tehty kuumaa pesua kestäviksi ja siksi ovat säilyneet,roskiinko ne pitäis heittää jos on vielä käyttökelpoisia? Suomessa meillä kyllä on asiat hyvin,verrattuna muihin maihin ja siitä ei kukaan voi olla erimieltä.

3.4.2012 18:01

On hieman eri asia olla lapsen kanssa sairaalassa päivä tai kaksi kuin että siellä ollaan kuukausikaupalla.
Lastenklinikan osastolla 10 ei vaan olla muutamapäivä. Siellä ollaan viikkoja , kuukausia ja jopa vuosia yhteen menoon hoidossa ja osasto 10:llä ei vanhemmat saa edes jäädä nukkumaan lapsensa kanssa, ei edes sinne lattialle ilman patjaa kun niitä ei ole eikä edes sille tuolille joka huoneessa on, kun tilaa ei yksinkertaisesti ole kaikkien koneiden seassa mitä siellä huoneessa on.
On varmaan muitakin vanhoja sairaaloita mutta totuus on se että kaikista sairaimpia lapsia hoidetaan museoolosuhteissa. Syöpähoidoissa ja kantasolusiirroissa joita tehdään Suomessa vain lastenklinikalla,eivät potilaat saisi altistua millekkään sieni tai bakteeritartunnoille.
Kuitenkin huoneiden ikkunapielissä on hometta ja niistä vetää ja katosta on osatolla tullut vedet sisään usemamman kerran.
Ulkoisista seikoista vielä sen verran että on tehty tutkimuksia siitä miten hoitoympäristä vaikuttaa lasten parantumiseen vaikeasta sairaudesta ja näissä tutkimuksissa tuli todella selväksi se että hoitoympäristöllä ja siihen liittyvillä ulkoisilla seikoilla kuten huoneiden siisteys , koko, viihtyvyys on todella tärkeä asia parantumisprosessissa.
Ja niinkuin aikasemmassa viestissäni sanoin että myös hoitohenkilökunta kärsii vanhanaikaisista tiloista mutta siitä huolimatta tekevät kaikkensa sairaiden lasten parantamiseksi. Myös lääkäreitä sekä hoitajia on siirtynyt muihin sairaaloihin ja tutkimustyöhön juuri näiden olosuhteiden takia ja tämä ei ole mitään mutu puhetta vaan tiedän sen itse kun olen heidän kanssaan keskustellut asiasta sinä aikana kun oma lapseni oli hoidossa osasto 10:llä 2009 -2011 ja jossa hänelle tehtiin myös kantasolusiirto.
Pisin yhtenäinen aika kun sairaalassa oltiin oli 3 kuukautta. Siinä pienessä ahtaassa kuumassa ja vetoisassa kopissa missä hometta oli ikkunapokissa ja ulos huoneesta ei ollut lapsella mitään asiaa koska oli eristyksissä kahden oven takana joista vain yksi sai olla auki kerrallaan kun huoneeseen meni tai tuli itse ulos.
Olen aivan varma että jos sinä joutuisit samaan tilanteeseen lapsesi kanssa tai sinä itse joutuisit tuollaiseen huoneeseen kolmeksi kuukaudeksi niin ääni muuttuisi kellosssa ja heti. Mutta kun et ole niin et myöskään tiedä tosisasioita.

Jos on rahaa suunnitella ja rakentaa jotain Guggenheim museota ja ylläpitäää sitä verovaroin samoin kuin oopperaa tai olympiastadionia ja laittaa sen korjaukseen rahaa, niin kyllä sitä rahaa pitää löytyä uuteen moderniin lastensairaalaan. Vai kumpi on sinusta tärkeämpi Guggenheim vai uusi moderni lastensairaala ? Siitä tässä on pohjimmiltaa kysymys.
PS: Ja kyllä onneksi Suomessa on moni asia hyvin verrattuna muihin maihin mutta Suomessa on myös moni asia huonosti verrattuna muihin asioihin ja yksi niistä on lastenklinikka ja sen olosuhteet eli museo jossa sairaimpia lapsia hoidetaan.

3.4.2012 16:57

Hyvinkään kaupungintalo on oikea osoite räteille.

3.4.2012 18:35

Uutta lastensairaalaa odotetaan vielä vuosia

Leijonaemot taistelevat uuden lastensairaalan puolesta. Lastenklinikan 60 vuotta vanhat tilat ovat sokkeloiset ja huonokuntoiset. Leijonaemot luovuttivat viime joulukuussa adressin peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonille. Vetoomuksista huolimatta rakentamista ei nyt pystytä aloittamaan.

Tällä hetkellä suurista investointihankkeista ovat meneillään Meilahden tornin peruskorjaus ja vastasyntyneiden teho-osaston rakentaminen Naistenklinikan yhteyteen.

Syksyllä alkaa Espoossa Jorvin yhteispäivystyssairaalan rakentaminen, jonka yhteyteen tulee myös palovammakeskus. Lohjan sairaalan yhteyteen rakennetaan psykiatriselle sairaanhoidolle tiloja korvaamaan erittäin huonokuntoinen Lohjalta vuokrattu Paloniemen kiinteistö.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri investoi näihin mainittuihin hankkeisiin ja muihin pienempiin päätettyihin hankkeisiin noin 500 miljoonaa euroa.

Uuden lastensairaalan rakentaminen saattaa alkaa joskus vuoden 2015 jälkeen.”

– Uutta lastensairaalaa koskevia varsinaisia suunnitelmia ei ole tehty, mutta keskustelua sen rakentamistarpeesta on ollut, Husin hallituksen jäsen Veikko Simpanen (sd) sanoo.

Nyt jo päätettyjen ja meneillään olevien hankkeiden jälkeen seuraavaksi tärkeimmät investoinnit ovat traumasairaalan eli Töölön sairaalan korvaava investointi Meilahteen, syöpäklinikan peruskorjaus ja uusi lastensairaala. Nämä hankkeet voivat käynnistyä vuoden 2015 jälkeen.

Hus voisi Simpasen mielestä saada rahaa tuleviin investointeihin myymällä omistamansa Töölön sairaalan ja sen tontin, kun toiminta on siirtynyt Meilahteen. Rakennuksia ei ole suojeltu, joten alueen käyttötarkoitusta voidaan muuttaa.

– Traumasairaalalle on jo kaavoitettu paikka Meilahdesta. Husissa on ollut suunnitelmia logistiikkakeskuksen siirtämisestä Kehä III:n varteen, jolloin muun muassa keskusvarastolta vapautuisi tilaa Lastenklinikan korvaavalle uudelle lastensairaalalle. Tällöin se sijaitsisi Naistenklinikan vieressä, Simpanen sanoo.

3.4.2012 18:36

Lastenklinikalla hoidetaan potilaita tiloissa, jotka eivät vastaa nykyaikaisen sairaanhoidon vaatimuksia. Vesivahingot ovat jatkuva riesa, ja milloin tahansa voi tapahtua putkirikko, jonka vuoksi kokonainen osasto joudutaan sulkemaan.

– Tilat ovat vanhat ja ahtaat. Tilanne kuluttaa henkilökunnan voimavaroja, Leijonaemot ry:n toiminnanjohtaja Janet Grundström sanoo.

Grundtrömin oma poika Samu oli hiljattain leikkauksessa Lastenklinikalla. Potilashuone oli niin pieni, että pojan pyörätuoli ei mahtunut sisään.

Ahtaus on tullut tutuksi myös Merja Rukolle, jonka tytär Anna on ollut osastolla K10.

– Samassa huoneessa on kaksi sytostaattien vuoksi oksentelevaa teiniä ja heidän väliinsä on sijoitettu vielä vauva äiteineen. Mitään intimiteettisuojaa ei ole silloinkaan, kun vain haluat puristaa lapsen tiukasti syliin, Merja Rukko kuvaa.

Hoitojaksot Lastenklinikalla voivat olla hyvinkin pitkiä. Elinsiirtoa odottava potilas voi joutua olemaan osastolla vuodenkin sopivaa elintä odottamassa. Kun on kyse lapsista, on tärkeää että vanhemmat voivat olla läsnä.

– Viime kesänä Maya joutui Lastenklinikalle infektion ja kovan kuumeen vuoksi. Molemmat itkivät, kun äiti ei voinut jäädä. Vieläkin tyttöä on pidettävä yöllä kädestä kiinni, Mira Filatkin kertoo.

Uusi lasten- ja nuorten sairaala ei ole Husin suunnitelmiin kuulunut, mutta nyt vanhemmat, jotka ovat oman lapsensa sairauden kautta tutustuneet Lastenklinikan tilanteeseen, vaativat ajanmukaisia tiloja.

Erikoislääkäri Veli-Jukka Anttila työskentelee aikuisten puolella, mutta infektioiden torjunnan asiantuntijana hän käy suunnilleen kerran viikossa myös Lastenklinikan syöpäosastolla.

– Nykytiloista ei korjaamallakaan saa nykyajan vaatimuksia täyttäviä. Poliklinikan ja päiväkirurgian käyttöön nämä kyllä voidaan korjata. Infektioiden leviämisen estäminen on tärkeää, koska esimerkiksi rs-virus on leukemia- ja elinsiirtopotilaille tappava, Anttila sanoo.

Vuosien mittaan sairaalan luonne on muuttunut: Ennen hoidettiin paljon epidemiapotilaita. Nyt keskitytään synnynnäisiin vikoihin ja korjaavaan kirurgiaan.

Anttilan mielestä uudelle lasten- ja nuorten sairaalalle pitäisi löytää paikka Meilahdesta, koska siellä tarvittavat laboratorio- ja röntgenpalvelut ovat lähellä.

– Uusi sairaala on saatava ykköshankkeeksi heti, Janet Grundström vaatii.
Lastenklinikka

Lastenklinikka sai nykyiset tilansa vuonna 1946, lisätiloja valmistui vuonna 1986.

Vuonna 2010 valmistui uudisrakennus, jossa toimivat teho-osasto, anestesia- ja leikkausosasto sekä magneettikuvausyksikkö.

Potilaiden ikä vaihtelee noin kolme kuukautta ennen laskettua aikaa syntyneistä keskosista noin 16-vuotiaisiin.

Lastenklinikalle on keskitetty vaikeiden ja harvinaisten sairauksien hoito koko maasta.

Viime vuonna hoidettiin noin 27 000 potilasta.

11 osastoa, 7 leikkaussalia ja 140 sairaansijaa.

Hoitohenkilöstöä noin 660, lääkäreitä noin 150.

3.4.2012 19:33

Sen verran pitää oikaista ettei Suomen hoitotaso tai hoitotaso ole mitenkään muita parempi. Ja se ettei meillä ole kunnollista tutkimusta tai tiloja siihen aiheuttaa aivovientiä ulkomaie. lahjakkaimmat lääkärinalut ja tutkijat mielummin työskentelevät kunnollisissa tiloissa. Ilmastoinnin pitäisi olla sairaalassa sairaalatasoa. lastenklinikalla sitä ei pystytä edes korjaamaan sile tasole. Siispä sielä oireievat sekä potilaat että työntekijät. Sairaalabakteerit tykkäävät pinnoista jotka eivät ole ehjiä, eikä niitä sieltä milään saa pois. Kun jokin epidemia lähtee liikkeele- sitä ei voida pysäyttää koska sen pöpön saa jokaisesta ovenkahvasta. Yhtään automaattiovea ei taida tuolla olla. Ylipaineistukset jne ovat vain utopiaa. Kouun tiloissa oli laaja homeongelma, joko se mahtaa ola kunnossa? Ja huomatkaa: hoitohenkilökunnan vaihtuvuus on ihan älyttömän suurta. Kuka haluaa ollla duunissa paikassa jossa hyvälle työlle ei anneta edellytyksiä. vanhemmat jotka nukkuvat lattioilla ovat turvallisuusriski, koko laitos on paoturvaton, koska käytävät ovat varastoja.
Ja haluan nähdä sen vanhemman joka nukkuu istualtaan tuolissa vaikka puolen vuoden sairaalajakson? Siinä saattaa tulla jo pikkasenärtyneeksi, vai mitä luulette?

Lastenklinikka on tämän kansakunnan häpeäpilkku! Eikä todelakaan mikään metropoin ylpeys, niinkuin sen kuuluisi olla. Ja jos lapset paranisivat pelkällä myötätunnolla ja empatiala niin me ei tarvittais sairaaloita ollenkaan. Mutta nyt tarvitaan sellainen joka täyttää edes eurooppalaiset standardit!! Sitähän LNS ei täytä miltään osin. Voi pyhä tietämättömyys mikä tässä keskustelussa tulee esille, mutta niin se taitaa olla että ennenkuin oma läheinen sairastuu niin ei asiat liikuta, suorastaan päinvastoin!

3.4.2012 20:30

En ole elämäni aika käynyt, enkä ollut yhdessäkään sairaalassa missä olisi ollut hyvä hengitysilma, siis hajuaistein aistittava. Jos sisäilmassa olisi jotain vikaa, henkilökunta siitä varmaan ensimmäisenä valittaisi joka siellä työskentelee ja varmaan tutkimuksia on tehtykin.

3.4.2012 22:09

Lapseni sairastaa syöpää ja häntä on hoidettu Helsingin Lastenklinikalla kohta puolitoista vuotta. Olemme tänä aikana tutustuneet läheisesti kolmeen eri osastoon; K10, S10 sekä K1. Kahdessa ensimmäisessä hoidetaan syöpään sairastuneita ja K1 on infektio-osasto, mihin nämä syöpään sairastuneet lapset usein kärrätään jos saavat tulehduksen. Joskus syöpälapsia viedään myös elinsiirto-osastolle tai muuallekin, koska Kympillä ei ole tilaa.

Palataan osastoon K1. Sinne saa jäädä toinen vanhemmista yöksi. Onneksi sain jäädä, sillä lapseni eristyshuoneen hoitajakutsu ei toiminut ollenkaan - sen totesimme vasta yöllä kun lapseni tarvitsi kipu- ja pahoinvointilääkettä lisää. Mitä olisi tapahtunut, jos minä en olisi ollut paikalla? Lapseni olisi kärsinyt kivuistaan ja pahasta olosta ties kuinka kauan, sillä hoitajat eivät käy huoneissa kuitenkaan 15 min välein. Hoitajan kanssa yritimme teipin avulla korjata hoitajakutsua jälleen toimivaksi. Mutta tuloksetta - niinpä minä toimin hoitajakutsuna. Onneksi olin paikalla!

Yksi suuri Lastenklinikan ongelma on eristyshuoneiden puute päivystyksessä. Jos syöpää sairastava lapsi saa kuumeisen infektion, hänet täytyy viedä päivystykseen. Mutta koska syöpälapsi elää eristyksessä koko maailmasta, häntä ei saa viedä päivystyksessä sinne, missä on muita lapsia koska hän voi sieltä saada jonkin uuden infektion - ja menehtyä siihen! Päivystyksessä on vain yksi nk. ulkoeristyshuone, mihin syöpäpotilaat pääsevät odottamaan lääkäriä. Usein käy niin, että ulkoeristys on varattu. Olen ollut monta kertaa oman lapseni kanssa päivystyksessä ja suurinpiirtein yhdessä hoitajien ja lääkärin kanssa mietitty, mihin menemme odottaman lääkäriä koska kaikki paikat ovat täynnä sairaita lapsia. Tilaa ei yksinkertaisesti ole! Näidenkin keskusteluiden aikana sairas lapseni joutuu odottamaan autossa, kun äiti etsii hoitajien kanssa talosta pientä nurkkaa, mihin uskaltaa mennä. Hoitajat valittavat usein huonosta sisäilmasta ja silti he jaksavat tehdä äärettömän tärkeää työtään hyvin. Monet kyllä vaihtavat paikkaakin, sillä he eivät halua myöskään riskeerata omaa terveyttään työn vuoksi.

Haluan myös kertoa, että vanhoissa tiloissa on muitakin riskejä. Kyse ei ole siitä että me vanhemmat haluamme luksusta elämäämme. Kyse on siitä, että epidemiat leviävät vanhoissa tiloissa nopeammin ja tehokkaammin, kuin uusissa ja nykyaikaisissa tiloissa. Lastenklinikalla ei ole itsestään avautuvia ovia, ja ovenkahvat jos mitkä ovat suuri riski infektioiden leviämiselle. Yhdellä osastolla saattaa olla vain 1-2 wc:tä ja niitä käyttävät kaikki osaston potilaat. Entä jos joku heistä sairastuu norovirukseen? Se on sen jälkeen jokaisessa siinä wc:ssä käyneessä potilaassa. Mitä siitä seuraa? Leikkaukset ja hoidot siirtyvät, henkilökunta sairastuu, työntekijöitä on vähemmän, leikkausjonot kasvavat ja pahimmassa tapauksessa itse pieni potilas voi menehtyä. Muistutan vielä, että puhumme nyt jo ennestään sairaista lapsista, joiden vastustuskyky on heikko. Heille, etenkin syöpälapsille, tavallinen flunssa voi olla kohtalokas.

Myös vanhat pinnat ovat riski, sillä niitä ei voida välttämättä desinfioida niin ettei materiaali kärsisi. Risoista ja röpöläisistä pinnoista tulee helposti hyvä kasvualusta erilaisille bakteereille ja usein sairaalassa esiintyvät bakteerit voivat olla hyvinkin vakavia ja antibiooteille resistenttejä.

Lasten syöpäosastolle eivät vanhemmat saa jäädä yöksi. Tämä johtuu tilojen ahtaudesta. Yhdessä huoneessa voi olla niin paljon eri laitteita, että siellä on vaikea jo hoitajienkin kulkea. Entä jos tulee elvytystilanne ja sängyn ympärille pitäisi mahtua paljon henkilökuntaa ja vielä lisää niitä laitteita.

Entä lapset sitten, jotka jo kuolemanvakavasti sairaina joutuvat jäämään vielä yksin yöksikin siihen museoon? Minun oma lapseni ei pysty nukkumaan Lastenklinikalla. Hän saattaa soittaa minulle yöllä ja kertoa surullisena, miten ikävä hänellä on. Sydämeni murtuu! Olen itse kotona omassa sängyssä vain 5 kilometrin päässä lapsestani joka joutuu makaamaan yksin eristyshuoneessaan! Olisin mieluusti hänen kanssaan siellä, vaikka siinä tuolissa edes, kunhan saisin olla hänen luonaan. Ja mitä kaikkea tästä voi seurata tulevaisuudessa, kun lapsi yön pimeinä tunteina miettii miksi hänet on jätetty tänne yksin. Lapseni on sen verran iso jo että tietää erään lääkkeen väsyttävän vaikutuksen ja nykyisin hän pyytääkin sitä lääkettä joka ilta, jotta voisi nukkua! Onko se oikein, että lapsi, nyt puhutaan pienestä LAPSESTA, että hän joutuu pyytämään lääkkeitä vain siksi että pystyy nukkumaan yönsä yksin eristyshuoneessa!

Ja te, jotka olette sitä mieltä että meidän vanhempien ajatukset eivät ole realistisella tasolla, niin ole hyvä ja tule mukaani. Tule seuraamaan elämäämme seuraavaksi vuodeksi, kun lastani vielä hoidetaan. Jätä työsi, ystäväsi, koko sosiaalinen elämäsi, harrastuksesi. Hae Kelalta tukia, laske joka kuukausi miten pärjäät seuraavan kuukauden, yritä hoitaa ne kotona olevat terveet lapset myös hyvin. Pidä oma pääsi myös kunnossa tässä kaikessa. Toivotan sinut tervetulleeksi meidän elämään, katsotaan miten realistisesti sinä sen jälkeen kirjoittelet keskustelupalstoille.

4.4.2012 08:18

Se mikä tässä on kauhein on se että nyt tulee alv korotukset,solidarisuusverot ja cenntiäkään niistä rahoista ei ohjata esimekiksi lastensairaalan hyväksi.Vaan sama meno jatkuu ja rahat menee kankkulan kaivoon.

4.4.2012 09:02

Vaikka tiedän kokemuksesta, että "voimien" lähettelyt vain ärsyttävät, niin toivotan "Syöpälapsen äidille" voimia, sympatiaa ja toivon ajatuksia. Kirjoituksestasi nousi mieleen niin kipeitä muistoja 15-vuoden takaa. Tämä tarina päättyi hyvin, ja poika on jo pitkä, komea ja terve nuorimies. Äidinsydämeen jäi kuitenkin pelko elämään, ja siellä se tulee varmasti piilottelemaan elämäni loppuun saakka.

On tyhjäpäistä, ilkeää ja itsekästä jauhaa hotellitasosta, retrovaatteista jne. Kyse on jostakin ihan muusta, kuin itsekkäiden ihmisten haluista saada vielä vähän lisää! Minulle patja lattialla kelpasi aikoinaan ihan hyvin. Tuoliinkiin olisin tyytynyt. Lasta hoidettiin myös yöllä, tipassa annettiin suonta kirveleviä lääkkeitä. Miksi olisin jättänyt lapsen yksin, kun oli mahdollisuus olla läsnä? Viereisen huoneen lapsi itki, itki ja itki sydäntäsärkevästi kaiken yötä. Yksin, pimeässä, sairaana, sekavana. Äiti oli tyytyväinen, kun "vihdoinkin saan sen johonkin yöllä, ja pääsen vähän juhlimaan...". Tuntui niin pahalta.

Tottakai yhteiskunnalla on velvotteita joka suuntaan. Suomi vaan ei pitkään voi itseään enää tituleerata sivistysvaltioksi, jos ne heikoimmat - lapset ja vanhukset - jätetään tilanahtauden vuoksi huonolle hoidolle. Ja jälleen korostan sitä, että henkilökunta on ja on ollut pitkään erittäin motivoitunutta ja osaavaa. Kyse on tilojen puutteesta.

Onni ei todellakaan tule rahasta, mutta onnea ei kukaan lastensairaalasta hae, vaan apua vakavasti sairaan lapsen hoitoon ja toivoa paranemiseen. Vanhemman läsnäolo on erittäin tärkeä asia lapsen hoidon tai elämän viimeisten päivien ajan.

4.4.2012 11:53

Tuo vaateasia on harmillisesti noussut jutun pääaiheeksi. Vaatteista tuskin on riskiksi kenellekään (ne pestään todella hyvin ja tietyin kriteerein, puhtaita ne on, olen ollut sairaalapesulassa töissä). Ehjiä ne pitää olla ja sellaisia, että ne toimii käytössä.

Enemmin nostaisin keskusteluun sen, että me emme oikeasti välitä yhdestäkään yhteiskunnan epäkohdasta, jos se ei tule ihan meidän iholle. Viittaamme kintaalla isoille asioille, koska ne eivät ole meidän arkea. Tunnistan tämän myös itsessäni. En vain tiedä, miten ihmisen pään sisältöä voidaan muuttaa ja mielenmalleja muokata. Syöpäpotilaiden hoidon tasoon heräsin vasta siinä vaiheessa, kun se iski iholle. Vanhustenhoidon karu tilanne tuli vastaan viime talvena mummin hoidontarpeen muuttumisen myötä.

Oikeasti: miten me voimme muuttaa tätä maailmaa niin, että raha ei vain valu johonkin vaan se menee ihmisten hyvinvoinnin turvaamiseen?? Kuka on valmis pistämään esim. 500 euroa keräykseen nyt heti, jotta saadaan edes jotain korjattua lasten hyväksi? Monelle tuo summa menee joka kuukausi ihan turhuuteen. Myös minulla.

4.4.2012 12:53

Se keino muuttaa ihmisten ajattelutapaa on politiikan muokkaaminen. Jokainen tekee siellä äänestyskopissa sen päätöksensä, minkälaisille arvoille jatkossa maassamme painoa annetaan. Nyt elämme kokoomusjohtoisessa maassa.

Yksityisihmisten keräyksillä on iso paino-arvo, mutta tämän tason keräykset on tehty jo. Jokainen työssä kävijä maksaa verot, mihin ne verot tuupataan on tärkeä kysymys.

Miten vaikkapa Helsingin kaupunginjohtaja Pajunen vastaa henkilökohtaisesti kysymykseen: Kumpi on tärkeämpää, marginaaliryhmän taidenautinnot vai kuolemansairaiden lasten hoito?

Näille kysymyksille viitataan kintaalla niin kauan, kun itse on tosipaikan edessä. Toivonkin tässä kaikille päättävissä elimissä oleville koettelevia aikoja läheisen, lapsen tai vanhuksen, vakavasti sairastuttua.

5.4.2012 02:46

Tarvitaan kunnanvaltuustoon ja eduskuntaan edustajia, joilla on kokemusta elämän varjopuolista: Sairaalahoidossa oleva lapsi, aikuinen tai vanhus. Alkoholisoituvat ihmiset. Humalaväkivalta. Perheväkivalta. Huume-, alkoholi-, peli-, rakkaus- ja seksiriippuvuus. Mielenterveyden ongelmat. Jne.

Parempi olisi, että poliitikko olisi ollut ulkopuolinen näisssä tilanteissa, koska ihminen on usein sokea ongelmillensa. - Parasta olisi, jos poliitikko olisi yrittänyt saada terveeksi itselleen tärkeätä ihmistä (esim. omaa lastansa). Silloin hän olisi huomannut, että monessa tapauksessa se on vaikeata. Esim. useat mielisairaudet eivät parane, mutta oireet saadaan pidettyä kurissa lääkityksellä.

5.4.2012 21:04

Kaikki arvostus hoitajille, jotka jaksavat tehdä työtään huonokuntoisissa tiloissa. Mitä mahtaa tehdä home ikkunanpuitteissa hoitajille? ja entäs kun homealtistunut lapsi joutuu sinne hoitoon? Ikävää katseltavaa ja kuunneltavaa ja niin väärin pieniä potilaita kohtaan!! Vanhat vaatteet todella voivat olla hyviä ja pehmeitä, mikäli ne ovat puhdasta puuvillaa, mutta kun ne parikymmentä vuotta vanhat vaatteet ovat inhottavia hikoiluttavia ja kutittavia keinokuitu sekoite vaatteita. Pois vaan...mulla olisi ihania lasten vaatteita, ikävä, että ne eivät sairaaloille kelpaa...

6.4.2012 08:12

Oven karmissa maali kulunut. Vessassa ahdasta. Mekin olimme vauvan kanssa sairaalassa. Tiloissa oli ahtautta, mutta hoito toimi. Pitää laittaa asiat tärkeysjärjestykseen. Nämä kuvat on otettu ilman lupaa ja myös levitelty. Paljon tärkeämpää on hoito kuin toisarvoiset asiat. Ei minua kiinnosta oven karmin maalin kuluminen kun lapseni on letkuissa kiinni. Onko tämä taas politiikan tekemistä ja pisteiden keräämistä.

6.4.2012 17:45

Minäpä ehdotan että vaihdetaan Lastenklinikka aikuisten sairaalaksi, siellä voisi hoitaa vaikkapa ns. 'miesten tauteja'. Kun se kerran on siis niin hyvä. Lapseni kanssa en sinne halua!

6.4.2012 20:08

Eihän noissa kuvissa ole mitään, mikä todistaisi huonosta hoidosta. On erittäin hyvä, että käytetään kestäviä sairaalatekstiilejä. Vähän pitäisi yhtä ovenpieltä korjausmaalata. Siinä kaikki. Tyypillistä nykyajan nuoren naisen riehaantumista. Ei nettikuvien kautta asioita korjata. Huussien määrän lisääminenkin on erittäin vaikeata, kun aiemmin on tyydytty vähempään.

11.4.2012 21:03

Olet kyllä niin oikeassa,hoitoon tärkein ja ihmisten, niin potilaiden, omaisten kuin henkilökunnan välillä, loistukkaat puitteet ei välttämättä paranna yhtään mitään.
Voi jopa käydä päinvastoin.

6.4.2012 21:53

Aika moni kylpyhuone ja vessa esim. helsinkiläisissä kodeissa ei näytä yhtään tuon kummemmalta kuten ei omanikaan. Kun ei ole varaa laittaa uusiksi niin samanlaista saa katsella joka päivä aika pitkään. Jos veroja aletaan nostelemaan niin sitten vielä kauemmin.

6.4.2012 22:15

Kopioinpa kirjoittamani blogitekstin tänne vastaukseksi:

Viime päivinä on ollut mediassa puhetta Lastenklinikan huonosta kunnosta ja tarpeesta uudelle lastensairaalalle. Länsiväylässä oli julkaistu erään äidin ottamat kuvat sairaalan kunnosta. Se, mikä herätti minussa suurta kummastusta, oli se, kuinka jotkut eivät halua nähdä tai uskoa todellista tilannetta.

"Ulkoiset puitteet ovat vain puitteita - pääasia että puhdasta vttä ja lämpöä riittää ihanan, osaavan ja jaksavan hoitohenkilöstön sekä laitteistojen lisäksi."

"Sanoisinko että kyllä ihmiset osaatte olla kiittämättömiä,ne ihmiset lapset parantaa,eikä joku materiaali.Vaikka paikat on vanhoja,on ne varmasti siistejä ja pestään ihan samalla tavalla kun uusikin sairaala. Niin pinnallista.Mutta sellaiseksihan tämä maailma on menossa,aika ulkoinen pitäis kiiltää ja sisin jäädä huomiomatta."

"Kun vähän maali repsottaa, eikä vanhemmille ole järjestetty luksusoloja, heti aloitetaan parkuminen. Ei taida teilläkään olla prioriteetit elämässä ihan realistisella pohjalla."

Tässä muutamia esimerkkejä kommentoinnista. Niistä huokuu se, että nämä ihmiset eivät ole itse viettäneet lapsensa kanssa kyseisessä sairaalassa päiviä, kuukausia, jopa vuosia. Kyseessä ei ole vain se, että seinät ovat vanhanaikaisen väriset, maali repsottaa jostain kulmasta ja oveen on tullut kulumajälkiä. Rakennus on oikeasti huonossa kunnossa. Kerronpa esimerkkejä meidän taipaleelta.

Heinäkuussa 2010 todettiin meidän Neidin leukemia. Tuolloin oli meneillään tajuton helleaalto. Moni meistä muistaa varmasti edelleen tuon kesän pitkään jatkuneen kuumuuden. Me siirryimme ulkoilman kuumuudesta viettämään kesää tukahduttavan kuumaan ja seisovaan huoneilmaan Lastenklinikalla. Huoneessa oli vähintään yhtä lämmintä kuin ulkona. Ilma seisoi, ei edes sitä pientä tuulen virettä mikä ulkona kävi. Tuossa hiostavassa, pakahduttavassa kuumuudessa meidän Neiti vietti rankat alkuhoitonsa, useamman viikon ajan ilman helpotusta. Kuvittele itsesi tilanteeseen. Sinulla on pahaolo koko aika. Ruoka ei maistu ja haisee pahalle. On kipuja ja heikottaa. Olo on mitä kurjin. Siihen päälle huone on pakahduttava. Kaikki hajut jäävät leijailemaan huoneeseen pitkäksi aikaa, koska ilmanvaihto on riittämätön. Ikkunaa ei saa avata painestetun huoneilman takia. Inhimillistä? Ei minusta. Kuulostaako nykyaikaiselle sairaalle? Ei minusta.

Lopulta tuossa huoneessa tuli vedet katosta läpi. Yhtäkkiä alkoi vain kuulua tiputusta ja lorinaa vessasta. Ensin luulin hanan vuotavan, kunnes huomasin veden tulevan katosta läpi. Meidän onneksi osastolla oli tuolloin toinen huone vapaana ja pääsimme sinne. Kyseinen huone meni kuivatukseen ja hetkelliseen käyttökieltoon. Ja tämä ei ole muuten ainut huone, josta on tullut vedet katosta läpi. Useampikin huone Kympiltä on ollut kuivatuksessa. Ilmastointi on riittämätön. Huoneet ovat kuumia kesällä, kylmiä talvella. Nämä ovat ihan oikeita ongelmia potilaille. Ei mitään rapistuneita maaleja seinissä. Ulkonäkö seikkoja.

"Jos minun lapseni on sairaana niin nukun vaikka tuolissa ja olen nukkunutkin, ei sairaala ole mikään hotelli, missä pitäisi olla kaikki viihdykkeet.
Kaikki on nykyään vain pintakiiltoa, usein turvallisen tuntuiset koditkin kovalla rahalla ostetut/ maksetut, sitten kun raha loppuu loppu kaikki .. niin surullista luettavaa lehdissä."

Niin, sinulla on varmaankin perusterve lapsi, jolle tuo sairaalareissu tarkoittaa muutamaa päivää infektio-osastolla. Kyllähän tuon ajan on vaikka päällään seisten. Mitäs sitten kun olet lapsesi kanssa sairaalassa viikko tolkulla. Kuukausi tolkulla. Edelleenkö hehkutat kuinka nukut vaikka tuolissa lapsesi takia? Ei, sairaala ei todellakaan ole mikään hotelli. Sen tietävät joka ikinen, joka on todella pelännyt lapsensa puolesta. Sitä ei tarvitse kertoa syöpää sairastavan lapsen vanhemmalle. He tietävät sen todella karvaasti. Joka ikinen heistä olisi mieluummin siellä hotellissa lomareissulla lapsensa kanssa, eivät sairaalassa.

Mutta miksi sairaalan pitää olla se karu ja karmea, aikansa elänyt ympäristö? Onko väärin pyytää, että sairaala on inhimillisessä kunnossa? Miksi siellä ei saa olla niitä parjattuja kaiken maailman viihdykkeitä? Pitääkö sairaalassa olon olla kurjuuden maksimointia? Taas kerran, toiset lapset viettävät pitkiä aikoja sairaalassa, ei vain yksinomaan Kympin lapset, ja kyllä heillä ja heidän vanhemmillaan on oikeus myös niihin viihdykkeisiin. Voit kokeilla itse seuraavaa: päätä asua vain yhdessä huoneessa asunnostasi, vaikkapa makkarissa. Ja tuosta huoneesta et saa poistua moneen viikkoon. Ei vessaan, ei syömään, ei happihyppelylle. Saat olla vain tuossa yhdessä ainoassa huoneessa. Kavereita ei sallita. Korkeintaan sinun lähimmät omaiset eli vanhemmat ja isovanhemmat. Sisaruksetkaan eivät saa tulla käymään infektioriskin takia. Ja silloinkin korkeintaan kaksi henkilöä kerrallaan. Siihen päälle: voinnissa ei ole hurraamista. Montako päivää jaksaisit? Missä vaiheessa alat kaivata noita viihdykkeitä, jotta saat aikasi kulumaan ja unohdat edes hetkeksi pahan olon ja kivut?

"siellä myös oli vanhemmilla mahdollisuus nukkua vaan patjalla sängyn vieressä,mutta se että pystyin olemaan siellä lapsen kanssa oli todella hyvä,sitä vaikka lapsensa takia nukkuisi veneen alla,jos niinkseen tulisi, ei kyllä itsellä tullut mieleen silloin ulkoiset seikat vaan se että lapsi sai hyvää hoitoa ja parani."

Olet onnellisessa asemassa. Sait olla lapsesi kanssa sairaalassa myös yöt. Näin ole Kympillä. Sinne ei mahdu. Lapseni oli alle kaksi vuotias sairastuessaan leukemiaan. Arvaa miltä tuntui jättää tuon ikäinen lapsi sairaalaan yksin yöksi? Olin juuri saanut kuulla, että toisella on leukemia. Sairaus, joka on hengenvaarallinen. Lapseni oli myös todella huonossa kunnossa. Kiitos lääkäreiden, jotka eivät ottaneet vanhempia tosissaan ja lapseni ehti huonoon kuntoon ennen kuin sai lähetteen eteenpäin. Sinne minä jätin lapseni. Yksin kaikkien laitteiden keskelle sairaalaan. Oli tippalaitetta, happimaskia, saturaatiomittaria ja nallelätkää. Kalpea ja valkoinen, voipunut pieni lapsi. Lapsi, joka sairasti leukemiaa. Ja oli erittäin huolestuneet vanhemmat. Vanhemmat, jotka eivät oikein edes ymmärtäneet mitä oli tapahtunut. Tarve saada pidellä lasta sylissä oli suuri. Mutta mahdollisuutta ei siihen ollut. Ja huonovointinen lapsi, joka koki, että vanhemmat jättivät hänet tuolla hetkellä.

Neiti oppi pelkäämään vanhempien lähtemistä. Hän ei suostunut nukahtamaan iltaisin. Pienikin risahdus ja Neiti oli hereillä. Hän vahti, että vanhemmat eivät lähde ja jätä häntä. On totta, että sairaallassa kun vietetään pitkiä aikoja, eivät vanhemmat jaksa, jos he ovat siellä koko ajan yötä. Sillä yöt ovat todella risaisia lääkitysten ja laitteiden piippausten takia. Mutta ainakin alkuun olisi todella tärkeää, että vanhemmilla olisi mahdollisuus yöpyä lapsensa luona. Jotta kummillakin olisi kunnolla aikaa tottua tilanteeseen. Sisäistää tapahtunut. Eikä lasta tarvitsisi vain jättää yksin sairaalaan. Oli lapsi minkä ikäinen tahansa, ei tuo tilanne ole armollinen. Miltä sinusta tuntuisi hylätä lapsesi näin? Siksikin tilat ovat riittämättömät. Huoneeseen ei vain mahdu.

Tilat ovat riittämättömät myös muualla. Olemme joutuneet viettämään muutamankin kerran yön päivystyksessä, koska osastot ovat olleet täynnä. Tilaa ei ole ollut, vaikka osastopaikan Neiti olisi tarvinnut. Kerran päivystyksessä lääkäri osoitti uutta siipeä, joka Lastenklinikalle on rakennettu: "Tuo on sairaala. Tämä on museo." Henkilökuntakin on tuskastunut tilan riittämättömyyteen ja ahtauteen. Sen toimitattomuuteen. Meille on myös sanottu, että sairaala on rakennettu sen ajan (1940-luku) potilasmäärille ja tänä päivänä se on auttamattomasti liian pieni.

Eräänkin kerran yövyimme päivystyksessä, vaikka Neidin olisi kuulunut päästä infektio-osastolle eristyshuoneeseen. Lopulta aamulla meidät lähetettiin kotiin. Tilaa ei ollut jäädä ja todettiin, että kaipa tuo on kotikelpoinen. Sillä lopputulemalla, että olimme parin tunnin päästä takaisin sairaalassa. Sillä erää todettiin, että nyt on sitten pakko järjestää huone. Aloitettiin palapeli. Potilaita siirreltiin huoneesta toiseen. Mietittiin keitä voidaan laittaa samaan huoneeseen. Infektio-osastolla ovat lapset omissa eristyshuoneissa, jotta taudit eivät leviäisi toisiin lapsiin. Vanhemmatkaan eivät saa sen takia liikkua käytävillä, vaan huoneisiin kuljetaan ulkokautta. Neidin infektioeristyksestä johtuen hänen on ehdottomasti oltava omassa huoneessa. Huonekaveri ei tule kysymykseen. Muutaman tunnin päästä oli potilaita siirrelty riittävä määrä, jotta huone Neidille saatin vapaaksi. Pääsimme koirankopin kokoiseen huoneeseen viikoksi. Huoneella on kokoa noin kuusi neliötä plus vessa. Siellä vietimme yötä päivää aikamme. Muistuttaa melkoisesti vankilaelämää. Rikoksena on vain sairastaa leukemiaa.

Ongelmat ovat todellisia. Eivät vain ulkonäköseikkoja. Ja sitä paitsi. Mitä pahaa siinä on, jos sairaala on viihtyisä? Ei mitään. Kyllä se auttaa omalta osaltaan jaksamisessa. Ei kenenkään tarvitse tulla kertomaan vakavasti sairaan lapsen vanhemmalle, että hyvä hoito on tärkein. Aivan kuin me emme sitä tajuaisi. Ihan varmasti ymmärrämme. Ja taatusti paremmin kuin moni muu. Sillä me taistelemme yhdessä lapsemme, lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan kanssa lapsemme hengestä.. Mikään ei ole sen tärkeämpää kuin asiallinen, hyvä hoito. Eikä tässä olekaan ollut kyse hoidonlaadusta. Vaan riittämättömistä, toimimattomista ja rappeutuneista tiloista. Tiloista, jotka rajoittavat ja vaikeuttavat päivittäistä hoitotyötä.

7.4.2012 04:01

Liian pitkä, ei jaksa lukea.
Ei kai täältä kukaan käy starin lääkäreillä? yksityisiä on kuitenkin tarjolla pilvin pimein. Köyhät kärsii, valitettavasti. Onhan se ikävää jos tuolla on paikat huonossa jamassa, täytyy varmaan laittaa joku lahjoitus kun alkaa muutoin omatuntoa kolkuttaa.

7.4.2012 12:17

mikko.kaipia: et olisi asiasta mitään ymmärtänytkään kommenttisi perusteella.

7.4.2012 09:01

Mielestäni lastenosaston tulee olla ensisijaisesti hoitajille käytännöllinen ja potilaille virikkeellinen. Vanha ja vähän ränsistynytkin voi täyttää nämä ehdot, mutta valitettavasti Lastenklinikan tapauksessa näin ei taida olla.

Mitä potilasvaatteisiin tulee, niin luonnonkuitu kuten puuvilla on iholle kaikkein miellyttävimmän tuntuista ja oikein huollettuna yhtä hygieenistä kuin tekokuitukin. Puuvillan laatu on vuosikymmenten saatossa heikentynyt - hienoa että vanhoja, kestäviä vaatteita on vielä käytössä!

Olipa Guggenheimista mitä mieltä tahansa, niin terveydenhuollon ja taiteen asettaminen vastakkain ei ole mitenkään perusteltua. Molemmat edistävät ihmisten hyvinvointia, eikä toisen tukeminen ole automaattisesti toiselta pois. Kaikki on kiinni päättäjien tahdosta!

7.4.2012 13:41

Mielestäni terveydenhuollon ja taiteen asettaminen vastakkain on erittäinkin perusteltua siinä vaiheessa kun ollaan suunnittelmassa miljoonia maksavaa Guggenheimia. Selvitystyöhönkin on laitettu jo paljon rahaa. Lastenklinikalle ei ole kuitenkaan tehty mitään, kummit ja muut yksityiset tahot keräävät rahaa keskoskaappeihin yms. että lapsia voidaan hoitaa edes nykyaikaisin laittein vaikka tilat eivät nykyaikaiset olekkaan.

En todellakaan ole mikään kulttuurin vastustaja. Käyn paljon konserteissa, taidenäyttelyissä ja teatterissa. Mielestäni fyysinen terveys, varsinkin lasten, meenee kuitenkin kulttuurin edelle.

7.4.2012 14:25

Itsekin laittanut usein lastenklinikalle lahjoituksia, mihin ne kaikki rahat sitten oikein menevät jos ei lastenklinikalle?
Tuossa joku mainitsikin kummit ja sitten on vielä suuret tempaukset joissa kerätään rahaa.
Tämä on sellainen asia että kuntien tai valtion pitäisi tämä hoitaa eikä hyväntekijöiden, omituista että lahjoituksilla rahoitetaan lastenklinikkaan ja hankitaan keskoskaappeja yms.
Ei voi puhua hyvinvointivaltiosta jos tavalliselle ei kansalaiselle pystytä enää tarjoamaan asiallista terveydenhoitoa. Suunta on ollut jo pitkään väärä että pitäisi käyttää yksityisiä palveluita, ei tästä niin montaa vuotta ollut aikaa kun vielä rahaa oli sairaanhoitoon vaan mihinpä nuo rahat sitten tänäpäivänä laitetaan, salkkumiesten huonojen sijoitusten paikkailuun ja jopa globaalisti!

Rahoitetaan sitä kulttuuria lahjoituksilla, rahat sairaiden hoitoon tulee löytyä suoraan budjetista ja riittävästi!

8.4.2012 17:04

Lapseni syntyi sydänvikaisena keskosena n. 2 kuukautta ennen laskettua aikaa, ja vietiin teholle Lastenklinikalle. Keskoselle tärkeintä hoitoa on ns. kenguruhoito, jossa lapsi laitetaan äidin paljasta ihoa vasten, paidan alle.
Hoitajat olivat "seiskalla" ihania, monesti yrittivät järjestää tilan niin että saivat pari sermiä jotta sain itselleni ja vauvalleni tilan istua kuuden keskoskaapin/lämpösängyn huoneessa sille toiselle nojatuolille antamaan ainokaiselleni kenguruhoidon. Yleensä tuota tilaa ei vain ollut, ja kun poikani oli alle 1600gr painoinen, heiveröinen lapsi joka ei syönyt eikä hengittänytkään ilman apuja, piti hänet siirtää muualle ko. osastolta koska synnäriltä oli tulossa enemmän apua tarvitsevia.

Kului aikaa, ja lapseni sai leikkausluvan jotta sydän voitaisiin korjata. Odottelimme, ja odottelimme... lapseni ei sydänvian takia hengittänyt kunnolla, ei syönyt itse ja sai vahvoja lääkkeitä jotta sydän ei kerryttäisi nestettä elimistöön, samalla toivoimme että odottaminen ei kävisi liian rankaksi ja lapsemme saisi elää. Mutta sydänosasto K4:llä ei ollut TILAA! Lopulta tilat järjestyi, leikkausaika lykkääntyi TILAN puutteen vuoksi loppujen lopuksi lähes kahdella kuukaudella. Loppujen lopuksi nelikuukautisemme, vähän yli kolmekiloinen vauvamme leikkauksen jälkeen kuin taikaiskusta hengitti ilman apua, söi itse ja pääsi kotiin.

Lapseni hoidossa käytettiin lukuisia lämpösänkyjä, keskoskaappeja, lääkepumppuja, sydänvalvontalaitteita, hengitysapulaitteita ja muita joita en edes muista. Lukemattomissa näistä oli se pikkuinen tarra, joka kertoi laitteen olevan Kummien lahjoittama. En voi käsittää, miten joku voi OIKEASTI epäillä etteikö apu menisi perille, nämä laitteet maksavat monta tuhatta euroa kappaleelta!

Jadelove ja te muut, joiden mielestä tämän äidin vetoomus uuden sairaalan saamiseksi on turhaa hapatusta, en KOSKAAN toivo teille sitä tilannetta, että lapsenne joutuu odottamaan elämisen ehtona olevaa leikkausta tai muuta hoitoa joka estyy siksi ettei tilaa ole. Toivon, että ennen kuin näin tapahtuu, Lastenklinikka saa uudet tilat ja voitte olla edelleen hyvillä mielin.

8.4.2012 21:48

Olin lastenklinikalla pojan kanssa viikon verran, sisälle vetää ja tilan puutteesta johtuen äidit nukkuvat patjalla lattialla, se ei muuten haittaisi mutta imettäväiset äiti joka haluaa pitää lasta vierellä kun lapsi kärsii kivuista joutuu ottamaan lapsen lattian rajaan joka ei ole hygieenistä eikä mukavaa leikkauspotilaalle. Kaikki te joiden mielestä asiassa ei ole mitään moitittavaa niin fU. Ollaan sivistyneessä länsimaassa ja maksamme paljon veroja yhteiskunnan hyvinvoinnista mutta raha syydetään vääriin asioihin.

8.4.2012 21:50

Ja sama juttu oli jorvissa, parannusta tarvitaan puitteisiin

9.4.2012 10:00

Suomessa tuntuu vieläkin monella olevan sellainen käsitys että rahaa on taiteseen ja sairalahoitoon rajattomasti joka ei ole totta.Jostakin joutuu luopuumaan saadakseen tärkeämpiä asioita tilalle niin kuin esimekiksi hyvä sairaanhoito.Me emme ole Kreikka joka luuli että verorahat riittää mihin vaan.Suomen varat ovat rajalliset sen takia humpuukkista ja turhasta täytyy vähentää menoja.

10.4.2012 15:00

"Kumman valitset sairaat lapset vai Guggenhaimit? Kyllä, vai ei. Ei mitään liirumlaarumeita."

Olen Guggenhaimien ja vastaavien kanssa aika neutraali, mutta nämä eivät yleensä ole "joko-tai" valintoja. Jos Guggenhaimille ei tule syystä tai toisesta rahoitusta, niin se raha ei automaattisesti siirry sitten esim. lastensairaalaan tai johonkin muuhun kohteeseen.

On tavallaan sensaatiohakuista esittää jotain "valitse lapset tai taide" vastakkainasettelua, koska sitä ei oikeastaan ole. Luultavasti aika monella Guggenhaimin kannattajalla on omia lapsia tai ajatusta siitä että taidemuseossa voivat vierailla erilaiset lapsiryhmät tai koululaiset. Eikä kukaan ylipäätään "valitse" taidemuseota sairaan lapsen sijaan.

Se on kuitenkin totta, että ns. terveiden lasten (jätetään esim. kuumeilut ja korvatulehdukset nyt pois) vanhempien on välillä vaikea ymmärtää missä jamassa Suomen hyväkin terveydenhoito on fasiliteettien ja erinäisten laitteiden suhteen. Koska sairaalassa ei tarvitse pitkiä aikoja olla. Silmät yleensä avautuvat vasta kun sinne sairaalaan joudutaan - kuten esim. tämän uutisen tapauksessa.

10.4.2012 20:41

Kymmeniä öitä on tullut nukuttua,ko. sairaalan lattialla. 2 ekaa vuotta lapseni kanssa oltiin jatkuvasti lastenklinikalla 30 leikkausta jne.
Suurin osa ihmisistä tekee sielä loistavaa työtä.
Sanon minäkin, että on arvot persiistä kun rahaa syydettään kaiken maailman hömppään , ennen kuin laitetaan sairaala ym. terveydenhuolto asiat kuntoon.
Lähes jokainen meistä tarvitsee jossain vaiheessa sairaanhoitoa, mutta vain harvat jotain Guggenheimia.
Muistetaan tämä kun on seuraavat vaalit, jos se nyt jotain auttaa

11.4.2012 08:05

Hoidan työkseni `todella vakavasti`sairaita lapsia. He sairastavat lapsuuden, aikuis-iän eli koko elämänkaaren. Voisitte ottaa oppia heistä. HUS , TAYS ja muut yhteiskumpanit KIITOS, teille ohjelmasta; Vakavaa pelleilyä oli koskettava. Teillä on todella moni asia kunnossa ja mitä ei ole monessa työpaikassa. Pääasia; Te välitätte aidosti ihmisistä ja sitä ei mitkään puitteet korjaa.

11.4.2012 09:39

Seuraavat vaalit on tullueet ja menneet ja meno on silti sama.Se mitä kansa tarvii niin siihen ei sijoitetta yhtään ja päinvastoin.Korruptio virkamiehissä syö lähes kaikki verorahat Suomen maassa.Huom korruptio on laillista Suomessa koska en muista että yhtään tuomiota olisi sellaisesta käsitteestä annettu.

12.4.2012 23:04

Elämme rapautuvassa yhteiskunnassa. Pelkään todella paljon millaisesa Suomessa lapsenlapseni tulevat elämään. Arvot on unohdettu, vaikkakin niistä keskustellaan näyttävästi, varsinkin poliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Ja aina me menemme halpaan, vaikka jo tiedämmekin lupausten olevan poliitikkojen mainospuheita. Mutta miksi emme suutu? Miksi emme reagoi? Miksi emme vaadi ja nosta melua? Minulla on voimakkaasti tunne, että olemme yhteiskunnassamme ylittäneet rajan, jota ei olisi
saanut ylittää. Hirveätä sanoa, mutta välillä häpeän olla vain omaa etuaan tavoittelevan, rahaa palvovan ihmislajin edustaja. Mutta ehkä meidä pitää käydä pohjalla, että näemme asiat tärkeysjärjestyksessä. Lähellä ollaan jo.

13.4.2012 13:04

Onhan se tärkeää että yksi kuva on äidistäkin

13.4.2012 15:25

Kuntataloudessa kaikki asiat ovat tavallaan kyllä toisistaan riippuvaisia. Totta on silti, että jos Guggenheimia ei rakenneta ei se tarkoita lisää rahaa lasten sairaalahoitoon. Kaupungin rahavarat ovat rajalliset ja jos johonkin kaupungin rahoittamaan toimintaan ohjataan yllättäen kaksin tai kolminkertaisesti rahaa aikaisempaan verrattuna aiheuttaa se toki paineita säästää jostakin muualta tai sitten kaupunki velkaantuu oleellisesti lisää. Guggenheim ja Lastensairaala eivät jaa samoja rahoja, mutta taloudessa kaikki on vähän kaikesta riippuvaista. Jos rahaa ei ole kunnollisiin peruspalveluihin, silloin voi hieman miettiä, onko sitä ylenpalttisesti käytettävissä kulttuurin lisätukemiseen. Tässäkin keskusteluketjussa monta kipeää kokemusta Lastensairaalan puutteelisista oloista. Lattialla makaamista surkeampaa on se, että hengestään taisteleva lapsi joutuu odottamaan tarpeellista leikkausta, eikä sitä saa tilanpuutteen takia. Kyllä se pistää jokaisen vähänkin tuntevan ihmisen miettimään, mikä on oikeasti tärkeää.

14.4.2012 09:47

Hyvä että asiaa ajetaan eteenpäin. Sen halusin vain lisätä edellisiin kirjoituksiin liittyen, että vaatetta joka on 17 vuotta vanha, ei saada pidettyä pesujen avulla bakteeri- ym. määriltään sairaalaolosuhteita ja sairaiden potilaiden vaatimassa kunnossa, valitettavasti. Kangas huokostuu pesujen, kulutuksen, vuosien saatossa eikä siitä saa enää tarpeeksi puhdasta. Olen puhdastila-alalla ja nämä vaatteiden vaatimat kriteerit ovat tuttuja käsitteitä. Sairaalavaate pitäisi vaihtaa uuteen vähintään 5 vuoden välein.

14.4.2012 12:00

Kiitos nyt vaan hölmöläisen opettamisesta. En kuitenkaan koe olevani niin saapas, että kuvittelisin Guggejen ja lastensairaaloiden budettien olevan yhteiset! Vastuunkantajaa yhtään millekkään asialle ei löydy. Siksi vastakkainasettelu on parempi lähestymistapa, kuin ikuinen mutta,ehkä,jospa,kenties -linja. Siis edellen kysyn kyllä vai ei? Sekä kunnanvaltuustoissa, että eduskunnassa on saatava selkeisiin kysymyksiin vastaus yhdellä sanalla, muuten arvot eivät koskaan muutu miksikään.

Miten verovarat jaetaan? Mihin painopiste pannaan? Valtion tuet homeisille, vanhoille päiväkodeille, kouluille, sairaaloille? Mikä on tärkeää, mikä ei? Tarvitseeko tavisten ja ökyjen välistä kuilua enää syventää sillä, että rakennetaan julman kallis puuhamaa pienelle (terveelle) erityisryhmälle taiteen tölläilyä varten?

Mitkä asiat annetaan kuntien päätettäväksi, mistä niihin rahat? Miksi kunta saa esim koululle korvamerkityt rahat käyttää miten lystää, vaikka Kehä III parannustöihin? Miksi liukkaita katuväyliä ei talvisin hoideta, vaan mieluummin maksetaan miljoonia sairaalapäivistä, kun ihmiset loukkaantuvat? Eikö tämä ole hölmöläisen hommaa, hölmöläisten maassa?

Julkista rahaa tuntuu tässä ökylandiassa piisaavan, kyse on siitä millä moraalilla ja mihin sitä jaetaan.

17.4.2012 06:17

HUS:lle, kiitos! Otitte asian vakaasti ja teitte uusien sairaalarakennuksista periaatepäätöksen, rakentamisesta v. 2016-21 . Koskien myös mm. lastensairaalaa. Ainakin Te teette asian hyväksi jotain, ette sulje `korvia`.
Toivottavasti saatte, nyt työrauhan.

13.5.2012 08:20

http://www.hs.fi/kotimaa/Lastenklinikka+rapistuu++vauvojen+teho-osasto+evakkoon+homeen+vuoksi/a13055...

Tässä faktaa lastenklinikan tilasta eräille ulkoisista puitteista kommentoijille.

Lastenklinikka rapistuu – vauvojen teho-osasto evakkoon homeen vuoksi. Helsingin Lastenklinikan pienten vauvojen teho-osasto joutuu etsimään pikavauhtia uudet tilat huonon sisäilman vuoksi.

Vastasyntyneiden teho-osastolla talven putkirikko aiheutti kosteusvaurion, minkä jälkeen osastolla on ollut sisäilmaongelmia. Osa työntekijöistä on saanut iho- ja hengitysoireita, ja osa on joutunut vaihtamaan työpaikkaa.

"Rakenteisiin on luultavasti imeytynyt jotain, koska henkilökunta on alkanut oireilla", sanoo osastonylilääkäri Sture Andersson.

Väistötiloista ei ole vielä tietoa. Sairaalassa työskenteleviä huolettaa, miten uuden sairaalan valmistumiseen asti selvitään.

"Meillä oli juuri kriisipalaveri Lastenklinikan ongelmista", kertoo infektiolääkäri Veli-Jukka Anttila. Hän vastaa myös sairaalahygieniasta.

"Toimistotilassa sairaalan alakerrassa oli kirjahyllyn takana homeinen seinä, ihan musta", Anttila kertoo.

Lastenklinikka ja Lastenlinna ovat olleet vuosikausia huonossa kunnossa. Husin on tarkoitus rakentaa uusi lastensairaala, mutta sen arvioidaan valmistuvan vasta vuonna 2017 tai 2018.

Uutta odotellessa isot remontit on kielletty.

"Esimerkiksi elinsiirto-osasto on tosi huonossa kunnossa, ja potilaiden pitäminen siellä on jo ongelmallista. Sinne piti tulla iso remontti, mutta sitä lykättiin", harmittelee Lastenklinikan infektioylilääkäri Harri Saxén.

Pientä pintaremonttia rakennuksessa tehdään jatkuvasti.

"Remonttipölyssä on mikrobeja, usein sieniä, jotka voivat aiheuttaa ongelmia elinsiirtopotilaille tai lasten syöpäpotilaille. Olemme tarkkana, ettei infektioita pääse syntymään, mutta riskirajoilla mennään koko ajan", Anttila sanoo.

HS kokosi lasten vanhempien kommentteja Lastenklinikasta. Niistä paistaa suuri huoli tilojen kunnosta.

"Oulun lasten syöpäosasto oli luksusosasto verrattuna Helsinkiin. Olisi hirveää, jos pöpö tulisi rakennuksesta, jossa lapsi on hoidossa. Päättäjät voisivat miettiä miltä tuntuisi, jos oma lapsi olisi siellä."

Tiina Piippo, Ylivieska. Tytär Lastenklinikalla kantasolusiirrossa elo–syyskuussa 2011.

"Minusta on kamalaa jättää poika tänne yöksi yksin. Kun samassa huoneessa on kolmekin potilasta, yksityisyyttä ei ole."

Marja Koskinen, 3-vuotiaan pojan mummi, käy Elimäeltä päivittäin katsomassa lapsenlastaan.

"Elinsiirto-osastolla veti ikkunoista ja ovista. Olavi sai osastolta vesirokon ja alkoi mennä huonompaan kuntoon. Pitäisi olla perhehuoneita, jossa isä ja äiti voisivat olla mukana. Isommat sisarukset eivät oppineet kunnolla tuntemaan pikkuveljeään."

Emma Koivisto, Forssa. Lapsi potilaana 12/2007–10/2009.

"Ei ole tämän päivän hoitoa, että vanhemmat eivät mahdu samaan huoneeseen. Tarvitsemme uuden lastensairaalan heti. Joissakin huoneissa ei ole ollenkaan vessaa ja toisissa hoidetaan vessatarpeet verhon takana."

Merja Rukko, Espoo. Tytär Anna (nyt 16-vuotias) syöpähoidoissa Lastenklinikalla 2008–2011.

"Onhan se rakennuksena aikansa elänyt. Vedet lilluivat myös parvekkeilla. Koko alakerran ovi on paketissa."

Riikka Kujala, Nurmijärvi. Poika Eemi, 14, syöpähoidoissa 10/2010–9/2011.

17.5.2012 22:45

Olisikohan ihan mahdotonta pyytää viranomaisia tarkastamaan tilojen adekvaattius lapsille. Lait säätelevät sairaalaakin ympäristönä. Viranomaistoiminta ja pakotteet usein saavat muutoksia aikaiseksi.