Olavi Virran arkistoaarteet päätyivät vasta nyt levylle

Viihde
Kommentoi 2

Laulajalegenda, mestari Olavi Virta levytti elämänsä aikana noin 600 levypuolta.

Näihin päiviin asti kadoksissa olleita, ei tiedossa olleita tai muuten vaan tuhottuja taltiointeja on mittava määrä. Kaikki kadonneet levytykset eivät kuitenkaan ole kadonneet ikuisiksi ajoiksi – viimeksi kuusi vuotta sitten eräästä pahvilaatikosta löytyi 78-kierroksisia koelevyjä vuodesta 1944 aina 1950-luvun puolelle saakka. Ennenjulkaisemattomia helmiä pulpahti yllättäin vastaan.

Todellinen aarre on kuitenkin juontaja Heikki Katajan toimittamat ”Jälkilöylyt”-radio-ohjelmat.

Nämä kesällä ja syksyllä 1963 tallennetut sataprosenttiset Ylen studiolivekonsertit löytyivät niin ikään sattumalta.

Olan livelaulu on fantastista kuultavaa, kun hän esittää todellisen ammattilaisen ottein ja sikermien ohessa kaksi aiemmin esittämätöntä tangoa ”Virran tuomaa” (säv.san. Olavi Virta) ja Rauno Lehtisen ”Marketta”-tangon.

 

Tallenteilta selvisi, että Olavi Virta ei tupakoinut. Se oli siihen aikaan harvinaista, mutta selittää maestron äänen.”

Artie Music ja Suomen Äänitearkiston puheenjohtaja Timo Wuori ovatkin tehneet hatunnoston arvoisen kulttuuriteon kootessaan aarteet vihdoin levylle.

 

”Olavi Virta –Arkistojen aarteita – Äänitteitä vuosilta 1944–1963”-albumi on upea julkaisu. Sillä voimme kuulla ensimmäistä kertaa Virran laulua konserttiolosuhteissa suorassa lähetyksessä.

Tälle uniikkiaarteistolle on luvassa jatkoa jo lähitulevaisuudessa. Kysymykseen saattavat tulla myös kyseisen livekonsertin haastatteluosuudet, joissa maestro Ola tarinoi sangen leppoisasti.

– Ammattimiehellä on ammattimiehen standardit. Virtaa haastatellaan ja hän kertoo useita mielenkiintoisia seikkoja. Esimerkiksi mistään muualta ei ole tullut ilmi, että Virta ei tupakoinut. Tämä on aika poikkeuksellista hänen ikäpolvessaan. Se selittää osaltaan sen, että hänen äänensä säilyi loppuun saakka, vaikka voimat ehtyivätkin, Wuori sanoo.

Aikalaiset kertovat: Tällainen Virta oli työkaverina ja kämppiksenä

Legendaarisesta Oskari Olavi Virrasta (1915–1972) riittää juttua ja tarinankertojia.

Virta nousi toisen maailmansodan jälkeen maamme eturivin laulajaksi. Uran huippuvuodet ajoittuivat Suomi-iskelmän ja viihteen kultaiselle 50-luvulle. Dramaattisemmat tulkinnat Virta levytti tosin 60-luvun puolella, jolloin oma elämä ja ammatillinen ura vaikutti olevan jo laskusuhdanteessa.

Mutta millainen Virta oli työtoverina?

Ossi Runne (synt.1927) työskenteli Olavi Virran kanssa laulajan tuotteliaimpina vuosina. Virta lauloi Runnen keikkailevan kokoonpanon solistina.

Runnen yhtyeeseen haettaessa uutta laulusolistia, tiedettiin, että Olavi Virta tuli varteenotettavaksi vaihtoehdoksi, koska Virralla ei ollut tuolloin 1950-luvun loppuvuosina vakituista, omaa bändiä.
Yhteistyötä kesti parisen vuotta. Levytysvuosi 1957 oli aisaparin tuotteliain.

– Olavi oli loistavassa laulukunnossa. Keikkailimme ja teimme yhdessä paljon levytyksiä muun muassa Tukholmassa, koska Ruotsin Triolalla oli sopimus, että Ola sai käyttää myös valmiita taustoja. Teimme studiobändillä kymmenkunta levytystä, jopa yhden vuorokauden aikana.

Virran lavakarisma perustui ainutlaatuiseen luonnonlahjakkuuteen, kokemuksen omaavaan ammattitaitoon ja korrektisuuteen.

– Olavin omat esikuvat – amerikkalaiset tähtiartistit Fred Astaire, Bing Crosby ja Frank Sinatra – kuuluivat hänestä läpi jo nuorena.

Osaamista tarvittiin, sillä keikoilla äänentoisto oli Runneen mukaan vielä vaatimatonta.

– Olalla oli 25 watin Philips-vahvistin, jolla koko bändin piti tulla toimeen.

Pentti Lasanen (synt.1936) asui puolestaan Kai Lindin kanssa Olavi Virran kämppäkaverina Helsingin ydinkeskustassa 1960-luvun alussa.

– Olavi Virta oli ilmiömäinen ja itseoppinut lahjakkuus, mutta pitää muistaa että vankkumattoman ammattitaitonsa laulaja hankki sitkeällä ja ankaralla harjoittelulla.

– Se ei tullut hänellekään ilmaiseksi. Virran oivaltamis- ja muuntautumiskyky yhdistettynä klassiseen laulutekniikkaan ja mielikuviin synnytti jotain sellaista, mitä kukaan muu kevyen musiikin laulajamme ei ole vielä tänä päivänäkään pystynyt saavuttamaan, Lasanen muistelee.

Virta ei koskaan teeskennellyt, etteikö laulaminen vaatisi työtä.
– Muistan hyvin, kun Ola antoi minullekin muutamia kuolemattomia opastuksia. Laulutekstin viivattiin tarkasti painatukset ja hengityskohdat. Hän oli pedantti ammattimies.

– Ja vaikka Olavi sairastui, laulutaito jäi. Puhuttu äidinkieli on meille vaikeaa, koska sen suhteuttaminen laulamiseen on aivan eri juttu. Tässäkin Virta oli ja on edelleen edellä kävijä ja mestarien mestari, muusikko ja sovittaja Lasanen muistelee lämmöllä.

2 kommenttia Kommentoi
toimitus

Kommentit

28.4.2012 20:01

ON SE VAIN NIIN, ETTÄ OLAVI VIRTA KUN LAULAA SE EI JÄTÄ KETÄÄN
"KYLMÄKSI" . OLIN 60:n LUVULLA RUOTSISSA, SIELLÄKIN RAKKARI
PUHUIVAT OLAVI VIRRASTA, VAIKKA EIVÄT VARMAAN YMMÄRTÄNEET
LAULUN SANOJA. SE TAITO MILLÄ HÄN LAULAA ON KÄSITTÄMÄTTÖMÄN
KAUNISTA.

16.10.2012 20:10

Ehdoton mestari on Olavi Virta! Ei ole tullut hänen jälkeensä ketään joka olisi ollut niin monipuolinen lahjakkuus! Asuin Pispalassa samoihin aikoihin kuin Virtakin ja kyllä me pispalalaise tarvostimme Virran ammattitaitoa ja kutsuimme hänta mestariksi!

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.